Kun je pannenkoekenbeslag op voorhand maken?
Even laten rusten!
Het kan even duren om zo’n stapel dampende pannenkoeken bij elkaar te krijgen. Gelukkig kun je tijd winnen door je pannenkoekenbeslag op voorhand te maken. Sterker nog: het kan je pannenkoeken zelfs lekkerder maken!
Je kent het wel: je hebt zin in heerlijke pannenkoeken, maar op het moment dat je de kom en garde bovenhaalt, blijkt de honger groter dan je geduld. Het goede nieuws? Pannenkoekenbeslag maak je makkelijk op voorhand klaar, zodat je het enkel maar uit de koelkast te halen hebt en kunt beginnen bakken.
Even laten rusten doet wonderen
Bij veel recepten staat het al: laat het beslag een halfuurtje rusten. Dat is geen overbodige luxe, want tijdens die rusttijd kunnen de gluten in de bloem ontspannen en neemt de bloem het vocht beter op. Het resultaat? Een gladder beslag en pannenkoeken met een mooiere, gelijkmatige textuur.
Wil je dus graag ontspannen kunnen bakken of werk je gewoon graag wat op voorhand? Dan is je beslag op voorhand maken een geweldig idee. Meng alles 's ochtends of zelfs de avond ervoor, zet het goed afgedekt in de koelkast en je bent zó klaar om te bakken.
Hoelang kun je het bewaren?
Pannenkoekenbeslag blijft in de koelkast tot wel 24 uur goed, zolang je het maar goed afdekt. Roer het vlak voor het bakken nog even goed door, want bloem zakt graag wat naar de bodem. Is het beslag wat dikker geworden? Geen paniek, een scheutje melk brengt je beslag zo weer tot de juiste dikte.
Laat je pannenkoekenbeslag wel niet te lang op kamertemperatuur staan, want in het beslag zitten eieren en melk, die zich nu eenmaal beter voelen in een frisse koelkast dan op een warm aanrecht.
Kortom: ja, je kunt pannenkoekenbeslag gerust op voorhand maken en je doet er zelfs goed aan. Je bespaart tijd, voorkomt stress én je krijgt er betere pannenkoeken voor terug. Win-win!
Aan de slag met ons beste recept
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!