Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om vinaigrette te maken?

Sofie testte het uit!

Wat is de beste manier om vinaigrette te maken? Artikel

Een klassieke vinaigrette smaakt bij elke salade. Maar hoe zorg je ervoor dat de vinaigrette ‘pakt’ en zo lang mogelijk stabiel blijft? Culiredactrice Sofie testte het voor je uit.

Sofie: "Ingewikkeld hoeft een vinaigrette voor mij niet te zijn. Gewoon wat olijfolie, mosterd, azijn, peper en zout en klaar. Maar ze moet wel goed aan de salade blijven plakken en niet als een zielig plasje onderaan in het bord eindigen. Om vinaigrette te kloppen kun je op verschillende manieren te werk gaan. Ik testte er zeven voor jullie uit en scoorde ze op hoe vlot ze gingen en hoe stabiel de ­vinaigrette bleef."

Basisrecept voor een (pittige) ­vinaigrette

  • 1 deel (wittewijn)azijn
  • ½ deel mosterd
  • 3 delen olie (olijfolie ­extra vierge, slaolie of zonnebloemolie)
  • peper en zout

Lees verder onder de video

Manier 1: kloppen met een garde

Hoe? Doe de azijn, mosterd, peper en zout in een kom. Klop ze krachtig los met een garde terwijl je de olie in een dun straaltje toevoegt.

Wat gebeurt er? Een klassieke techniek waarbij je meteen voelt dat de saus bindt. Je moet wel stevig kloppen voor een mooi resultaat.

Mijn verdict: deze manier blijft een klassieker. Je hebt er weinig voor nodig en het werkt goed, al vraagt het best wat armkracht. Er moeten zeker makkelijkere manieren bestaan.

Gemakkelijk? 🧡🧡🧡🧡

Hoe stabiel? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

Manier 2: ingrediënten in een bepaalde volgorde toevoegen

Hoe? Doe het zout en de azijn in een kom en roer tot het zout opgelost is. Voeg daarna pas de mosterd en de peper toe, om er vervolgens de olie in een straaltje bij te gieten. Door deze volg­orde aan te houden zou je een stabiele emulsie krijgen die ­minder snel schift.

Wat gebeurt er? De vinaigrette bindt zodra je de olie toevoegt, maar ze lijkt toch iets lopender dan bij methode 1, ondanks dat ik dezelfde verhoudingen aanhou.

Mijn verdict: interessant qua theorie, maar in de praktijk maak het niet veel verschil – de vinaigrette is zelfs eerder iets minder goed. Bovendien moet je er je gedachten bijhouden om alles in de juiste volgorde toe te voegen.

Gemakkelijk? 🧡🧡🧡🧡

Hoe stabiel? 🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 3: kloppen met een vork

Hoe? Doe alle ingrediënten behalve de olie in een kom en roer ze los met een vork. Voeg dan de olie toe en blijf krachtig roeren.

Wat gebeurt er? Deze vinaigrette blijft duidelijk minder gebonden dan de eerste twee en het kloppen gaat ook minder makkelijk met een vork dan met een garde. Dat zou misschien aan de diepte van de kom kunnen liggen, mogelijk lukt dit beter in een diep bord.

Mijn verdict: prima in een noodgeval, wanneer je weinig materiaal ter beschikking hebt (op de camping of in een vakantiehuisje bijvoorbeeld), maar minder stabiel en niet echt overtuigend. Niet slecht, maar ook niet wauw.

Gemakkelijk? 🧡🧡🧡

Hoe stabiel? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 4: schudden in een bokaal

Hoe? Doe alle ingrediënten in een bokaal, schroef die dicht en schud 30 tot 60 seconden tot de vinaigrette goed gemengd en lichtjes ingedikt is.

Wat gebeurt er? Het schudden vraagt wel wat moeite, en ­helaas: de vinaigrette scheidt snel weer.

Mijn verdict: handig dat alles tegelijk in de bokaal mag en je niet met een bepaalde volgorde rekening hoeft te houden. Je hebt weinig nodig en weinig afwas, maar ook weinig blijvend ­resultaat: de vinaigrette blijft niet lang stabiel. Even opnieuw schudden voor gebruik is dus noodzakelijk.

Gemakkelijk? 🧡🧡🧡

Hoe stabiel? 🧡🧡

Totaal: 5/10

Manier 5: mixen met een staafmixer

Hoe? Doe alle ingrediënten in een smalle, hoge maat­beker. Zet de mixer op de bodem en trek dan langzaam omhoog, net zoals wanneer je ­mayonaise zou maken.

Wat gebeurt er? Het resultaat is dik en romig, bijna een lichte mayonaise. Deze vinaigrette blijft perfect gebonden en plakt goed aan de ­ingrediënten van je salade. Ze ziet er iets witter uit dan de andere vinaigrettes.

Mijn verdict: superstabiel en gemakkelijk. ­Perfect als je graag op voorhand een voorraadje vinaigrette maakt.

Gemakkelijk? 🧡🧡🧡🧡🧡

Hoe stabiel? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/10 

Manier 6: mixen in de blender

Hoe? Doe eerst azijn, mosterd, peper en zout in de blender en mix kort. Voeg dan beetje bij beetje de olie toe terwijl de blender draait. Zelf gebruikte ik een klein blendertje zonder extra ­vulopening en voegde ik de olie dus in één keer toe. Je zou ook een grote keukenblender kunnen gebruiken om ineens een ­flinke hoeveelheid te maken.

Wat gebeurt er? Je krijgt een zeer luchtige en goed gebonden vinaigrette, vergelijkbaar met die gemaakt met de staafmixer. In mijn kleine blender duurde het iets langer dan met de staafmixer, maar het resultaat was mooi gebonden.

Mijn verdict: topresultaat. Als je een grote keukenblender gebruikt, is deze methode ideaal voor grotere hoeveelheden, maar je creëert wel meer (vette!) afwas dan met de andere methodes.

Gemakkelijk? 🧡🧡🧡🧡

Hoe stabiel? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 9/10 

Manier 7: mixen met een melkopschuimer

Hoe? Doe alle ingrediënten behalve de olie in een glas of ­maatbeker. Klop er met een melkopschuimertje de olie door. Ik gebruik zo'n goedkoop dingetje op batterijen.

Wat gebeurt er? Je krijgt heel snel een fijne, luchtige vinaigrette die mooi gemengd is en wel wat binding heeft. Alleen blijft ze (veel) minder lang stabiel dan met de staafmixer of in de blender.

Mijn verdict: supersnel en verrassend efficiënt. Ideaal voor kleine hoeveelheden, alleen jammer dat de emulsie niet zo lang standhoudt. Na een kwartiertje begint de emulsie te scheiden en daardoor verliest de methode punten. Als je de vinaigrette maakt net voor je aan tafel gaat, is ze perfect.

Gemakkelijk? 🧡🧡🧡🧡🧡

Hoe stabiel? 🧡🧡

Totaal: 7/10

De eindconclusie

Sofie: "De methode met de staafmixer steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit: makkelijk, snel en ultrastabiel. De blender volgt meteen daarna, deze methode is vooral handig voor grotere hoeveelheden. Wie geen grote apparaten wil bovenhalen, kan verrassend goed aan de slag met een simpele melkopschuimer. Voor klassiekers pur sang blijven ook de garde of de juiste volgorde goede keuzes. Maar wil je het snel, stevig én zonder gedoe? Dan weet je wat te doen."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen