Meest recente artikelen

Deze ingrediënten kan je makkelijk vervangen

Slim

  • Deel dit artikel:
Deze ingrediënten kan je makkelijk vervangen Artikel

Ken je dat: je bent je aan het uitleven in de keuken en ontdekt plots dat je een bepaald ingrediënt niet in huis hebt? Geen probleem! Je kan heel wat ingrediënten makkelijk vervangen. Wij lijsten het voor je op.

Nee hoor, je hoeft je kookexperiment of baksessie echt niet stil te leggen omdat je plots ontdekt dat je een bepaald ingrediënt niet in huis hebt. Je kunt veel ingrediënten namelijk makkelijk vervangen. Houd er wel rekening mee dat de kooktijden wat kunnen veranderen.

Bakken

  • Boter: appelmoes/ margarine / zonnebloemolie
    (Zelfgemaakte), gladde appelmoes is een perfecte vervanger voor boter. Voor een recept waar je 200 gram boter voor nodig hebt, kan je gerust de helft vervangen door appelmoes. Is sommige recepten (zoals in cake) kan je alle boter vervangen door een gelijk volume aan appelmoes. Opgelet! Dit werkt in cake- of wafelbeslag, maar niet in deeg dat je moet uitrollen, zoals voor taart of koekjes. Andere plantaardige vervangers voor boter zijn: margarine en zonnebloemolie.
  • Ei : banaan / appelmoes
    Een ei te weinig? Kijk eens in je fruitmand of er nog een banaan ligt. 1 ei kun je vervangen door 1/2 geplette banaan, of door 3 eetlepels appelmoes. Opgelet! In biscuit werkt dit niet, omdat het ei daar je beslag moet doen rijzen.
  • Is je zelfrijzende bloem op? Geen probleem! Je maakt ‘m makkelijk zelf door 500 gram patisseriebloem te mengen met 1 zakje bakpoeder. Doe alles door een zeef en klaar!
  • Verse gist: Het is handig altijd om wat droge gist in huis te hebben. 7 gram gedroogde gist heeft dezelfde rijskracht als 21 gram verse gist (een half blokje). Is de gedroogde gist al oud? Dan heb je misschien iets meer nodig. Even uitproberen dus.

Lees ook: Geen poedersuiker in huis? Ontdek hier hoe je het makkelijk zelf maakt!

Groenten en fruit

  • Spinazie: Andijvie en waterkers zijn het antwoord.
  • Paksoi: Kan je geen paksoi vinden in de supermarkt? Koop dan Chinese kool. Hij is minder zoet, maar minstens even lekker.
  • Sjalot: Geen sjalotjes in huis? Vervang ze dan door ui. Ken jij trouwens het verschil tussen beide? Lees het hier.
  • Sinaasappel: Ga voor hun kleine zusjes mandarijn en clementine of voor hun neefje pompelmoes.
  • Bosbessen: Deze zijn perfect vervangbaar door aalbessen en zwarte bessen.
  • Abrikoos: Gedroogd of vers; gebruik perzik of pruim in de plaats.
  • Mango: Cavaillon en papaya zijn vergelijkbaar qua textuur en hebben ook een heerlijke zoete smaak.

Kruiden en pitten

  • Pijnboompitten:Er gaat niks boven zelfgemaakte pesto, maar wat zijn die pijnboompitten duur! Vervang ze door goedkopere zonnebloempitten: even lekker en een stuk liever voor je portemonnee.
  • Koriander: Geen fan van koriander? Gebruik dan basilicum of peterselie.
  • Rozemarijn: Wanneer je geen rozemarijn in huis hebt, kan je best tijm, oregano of salie in de plaats gebruiken.
  • Citroengras: Citroen- of limoenzeste is een perfecte vervanger.
  • Rode peper (vers of gedroogd): Ook cayennepeper en chilivlokken zorgen voor een pittige toets.

Zuivel en sauzen

  • Zure room: Heerlijk, zo’n toefje zure room op je chili con carne of andere gerechten. Maar ook (Griekse) yoghurt zorgt voor een romige en frisse toets.
  • RoomYoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in je gerechten. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt doorkoken, anders kan je saus schiften.
  • Bechamelsaus: Hou je niet zo van zware bechamelsauzen? Gebruik dan eens Griekse yoghurt als topping voor je ovenschotels. ‘t Is bovendien ook veel minder werk. Goed afkruiden en klaar! Probeer bijvoorbeeld deze moussaka eens.
  • KoemelkPlantaardige melk is hét alternatief voor koemelk, en de meeste vind je gewoon in de supermarkt. Ontdek hier welke soort je best gebruikt in welk gerecht.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen