Meest recente artikelen

Dit moet je weten over wild

Masterclass wild

  • Deel dit artikel:
Dit moet je weten over wild Artikel

Een fijn stukje wild, daar zeg je geen neen tegen. En vanaf nu maak je het thuis gewoon zelf, want ja: met onze tips en tricks wordt het makkelijker dan ooit.

Fazant

Fazant behoort tot de categorie wild gevogelte. Het jachtseizoen loopt van 15 oktober tot eind december. Een mannetjeshaan weegt +/- 1,4 kg, een vrouwtjeshen weegt +/- 800 gram. Fazant kun je panklaar en vacuümverpakt in de diepvries bewaren. Fazant heeft een lichte kleur en je bereidt het zoals gevogelte. Ook gebakken blijft het vlees een lichte kleur hebben. De filets zijn het meest geliefd, maar van de boutjes kun je een heerlijke wildrilette maken. Fazant is lekker met truffel, zuurkool, prei, sherry…

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Fazant met mandarijn en linzenkroketten

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Fazant in spek met rodekool

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gevulde fazant met appeltjes

Haas

De wilde haas is een fijnproever – zijn dieet bestaat uit wilde kruiden, tarwe en suikerbiet – en dat versterkt de smaak van het vlees. Haas wordt vooral gewaardeerd door mensen die écht van wild houden. Het jachtseizoen loopt van 15 oktober tot eind december. Een panklare haas kan 2 kg wegen. Haas kun je gevild en vacuüm verpakt in de vriezer bewaren. De lekkerste stukken van de haas zijn de voorlopers (de voorpoten die tot hazenpeper worden verwerkt), de hazenrug (die moet je op voorhand dubbel ontvliezen) en de achterbouten. Haas heeft een sterke smaak en bereid je zoals rood vlees. Rauw heeft het een roodbruine kleur, maar tijdens het bakken wordt het donkerbruin. Haas is lekker met appel, geitenkaas, oregano, witte bonen…

  • Ik heb alle tijd
  • Duur
  • Iets moeilijker

Hazenpeper

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Hazenrolletjes met savooikool

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Hazenpaté met uienchutney op toast

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Hazenrugfilet in bladerdeeg met rodekool

Everzwijn

Het jachtseizoen van het wild zwijn of everzwijn loopt van begin oktober tot januari. Wilde zwijnen hebben een divers eetpatroon: ze smullen van allerlei noten, eikels en planten, maar ook van kleine reptielen. Dat geeft hun vlees een heel aparte wildsmaak. Een volwassen zwijn kan tot 100 kg wegen. Daarom wordt het in stukken aangeboden. Je kunt het perfect vacuümverpakt in de diepvries bewaren. Wild zwijn is blankroze als het nog niet gebakken is. Een everzwijnsteak serveer je rosé gebakken. Zwijn is lekker met andijvie, gnocchi, zilveruitjes, schorseneren…

 

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Everzwijn met veenbessen

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Stoofvlees van everzwijn

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Everzwijngebraad met mosterd

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Everzwijnragout met polenta en truffelolie

Patrijs

Patrijs behoort tot de categorie wild gevogelte. Wordt in ons land vooral gekweekt en niet meer in het wild geschoten. Let er bij aankoop op dat er niet te veel hagelschade is. Het gewicht is (schoongemaakt) zo’n 300 à 400 gram. De leeftijd is van groot belang voor de smaak van het vlees. Plus: die bepaalt ook de prijs. Jonge patrijsjes zijn een echte delicatesse. Je bereidt patrijs zoals gevogelte en wit vlees, het vlees moet dus goed doorbakken zijn. Wil je het lekker sappig houden, dan kun je het vlees omwikkelen met spek. Patrijs is lekker met knolselder, ganzenlever, beukenzwammen, parmaham…

 

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Terrine van patrijs met granaatappel

  • Ik heb alle tijd
  • Duur
  • Iets moeilijker

Gevulde patrijs met amandel-pistachesaus

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Patrijs met savooikool

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Patrijs met cidersaus en geroosterde pompoen

Hert

Het edelhert is het grootste grofwild. Het jachtseizoen loopt van 1 oktober tot en met 31 december. De statige mannetjesdieren kunnen tot wel 250 kg wegen. De hindes zijn kleiner en slanker. Edelhert heeft een fijne smaak. Enkel het vlees van jonge dieren wordt voor consumptie aangeboden. Je kunt het vacuümverpakt invriezen. Je bereidt hert net zoals rood vlees. Hert is heerlijk met kastanjes, schorseneren, spitskool, amandelen…

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Stoofpotje van hert

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Hertenkalffilet met amandelkorst

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Hertenmedaillons met abrikozen en noten

  • Mag even duren
  • Duur
  • Erg makkelijk

Hertenfilet met balsamicosausje

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen