Meest recente artikelen

Pekelen, fermenteren en opleggen: wat is het verschil?

En dit maak je ermee!

  • Deel dit artikel:
Pekelen, fermenteren en opleggen: wat is het verschil? Artikel

Alle drie zijn het oeroude technieken om je voedsel langer te bewaren en om van bepaalde producten ook buiten het seizoen te kunnen genieten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Pekelen, fermenteren en opleggen: bij elk van deze technieken is de smaak én manier van werken anders.

Pekelen

Bij pekelen marineer je vis, vlees of groenten in een zoutwaterbad. Dat trekt al het vocht uit het product, waardoor het minder snel bederft. Vlees en vis krijgen zo een malsere en intensere smaak. Denk aan spek, maar natuurlijk ook aan pekelharing.

Fermenteren

Als je gaat fermenteren, transformeren gezonde bacteriën het bestaande product tot iets anders. Ze gaan koolhydraten omzetten in zuren of alcohol. De fermenteerklassieker bij uitstek is zuurkool. Maar ook bier is het resultaat van fermentatie.

Opleggen

Knapperige groenten zijn dan weer ideaal om op te leggen in kokend water met suiker, azijn en eventueel extra kruiden. Zo krijg je de typische zoetzure smaak van bijvoorbeeld pickles.

En dan nu aan de slag! Heb je deze lekkere recepten al gezien?

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gepekelde radijzen

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gepekelde groenten

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Toast met rilettes van eend en gepekelde groenten

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Relish van opgelegde bietjes

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Polenta pizza met kip en gepekelde rode ui

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen