Vis garen in de oven: hoe lang duurt dat?
Nooit meer droog of overgaar
Hoe lang moet vis garen in de oven? Libelle-chef Ilse D’hooge deelt haar gouden richttijden én slimme tips om je vis sappig en smaakvol uit de oven te halen. Of je nu kiest voor een visfilet, een hele vis met graat of vis in papillot: met deze tips zet je altijd perfect gegaarde vis op tafel.
Libelle-chef Ilse D'hooge heeft samen met haar man een eigen vishandel–traiteurzaak. Aan wie anders konden wij dus beter vragen hoe lang vis moet garen in de oven? Ilse: “Vis is veel sneller gaar dan vlees. Ik reken 7 à 10 minuten voor visfilet (afhankelijk van hoe dik die is) en ongeveer 30 minuten voor vis mét graat in een oven op 180°C. Twijfel je over de gaartijd, bedenk dan dat vis die net een beetje te weinig gegaard is, lekkerder is dan overgaar, zeker zalm en tonijn. Die zijn dan lekker mals en zacht, heerlijk!
Zorg er ook voor dat de vis niet uitdroogt in de oven door bijvoorbeeld een hartige crumble over je vis te strooien. Bijvoorbeeld een mengsel van panko (een luchtig Japans paneermeel), gehakte nootjes, peterselie en olijfolie. Die is niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat het vocht in de vis blijft. Een laagje aardappelpuree heeft hetzelfde sappige effect. Of bereid de vis in of met een sausje. Een klassieke wittewijnsaus valt bijvoorbeeld altijd in de smaak.”
Ook een topper: vis in papillot
Nog een manier om vis lekker sappig te houden in de oven, is de vis in papillot klaarmaken: je stoomt ‘m dan in een stevig pakketje van bakpapier of aluminiumfolie gaar, op 180°C. Nadeel is wel dat je niet goed kunt zien of de vis al gaar is zonder het pakketje te openen – maar met de richttijden die Ilse hierboven aangeeft, komt het zeker goed.
Probeer deze recepten voor vis in de oven
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!