Meest recente artikelen

10 tips voor de ultieme burger op de barbecue

In tien stappen naar de perfecte burger

  • Deel dit artikel:
10 tips voor de ultieme burger op de barbecue Artikel

Welk vlees je ook op de barbecue legt, iedereen zit toch altijd te wachten op een hamburger. Met deze tien tips maak jij voortaan ook de echte juicy burgers, helemaal in gourmet style.

Tip 1: het vlees

Een goede smaak begint bij het juiste vlees. Voor burgers betekent dit rundvlees. Ga niet voor het goedkoopste gehakt in de supermarkt of diepvriesburgers, maar kies voor kwaliteit. Gemalen rib eye is ideaal, er zit net genoeg vet in om je burger lekker sappig te maken. Voorzie zeker 150 g per hamburger. Uiteraard mag je ook varkens-, lams-, kippen- of gemengd gehakt gebruiken.

Tip 2: geen zout

Vraag aan je slager om het vlees zeker niet op smaak te brengen met zout. Zout onttrekt namelijk vocht aan het vlees, waardoor je een hele taaie, droge burger krijgt.

Hoe krijg je er dan wel smaak in? Kneed het vlees eerst tot burgers en bestrooi ze dan net voor het bakken aan de buitenkant met zout. Je mag best gul strooien.

Tip 3: opgelet met kneden

Kneed de burgers nooit te lang, want daardoor wordt het vlees enorm taai.

Tip 4: de grootte

Kneed de burgers net iets groter dan je broodje, want tijdens het grillen krimpt je vlees.

Tip 5: mooi plat

Maak met je duim een holte in het midden van elke burger. Daardoor blijven ze mooi plat tijdens het bakken en krijg je geen ufo’s.

Tip 6: de temperatuur

Zorg ervoor dat het vuur gloeiend heet is, anders begint het vlees te koken, sijpelt het vocht eruit en is je burger zo taai als karton. De bedoeling is om meteen een bruin korstje te creëren.

Tip 7: omdraaien

Draai je burgers slechts één keer om. Laat ze eerst 3 minuten garen aan de ene kant, en dan nog eens 3 minuten aan de andere. Heb je relatief dikke hamburgers gemaakt, laat ze dan aan de koude kant van de barbecue nog even nagaren, weg van de hitte.

Tip 8: de ideale methode

In plaats van je vlees rechtstreeks op het rooster te grillen, kun je ook een gietijzeren pan gebruiken. Dat is dan meteen ook de methode van Gilles Draps. Laat deze goed heet worden bovenop het rooster en smijt er een bol vlees in van 150 g (nog niet tot hamburger gekneed).

Smash’ deze bol vlees vervolgens plat in de pan en kom er verder niet meer aan. Laat mooi aankorsten en draai om. Met deze methode ben je er zeker van dat de sappen in het vlees blijven en je burgers niet uitdrogen. Je bakt de burger eigenlijk zoals een steak.

Tip 9: roken

Geef je burger een lichte rooktoets. Bestrooi tijdens het bakken de gloeiende kolen met een handje in water geweekte smokechips. Zet meteen het deksel op de barbecue en laat verder garen.

Tip 10: laten rusten

Laat de burgers na het bakken enkele minuten rusten. Als je ze meteen aansnijdt, loopt al het sap eruit.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen