Meest recente artikelen

9 verrassende dingen die je in de grillpan kunt maken

Wat dacht je van pizza, limonade of guacamole?

9 verrassende dingen die je in de grillpan kunt maken Artikel

In je grillpan kun je méér klaarmaken dan alleen maar een stukje kip of vis. Wij zetten 9 verrassende ideeën voor je op een rijtje.

1 Pizza uit de grillpan

Geen oven in de buurt? Of zin in pizza tijdens je kampeervakantie? Geen probleem! Je kunt de pizzaman bellen, óf je haalt je grillpan boven. Doordat de deegbodem zo dun is, kun je een pizza makkelijk gaar krijgen in de pan of op de barbecue.

Zet voor je begint alle ingrediënten voor je pizza – ook de tomatensaus – klaar. Rol het deeg (zelfgemaakt of kant-en-klaar gekocht) uit op een vel bakpapier en laat intussen je grillpan goed heet worden. Bestrijk het deeg lichtjes met olijfolie en leg het, met het papier naar boven, op de ribbeltjes van je grillpan. Haal meteen het bakpapier eraf. Bak het deeg ongeveer 2 minuten, tot het lichtjes bruin gekleurd is. Haal de deegbodem uit de pan, draai om met de gebakken kant naar boven, en bestrijk deze lichtjes met de saus. Beleg met wat je maar op je pizza wilt, bestrooi met kaas en leg de pizza weer in de grillpan. Dek af met een deksel of een vel aluminiumfolie dat je losjes over de pan hangt (zo smelt de kaas beter) en bak nog 2 à 3 minuten tot de bodem gaar en de kaas gesmolten is. Smakelijk!

Probeer ook deze grillpanpizza – in dit recept wordt geen saus gebruikt:

 

2 Platbroden

Voor dunne broden die niet of nauwelijks moeten rijzen heb je geen oven nodig. Zowel flatbread als naanbrood kun je makkelijk in de grillpan (of zelfs op de barbecue) klaarmaken. We hebben alvast een paar recepten voor je, om uit te proberen.

3 Croques en tosti’s

Zin in een croque, maar geen zin om het tostitoestel uit de kast te halen? In de grillpan lukt het even goed. Trouwens, volgens de Amerikaanse tv-chef Martha Stewart is dé truc voor een perfect gebakken croque de buitenkanten insmeren met een mengsel van mayonaise en boter (in gelijke hoeveelheden) en ‘m op een zacht vuurtje bakken. Alleen het omdraaien vergt een beetje handigheid. Gebruik een keukentang, want de sneetjes brood worden minder stevig samengedrukt dan in een croque-monsieurtoestel.

4 Paprika’s roosteren

Geroosterde paprika’s smaken lekker zoet en zijn heerlijk in salades, tussen een broodje of als basis voor soep. Meestal worden ze rechtstreeks in een vlam of in de oven geroosterd tot het velletje zwart wordt en makkelijk verwijderd kan worden, maar het kan ook in de grillpan. Laat de pan goed heet worden. Halveer de paprika’s (of snij ze in vieren als het grote paprika’s zijn), verwijder de zaadjes en bestrijk het vruchtvlees lichtjes met olie. Leg ze met de velkant op de gloeiend hete pan, tot het vel zwartgeblakerd is. Doe de stukjes paprika dan in een kom, dek af met vershoudfolie of met een bord en laat ze afkoelen. Door de stoom die gevormd wordt onder het deksel, komen de velletjes makkelijk los. Verwerk je geroosterde paprika’s in een van deze recepten.

5 Polentafrietjes

Soms zijn we de aardappelen, pasta of rijst even beu. Gelukkig is er dan… polenta! Polenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië dat gemaakt wordt van maïsgriesmeel dat gekookt wordt in bouillon. Zo krijg je een dikke pap. Die kun je zo eten, of uitgieten op een bakplaat en laten opstijven. Vervolgens kun je er dan vormpjes uit snijden en deze bakken in een pan of op de grillpan.

6 Bloemkoolsteak

Bloemkool is een echte allrounder, en toch blijven we vaak nog hangen bij bloemkool met witte saus. Waarom zou je er eens niet een verrassend gerechtje van maken zoals bloemkoolsteak? Je snijdt de bloemkool in plakken, marineert ze even en bakt ze vervolgens in de grillpan, meer is er niet aan. Uitproberen maar!

7 Gegrilde guacamole

Wat is er lekkerder dan guacamole? Gegrilde guacamole! Ja, dat lees je goed: avocado’s laten zich uitstekend grillen. Halveer ze, verwijder de pit en leg ze met de snijkant naar beneden op de hete grillpan. Bak de avocado’s een minuutje of vijf en laat ze daarna volledig afkoelen. Verwerk de avocado’s dan verder zoals in het originele recept. Het grillen geeft je sausje een rokerige toets.

8 Limonade van geroosterde citroen

In de zomer smaakt een zelfgemaakte citroenlimonade heerlijk fris. Maak er eens iets extra speciaals van door de citroenen te grillen.

  1. Leg 12 takjes verse tijm of 4 takjes rozemarijn in een glas water. Halveer 8 biocitroenen en haal ze met de snijkant door een bordje met 50 g kristalsuiker. Bak de citroenen met de snijkant naar onderen een minuutje of twee op de hete grillpan. Haal ze uit de pan, laat ze afkoelen en giet het sap dat uit de citroenen is gelopen uit de pan, bewaar dit. Leg vervolgens de geweekte takjes tijm of rozemarijn op de grillpan. Bak ze 1 à 2 minuten tot ze geurig worden, maar zorg ervoor dat ze niet verbranden.
  2. Doe in een steelpan 250 ml water met 150 g kristalsuiker en de suiker die achtergebleven is op het bordje van de citroenen, doe er 85 g honing bij en breng aan de kook. Roer tot de suiker opgelost is. Voeg de gegrilde tijm of rozemarijn toe aan de siroop en laat 1 uur trekken.
  3. Pers de gegrilde citroenen en giet het sap, samen met het sap dat je bewaard hebt toen je de citroenen hebt gegrild, door een zeef. Haal de takjes tijm of rozemarijn uit de siroop, meng met het citroensap en leng aan met 1 liter koud water en veel ijsblokjes. Perfect voor je volgende barbecue.

Deze limonade lukt ook met limoen en munt. Gebruik in dat geval 12 biolimoenen en 6 takjes munt, maar rooster de munt niet: de blaadjes zijn zo dun dat ze zouden verbranden. Rol de takjes munt even door je handen en laat ze zo trekken in de siroop.

9 Een lekker dessert

Ook aan het einde van je maaltijd komt de grillpan van pas. Rooster wat fruit en serveer het met ijs, gril een plakje cake en serveer het met wat lekkers of bak eens wentelteefjes of zelfs wafels in je grillpan. Hier zijn alvast wat ideetjes.

 

 

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen