Hoeveel vis moet je eten om genoeg omega 3 binnen te krijgen?
Goede vraag!
Vis is een belangrijke bron van omega 3-vetzuren — stoffen die een sleutelrol spelen in de gezondheid van je hart, hersenen en immuunsysteem. Maar hoeveel vis heb je eigenlijk nodig om er voldoende van binnen te krijgen? Gezondheidswetenschapper Joanna Eksteen (KU Leuven) legt uit hoeveel en welke soorten vis je best eet, én welke plantaardige alternatieven er zijn voor wie geen vis lust of eet.
Waarom is omega 3 zo belangrijk?
Omega-3-vetzuren, vooral de langeketenvetzuren DHA en EPA, zijn belangrijk voor je hart en bloedvaten, maar ook voor je longen, immuunsysteem en hormonen. Ze helpen ontstekingen te verminderen en dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte.
Hoeveel vis moet je eten per week?
"Streef naar twee porties vis per week, waarvan minstens één keer vette vis," adviseert Joanna Eksteen, gezondheidswetenschapper aan de KU Leuven. "Denk aan zalm, makreel, haring, sardientjes, forel of ansjovis. Eén portie komt overeen met ongeveer 140 gram of een klein blikje."
Vette vis bevat het meest omega 3. Wie regelmatig vis eet, krijgt doorgaans voldoende binnen voor een goede werking van hart en hersenen.
Wat als je geen vis eet?
Eet je geen vis? Geen probleem. "Walnoten, pompoenpitten, koolzaad- of lijnzaadolie en sojaproducten zijn goede plantaardige bronnen van omega 3," zegt Eksteen. "Soms wordt omega 3 ook toegevoegd aan melk, yoghurt of brood. Check daarvoor altijd de verpakking."
Zo verwerk je meer omega 3 in je menu
Voeg elke week een gerecht met zalm, makreel of sardientjes toe aan je menu.
Gebruik lijnzaadolie of koolzaadolie in koude bereidingen, zoals salades.
Strooi walnoten of pompoenpitten over yoghurt of havermout.
Heb jij ook een vraag over voeding en gezondheid? Mail naar lekker@libelle.be. Wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle Lekker.