Waarom een airfryer of heteluchtfriteuse echt een aanwinst is voor je keuken
Geen friteuse, tóch een lekker korstje!
Steeds meer mensen ruilen de traditionele frituurpan in voor een friteuse op hetelucht - ook wel airfryer of aerofryer genoemd. Maar is dat niet gewoon nóg een extra toestel in je keuken terwijl je oven net hetzelfde doet? Wij zochten het voor je uit.
Toegegeven, ook wij stonden een beetje sceptisch tegenover de airfryer. Is dat niet gewoon een heteluchtoven in het klein? Waarom zouden we dan nóg een extra toestel in de keuken zetten? Tijd voor wat onderzoek.
Wat is een heteluchtfriteuse eigenlijk?
Een heteluchtfriteuse – ook wel airfryer of aerofryer genoemd – is een friteuse die, in plaats van met olie, werkt op basis van hete lucht. Daardoor heb je maar een minimale hoeveelheid olie nodig: je frietjes of kroketjes (koop er wel die speciaal gemaakt werden voor de heteluchtfriteuse) worden ineens dus een pak gezonder!
De airfryer is eigenlijk een minioventje dat je op je aanrecht kunt zetten. Daardoor kun je er behalve frietjes en kroketjes ook een heleboel andere gerechten in klaarmaken. Van kippenbilletjes tot cake: het kan allemaal.
Wat maak je ermee?
Alles wat je in een traditionele friteuse maakt (frietjes, kroketten, frituursnacks…) én de gerechten die je in een braadpan of oven zou klaarmaken. Gebruik je kant-en-klare frietjes, kroketten of frituursnacks, kijk dan of op de verpakking expliciet vermeld staat dat je ze in de oven of heteluchtfriteuse kunt bereiden. Zelf maken kan ook: meestal worden heel wat recepten bij het toestel geleverd, en wij hebben er ook nog wat voor je.
Wat zijn de voordelen?
- Het is (meestal) gezonder. Je hebt vaak maar een klein beetje olie nodig om je gerechtjes te laten kleuren. Niets vergeleken met de hoeveelheid frituurolie waar je anders je frietjes in laat zwemmen. Daardoor bevatten je bereidingen veel minder calorieën dan wanneer je ze zou bereiden in een gewone frituurpan. Natuurlijk gaat deze bewering niet op als we het bijvoorbeeld over cake uit de airfryer hebben: daarvoor gebruik je je gewone recept.
- Het is veiliger dan frituren met olie. We mogen er niet aan denken dat een kind de frituurpan omver trekt en hete olie over zich krijgt, of dat er brand ontstaat door oververhit vet. Doordat er amper vet gebruikt wordt in een heteluchtfriteuse, daalt het risico op ongevallen enorm.
- Het toestel is multifunctioneel: je kunt er meer mee doen dan alleen maar klassieke frituurgerechtjes in bereiden.
- Het ruikt minder dan een frituurpan met olie. Buiten frietjes staan bakken in de kou is dus niet meer nodig!
- De toestellen zijn makkelijk schoon te maken. Je hoeft geen vet te vervangen – toch altijd een smerig werkje – en vaak mogen verschillende onderdelen van het toestel in de vaatwasser.
Wat zijn de nadelen?
- De frietjes zijn soms minder knapperig, afhankelijk van het toestel. Elk merk heeft zijn eigen manier om de hete lucht te laten circuleren in het toestel. Doe vooraf dus wat onderzoek en hoor eens rond bij kennissen die er eentje hebben of zij tevreden zijn van hun toestel en welk toestel dat dan is.
- Het duurt langer om frietjes te bakken in de aerofryer dan in de traditionele friteuse. Maar als je dezelfde frietjes in de oven zou bereiden, duurt dat dan weer eens zo lang als in de heteluchtfriteuse. De baktijd is zeker aanvaardbaar.
- Een heteluchtfriteuse is minder geschikt als je kookt voor een groot gezelschap. Doordat het langer duurt dan een gewone friteuse en doordat de inhoud van een heteluchtfriteuse beperkt is, kan de oven in dat geval de betere keuze zijn. De toestellen bestaan in verschillende formaten, maar meestal volstaan ze wel voor een gezin van vier. Kies, ook als je niet met veel bent, voor een XXL-editie: die zijn sowieso veelzijdiger doordat je er ook grotere stukken vlees of een cake in kunt klaarmaken.
- De meeste heteluchtfriteuse zijn best groot en nemen veel plek in in je keuken.
- Sommige gebruikers klagen over rook. Waarschijnlijk komt dit door het spatten van vet op de verwarmingselementen. Er bestaan speciale spatdeksels die daartegen beschermen. Het is ook zo dat het ene type toestel er meer last van heeft dan het andere. Ook weer een reden om eens rond te vragen voor je er eentje aankoopt.
- Het gevaar bestaat dat je denkt: het is toch gezonder, en daardoor meer frietjes en kroketjes gaat eten. Een gewone gekookte aardappel blijft altijd de gezondste keuze.
Hoeveel kost zo’n aerofryer?
Net zoals andere keukentoestellen, bestaan heteluchtfriteuses in alle prijscategorieën. Je hebt er al eentje vanaf zo’n 50 euro, maar de prijs kan oplopen tot 200 euro of meer. Hou er wel rekening mee dat je soms nog speciale accessoires nodig hebt, en dat deze ook best prijzig kunnen zijn.
Ons verdict
Je moet het ervaren om te weten wat het is, vonden wij, en dus testten we een heteluchtfriteuse uit. Dit is ons verdict:
- De gerechten die we in de heteluchtfriteuse maakten, waren dubbel (!) zo snel klaar als in de oven. Hallo extra tijd!
- De ingrediënten drogen minder snel uit. Krokante en tegelijk sappige kip? Met de airfryer kan dat.
- Met de aerofryer krijgen we een mooier korstje dan wanneer we hetzelfde gerecht in de oven maken.
- Last but nog least: een heteluchtfriteuse blijkt veel makkelijker schoon te maken dan gedacht.
Probeer alvast deze recepten voor de oven en airfryer
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!