Meest recente artikelen

De populairste recepten uit de Franse keuken

Mondje Frans

De populairste recepten uit de Franse keuken Artikel

Zin in een vleugje Franse charme in je doordeweekse bestaan? Met de populairste Franse recepten waan je je op een zonnig terras in de Provence of bij een bistrot in Parijs, in je eigen keuken. Van tartines tot tarte salée, coq au vin tot tartiflette: deze klassiekers maak je net zo goed thuis klaar. Bij voorkeur met een goed glas wijn (of pastis) erbij.

Frankrijk wordt al decennialang het land van smaak en stijl genoemd – ook op vlak van eten. Geen wonder dus dat heel wat culinaire klassiekers bij onze zuiderburen wereldberoemd zijn en vaak ook bij ons op het menu staan. Dit zijn de tien populairste recepten uit de Franse keuken die je vaak ziet opduiken.

De populairste gerechten uit de Franse keuken: 10recepten

1. Coq au vin

Een klassieker onder de stoofpotjes! Coq au vin is een heerlijk gerecht met kip, spekjes, champignons en – hoe kan het ook anders – wijn. Meestal wordt er gekozen voor een stevige rode bourgogne, maar ook een variant met witte wijn (zoals riesling) is lekker.

2. Bouillabaisse

Deze rijke visstoofpot vindt zijn oorsprong in Marseille. Een bouillabaisse bestaat uit verschillende soorten vis en zeevruchten en wordt vaak geserveerd met toast en een lik pittige rouille. Voor een traditionele versie gebruik je liefst zes soorten vis, maar je kunt ook perfect variëren met lokale vis uit eigen streek.

3. Gegratineerde uiensoep

Wat krijg je als je zoete uien, een scheutje witte wijn en gesmolten kaas combineert? Juist: een dampende kom Franse uiensoep die troost biedt bij elk weertype. Serveer met een sneetje geroosterde baguette en je bent helemaal in Franse sferen.

4. Boeuf bourguignon

Deze stoofpot met rundvlees komt uit de Bourgogne en wordt traditioneel bereid met zilveruitjes, spek en champignons. Dankzij de lange gaartijd in rode wijn wordt de boeuf bourguignon boterzacht en nog lekkerder als restje de dag erna.

5. Tartiflette

Een winters gerecht uit de Savoie dat je zo transporteert naar een chalet in de Alpen. Tartiflette wordt gemaakt met aardappelen, spek of ander zout vlees, uien en natuurlijk reblochon-kaas. Comfortfood op z'n best!

6. Crêpes suzette

Een feestelijk dessert dat er altijd in gaat: crêpes suzette zijn flinterdunne pannenkoekjes in een saus van boter, suiker en sinaasappel. Extra lekker met een scheutje sinaasappellikeur of een bolletje vanille-ijs.

7. Quiche lorraine

Een krokante bodem van bladerdeeg gevuld met spekjes, room en ei – eenvoudiger dan dit wordt het niet. Quiche lorraine is ideaal om restjes op te gebruiken, en past perfect bij een lichte lunch of picknick.

8. Mosselen met venkel en pastis

Zin in zomer op je bord? In dit recept geven venkel en een scheutje pastis een verrassende Zuid-Franse twist aan de klassieke mosselen. Ook mosselen met venkel en pastis smaken het best met een authentieke baguette erbij.

9. Normandische pannenkoeken

Pannenkoeken met appeltjes en calvados – zo simpel, maar oh zó lekker. De Normandische variant van onze pannenkoek is een echte verwennerij voor liefhebbers van fruitige desserts.

10. Gratin dauphinois

Een romige ovenschotel uit de Dauphiné, gemaakt met dun gesneden aardappelen en room. Gratin dauphinois is hét bijgerecht bij een feestelijk diner. Tip: smeer je ovenschaal licht in met knoflook voor extra smaak.

Dol op de Franse keuken: dit zijn de populairste recepten bij de Libelle Lekker-redactie

Of je nu houdt van een stevige stoofpot of een chic dessert, de Franse keuken heeft voor iedereen wel iets in petto. Zo vallen een tarte salée of een Frans kaasplankje altijd in de smaak. Of wat dacht je van een frisse salade cavaillon, echte Franse tartines of – voor de zoetekauwen – een kersenclafoutis…

Zin gekregen? Met deze recepten maak je alle klassiekers uit de Franse cuisine gewoon zelf. Bon appétit! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen