Meest recente artikelen

Deze kleine en makkelijke aanpassingen leveren je gezondheid véél op

Het hoeft niet moeilijk te zijn

Deze kleine en makkelijke aanpassingen leveren je gezondheid véél op Artikel

Gezonder eten lijkt misschien een grote opgave, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Met deze kleine aanpassingen gaat je gezondheid er snel op vooruit.

Wat gezonder gaan eten is misschien iets wat al een tijd op je to-dolijstje staat, maar wat tóch niet lijkt te lukken. De weekdagen zijn te druk, je kinderen willen enkel frietjes eten of je weet eenvoudigweg niet hoe je eraan moet beginnen? Deze kleine aanpassingen maken een groot verschil zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen:

1. Vervang mayonaise door Griekse yoghurt

Dol op dips, boterhamslaatjes en dressings op basis van mayonaise? Probeer die dan ook eens met Griekse yoghurt te maken; die zit boordevol proteïnen die je langer een vol gevoel geven. Het resultaat is heerlijk fris en net zo romig.

Deze recepten bewijzen hoe lekker 't is:

2. Eet je groenten eerst op

Stort jij je altijd meteen op de patatjes? Eet de volgende keer dat je aan tafel gaat eerst je groenten op. Als er dan een restje overblijft, ben jij er toch maar mooi zeker van dat je je vitaminen binnen hebt.

3. Vervang room in de soep door een aardappel

Romige soep is een gezinsfavoriet, maar room is een notoire dikmaker. Pak je het liever iets anders aan? Gooi dan een aardappel bij je soep en mix ‘m mee. Het zetmeel zorgt voor een smeuïge textuur.

4. Eet trager

Gezonder eten gaat ook om hóé je eet. Je grootmoeder zei het vroeger al: niet schrokken! En hoewel je nu misschien denkt dat je rustig eet, is dat hoogstwaarschijnlijk niet het geval. Probeer van elke hap rustig te genieten en voldoende te kauwen. Zo heeft je maag de tijd om het te registreren als je genoeg gegeten hebt.

5. Vervang paneermeel door gemalen havermout

Voor heel wat lekkere en kindvriendelijke recepten heb je paneermeel nodig: fricandon, kippennuggets, schnitzel, … Smokkel de volgende keer wat extra vezels en voedingsstoffen in die gerechten en vervang het paneermeel door gemalen havermout. Voor nuggets mogen dat zelfs ongemalen havervlokken zijn!

 

Probeer het zelf met deze recepten:

 

6. Zet eens een eitje op het menu

Eieren zijn ontzettend gezond: ze zitten vol vitaminen, eiwitten en gezonde vetten. Ze doen prima dienst als vleesvervanger, ontbijt én snack: genoeg mogelijkheden, dus! Vroeger werd gezegd dat je maximaal 3 eieren per week mag eten, maar ondertussen is dat achterhaald: je mag gerust tot 6 eieren per week eten.

 

Verwerk ze in deze recepten:

 

7. Vervang wit/bruin brood door volkorenbrood

Kun je niet zonder je dagelijkse boterham? Da’s prima, maar kies dan wél voor de volkoren variant: die is goed voor je spijsvertering en geeft je langer een verzadigd gevoel. Nóg leuker: maak je brood gewoon zélf, dan weet je meteen wat er wel en niet in zit.

 

Dit is ons favoriete recept: 

 

8. Maak meer groenten klaar

‘Aardappelen – groenten – vlees’: bij veel Vlamingen zit ‘t er nog op deze manier ingebakken. Laat dat principe gerust varen en laat je niet beperken tot 1 groentesoort. Combineer naar hartenlust en wees zeker niet bang om je vlees of aardappelen ook eens door groenten te vervangen.

Laat je inspireren:

9. Vervang boter door olijfolie

Qua calorieën is er weinig verschil, maar olijfolie heeft heel wat gezondheidsvoordelen die boter niet heeft: ‘t bevat onverzadigd vet en vitamine E (een belangrijke antioxidant). Goede redenen om ‘t als vetstof te gebruiken!

10. Wees lief  voor jezelf

Tot slot: wees niet te hard voor jezelf. Heb je een dag wat minder gezonde keuzes gemaakt? Dan begin je morgen gewoon opnieuw.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen