Meest recente artikelen

Stomen: wat is het en hoe doe je het?

Stomen is hot!

Stomen: wat is het en hoe doe je het? Artikel

Op zoek naar een lekkere, eenvoudige en slanke kooktechniek? Dan is stomen misschien wel iets voor jou. Lees snel verder en ontdek hoe je het precies doet!

Wat is stomen?

Stomen is een kooktechniek waarbij je groenten, vis of vlees kunt laten garen in de damp van kokend water. Het heeft verschillende voordelen:

  • Het is eenvoudig: het enige wat je hoeft te doen, is groenten, vlees of vis en eventueel wat kruiden in je stomer doen. Makkelijker kan niet!
  • Het is lekker: de geur en smaak van de ingrediënten komt helemaal tot z'n recht.
  • Het is gezond: hieronder lees je waarom!

Waarom is het zo gezond?

Stomen is één van de gezondste manieren om ingrediënten te bereiden. De reden hiervoor is heel eenvoudig: als je eten stoomt, blijven de vitamines en mineralen in je ingrediënten beter behouden. Heel wat voedingsstoffen zijn warmtegevoelig en lossen makkelijk op in warm water. Als je je voeding dus 'gewoon' kookt, gaat een groot deel van de vitamines verloren in het kookwater dat je afgiet. Bij stoomkoken is dat niet het geval, want de ingrediënten komen niet rechtstreeks in contact met water. Bovendien gebruik je geen vet als je ingrediënten stoomt, waardoor het ook nog eens goed is voor je slanke lijn.

Stomen: zo doe je het

Je hoeft niet per se diep in de buidel te tasten om ingrediënten te stomen. Er zijn verschillende manieren waarop je het kunt doen, waardoor er vast eentje tussenzit waarmee je aan de slag kunt gaan.

Zonder toestel

Het is zeker niet nodig om een dure stoomoven of een elektrische stoomkoker in huis te halen. Ook in een kleine keuken of met een kleiner budget kun je perfect stomen. Alles wat je nodig hebt, is een kookpot en een zeef. In de onderstaande video leggen we stap voor stap uit hoe je het doet!

 

In de microgolfoven

Als je ingrediënten wil stomen in de microgolfoven, kun je simpelweg een stoomschaaltje of -zakje gebruiken dat je vult met een beetje water, groenten, vis of vlees. Let wel op hoe lang je de ingrediënten in de microgolfoven stopt (ze zijn sneller klaar dan je denkt!) én dat je het ventieltje openzet als je een stoomschaaltje gebruikt. Wees bovendien voorzichtig als je het deksel eraf haalt, want er komt hete stoom vrij waar je je aan kunt verbranden.

In een stoomoven

Als je van plan bent te investeren in deze kookmethode, kun je voor een stoomoven gaan. Hierin kun je je volledige maaltijd in één keer klaarmaken, omdat je op verschillende niveaus kunt werken waardoor alle ingrediënten tegelijkertijd klaar zijn. Er zijn twee types:

  • 'Solo' stoomovens: hiermee kun je ingrediënten garen, opwarmen en ontdooien. Binnen dit soort stoomoven is nog een onderscheid te maken: stomen met of zonder druk. Stomen met druk is een snelle manier om ingrediënten te garen, vermits de temperatuur tot 120°C kan gaan. Hierdoor blijven de vitamines in voedingsmiddelen nog beter bewaard. Stomen zonder druk gaat minder snel, want dan heeft de oven een een temperatuurbereik tussen 40°C en 100°C. Het voordeel van stomen zonder druk is dat je de stoomoven op elk moment kunt opendoen om er ingrediënten bij te voegen.
  • Gecombineerde stoomovens: deze ovens hebben behalve een stoomfunctie ook een warmeluchtfunctie, waardoor je ze ook voor andere gerechten zoals pizza of taart kunt gebruiken.

In een stoomkoker

Een elektrische stoomkoker is heel gebruiksvriendelijk en is meestal opgebouwd uit verschillende lagen, waardoor je verschillende ingrediënten tegelijk kunt klaarstomen. Je vult het apparaat met water, zet de stoommandjes met de ingrediënten erop, je schakelt het toestel in en na enkele seconden bereikt het toestel zijn stoomkracht.

 

En nu aan de slag: hieronder hebben we enkele heerlijke receptjes opgelijst. Smakelijk!

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen