Meest recente artikelen

10 gezinstoppers van bij de slager mét bereidingstips

En onze lekkerste recepten, natuurlijk!

10 gezinstoppers van bij de slager mét bereidingstips Artikel

Brochettes, blinde vinken, gehakt, ... In heel wat Vlaamse gezinnen komt er regelmatig lekkers van bij de slager op het bord. Wij kozen de 10 populairste toppers uit en voorzien je van bereidingstips én onze beste recepten.

Brochette

  • Blokjes vlees aan een spies, vaak met paprika en ui
  • Lekker in de (grill)pan of op de barbecue

TIP Brochettes bak je zoals biefstuk. Begin met een hoog vuur, zodat het vlees goed dichtschroeit. Laat daarna op een zachter vuur rustig verder garen. Zo blijft je vlees lekker sappig.

Onze recepten:

Blinde vink

  • Een rolletje gemengd gehakt, omwikkeld met een fijn jasje van rundvlees
  • Je bakt de blinde vinken eerst aan in boter. Haal ze dan uit de pan en bak in dezelfde pan een gesnipperde ui. Overgiet met kalfsfond (eventueel met wat tomatenpuree) en leg de vinken terug in de pan. Laat ze vervolgens zachtjes onder deksel garen in de saus, zodat het vlees lekker sappig wordt.

TIP Je kunt de touwtjes van de vinken zelf verwijderen in de keuken net voor je ze serveert, om ‘gesmos’ aan tafel te voorkomen. Aan de saus kun je ook gebakken champignons toevoegen.

 

Onze recepten:

Gehakt

  • Niet te fijn gemalen varkens- en rundvlees
  • Wil je gehakt dat niet te veel vet loslaat tijdens het bakken? Zorg er dan voor dat je gehakt kiest waar geen buikspek in verwerkt is.

TIP De beste bouletjes maak je zo: fruit een gesnipperde ui glazig in boter of olie en laat afkoelen. Meng de uitjes, wat gehakte peterselie, een ei en een kopje paneermeel door het gehakt. Meng goed en rol er balletjes van. Bak op een niet te hoog vuur in de pan of in de oven.

 

Onze recepten:

Bloedworst

  • Zwarte worst gevuld met varkensbloed en gehakt varkensvlees
  • Wil je extra krokante bloedworst? Verwijder dan het velletje voor je ‘m bakt.
  • Begin altijd op een middelmatig vuur, zeker niet te heet. Je moet niet bang zijn dat de worst uit elkaar valt, de vulling is meestal genoeg gebonden.
  • Samen met een coquille het ideale hapje of voorgerecht.

TIP Krokant gegaarde bloedworst is heerlijk met ijskoude appelmoes en gebakken aardappelen.

 

Onze recepten:

 

Witte beuling

  • Worst gevuld met fijngemalen varkensvlees, melk en brood
  • Ook hier kun je – net zoals bij bloedworst – eerst het velletje verwijderen voordat je de worst bakt. Dat kan in zijn geheel of in dikke plakken.

TIP Als niet iedereen in je gezin van bloedworst houdt, kun je witte beuling aanbieden als alternatief.

 

Onze recepten:

Boerenworst

  • Grof gemalen varkensvlees met kruiden in natuurdarm
  • Let op tijdens het bakken: de temperatuur mag zeker in het begin niet te hoog zijn, want dan komt er spanning op de worst en scheurt ze open.
  • Je mag de worsten ook niet inprikken tijdens het bakken, dan worden ze droog.

TIP Serveer de boerenworst eens zoals braadworst, tussen een piccolobroodje met gekaramelliseerde uienringen, fijngesneden witte en/of rode kool, een plakje augurk en mosterd.

 

Onze recepten:

Schnitzel

  • Een dun sneetje varkens- of kalfsvlees, krokant gepaneerd
  • Schnitzels worden meestal gebakken in olie, maar ‘t is ook lekker in echte boter: je krijgt dan een heerlijke korst.
  • Vergeet zeker niet om het vlees na het bakken aan beide kanten af te deppen met keukenpapier, dan is de schnitzel mooi droog en
    minder vet.

TIP Maak een broodje schnitzel met stokbrood of ciabatta: veel groenten én een krakend krokante schnitzel ertussen.

 

Onze recepten:

Reepjesvlees

  • Verzamelnaam voor alle pita-, gyros- en wokbereidingen
  • Als je reepjesvlees gaat bakken, schep dan niet al het vlees tegelijk in de pan, want dan koelt de pan af en stoof je het vlees in plaats van het te bakken. Begin met een beetje vlees en voeg beetje bij beetje de rest van het vlees toe.

TIP Serveer reepjesvlees naar keuze tussen Turks brood uit de oven met veel groenten en een zelfgemaakte knoflooksaus van Griekse yoghurt, geperste knoflook, een scheutje olijfolie, gehakte munt, peper en zout.

 

Onze recepten:

Cordon bleu

  • Een dun kalfslapje gevuld met kaas en ham en vervolgens gepaneerd
  • Voor het beste resultaat bak je de cordon bleu in boter, op een niet te hoog vuur.

TIP Een cordon bleu kun je ook bereiden in de airfryer. Bestrijk lichtjes met gesmolten boter of olie en laat ongeveer 12 minuten garen.

 

Onze recepten:

Hamburger

  • Gekruid gehakt dat je in een ronde schijf kneedt
  • Hamburgers op de barbecue? Superlekker! Kort aanschroeien en dan op de minder hete kant van het rooster even laten rusten.
  • Bak het vlees niet door en door gaar. De beste bereidingswijze voor een hamburger is saignant, zoals een steak.

TIP Zin in een heerlijke cheeseburger? Bak de hamburgers eerst aan beide kanten en beleg ze dan – terwijl ze in de pan of op de barbecue liggen te rusten – met een plakje pittige kaas, zoals cheddar of Comté. Door de hitte van het vlees zal de kaas vanzelf smelten.

 

Onze recepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen