Pekelen, fermenteren en opleggen: wat is het verschil?
En dit maak je ermee!
Alle drie zijn het oeroude technieken om je voedsel langer te bewaren en om van bepaalde producten ook buiten het seizoen te kunnen genieten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Pekelen, fermenteren en opleggen: bij elk van deze technieken is de smaak én manier van werken anders.
Pekelen
Bij pekelen marineer je vis, vlees of groenten in een zoutwaterbad. Dat trekt al het vocht uit het product, waardoor het minder snel bederft. Vlees en vis krijgen zo een malsere en intensere smaak. Denk aan spek, maar natuurlijk ook aan pekelharing.
Fermenteren
Als je gaat fermenteren, transformeren gezonde bacteriën het bestaande product tot iets anders. Ze gaan koolhydraten omzetten in zuren of alcohol. De fermenteerklassieker bij uitstek is zuurkool. Maar ook bier is het resultaat van fermentatie.
Opleggen
Knapperige groenten zijn dan weer ideaal om op te leggen in kokend water met suiker, azijn en eventueel extra kruiden. Zo krijg je de typische zoetzure smaak van bijvoorbeeld pickles.