Meest recente artikelen

Is alcoholvrije gin echt alcoholvrij?

Chin chin gin...

Is alcoholvrije gin echt alcoholvrij? Artikel

Alcoholvrije drankjes zitten in de lift, dus kon ook gin niet achterblijven. De meeste grote ginmerken lanceerden intussen hun eigen non-alcoholische variant, maar wij vroegen ons af: is die alcoholvrije gin ook echt 100% alcoholvrij?

Alcoholvrije gin is geen officiële benaming (net zoals het plantaardige alternatief voor melk geen 'melk' mag noemen). Volgens de Europese wetgeving mag je pas van gin spreken als het drankje meer dan 37,5% alcohol bevat en dat is bij de alcoholvrije variant natuurlijk niet het geval. Maar: is het alcoholvrije alternatief voor gin nu alcoholarm of echt helemaal alcoholvrij?

Is alcoholvrije gin 100% alcoholvrij?

Is alcoholvrije gin echt alcoholvrij?

Ja hoor! In tegenstelling tot sommige alcoholarme bieren (die soms nog een alcoholpercentage van 0,5% bevatten) is alcoholvrije gin volledig 0,0%. Tijdens het standaard productieproces komt er namelijk geen alcohol aan te pas. Controleer om helemaal zeker te zijn wel steeds de ingrediënten op het etiket.

Hoe wordt alcoholvrije gin alcoholvrij gemaakt?

Net als bij het productieproces van traditionele gin wordt er gebruik gemaakt van verschillende distillatietechnieken.

  • Voor een alcoholvrije gin zijn er zes à zeven keer zoveel jeneverbessen, kruiden, botanicals en fruit nodig om dezelfde krachtige smaken te krijgen. Het is een ingewikkeld en vooral arbeidsintensief proces en dat verklaart waarom de alcoholvrije alternatieven vaak bijna even duur zijn als klassieke gins.
  • Tegenwoordig zijn er steeds meer distilleerders die eerst een distillaat mét alcohol maken, net om die sterke aroma's te verkrijgen. Pas als het distillaat de juiste smaak heeft, wordt de alcohol helemaal verwijderd. Ook dit gebeurt met verschillende complexe technieken.

Hoe smaakt non-alcoholische gin?

De smaak komt héél dicht in de buurt bij die van gewone gin, maar is toch niet helemaal hetzelfde. De alcoholvrije variant heeft een kortere afdronk en het typisch warme gevoel achteraan in de keel ontbreekt.

Toch is het hét perfecte alternatief om één op één te gebruiken in een klassiek recept voor een gin-tonic of andere mocktail. Veel lekkerder én caloriearmer dan een glaasje fruitsap of frisdrank.

Waarvan wordt NA gin gemaakt?

De meest gebruikte botanicals zijn…

  • Jeneverbessen, goed voor het grootste deel van de smaak.
  • Citrusvruchten, zoals citroen, pompelmoes of sinaasappel.
  • Kruiden en specerijen, zoals kruidnagel en kaneel.
  • Engelwortel, een veelgebruikte gedroogde plant met een milde aardse, ietwat bittere smaak.

Hoe maak je een alcoholvrije G&T?

Een alcoholvrije gin komt in een gin-tonic het best tot zijn recht in een verhouding van 50 milliliter gin op 150 milliliter tonic.

Je kunt de drank ook in andere drankjes en gerechten gebruiken als alternatief voor de real deal.

Probeer het in deze recepten

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen