Meest recente artikelen

Dit heb je nodig om zelf granola te maken

Want zelfgemaakt is hij nóg lekkerder.

Dit heb je nodig om zelf granola te maken Artikel

Zo'n heerlijk krokante kom granola gaat er altijd in! En natuurlijk is 't heel handig om een zakje mee te nemen uit de winkel, maar geloof ons: zelfgemaakt is-ie nóg lekkerder. Bovendien kies je de smaken helemaal zelf. Wij geven je alvast de hoofdbestanddelen.

1. Een simpele verhouding

Granola is eigenlijk heel eenvoudig: het enige wat je moet onthouden, is dat je voor 6 delen droge ingrediënten (bv. noten, zaden en havermout) 1 deel natte ingrediënten (bv. olie en ahornsiroop) nodig hebt.

 

2. Een voorverwarmde oven

Terwijl jij al de ingrediënten mengt, kan de oven op temperatuur komen. De ideale temperatuur ligt tussen 150°C en 180°C en is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt. Experimenteer met jouw oven tot je de ideale temperatuur vindt.

 

3. Havermout

Geen granola zonder havermout! Kies zeker voor onbewerkte havervlokken: die bevatten geen extra ingrediënten. Als je ze bewaart in een luchtdichte bokaal op een koele en droge plaats, kun je tot wel een jaar bewaren, dus wees niet bang om grotere hoeveelheden te kopen.

 

4. Vetstof

Om je granola lekker krokant te maken, heb je ook wat vetstof nodig. In de meeste recepten wordt er kokosolie gebruikt, maar ook een andere (liefst neutraal smakende) plantaardige olie (denk aan zonnebloemolie) is prima.

 

5. Zoetstof

Bij zoetstof hoef je niet meteen aan kristalsuiker te denken. Denk eens aan honing, ahorn- of agavesiroop. Voeg er niet té veel aan toe en houd je aan de verhouding onder punt 1. Meestal is een eetlepel of 3 meer dan voldoende om de granola een lekker zoete toets te geven.

 

6. Noten en zaden

Je granola volledig personaliseren doe je met noten en zaden. Hierin kun je je volledig laten gaan. Zoetekauwen houden bijvoorbeeld meestal wel van hazelnoten en kokosnoot. Een andere topper is een mengsel van zonnebloempitjes, pompoenpitten en geschaafde amandelen. Wil je ook gedroogd fruit toevoegen? Wacht dan tot de granola uit de oven komt.

 

7. Enkele voorbeeldrecepten

Ben je een granolagroentje? Geen zorgen: hieronder vind je enkele knapperige recepten om je op weg te zetten. Happy breakfast!

 

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen