Meest recente artikelen

10 vuistregels om gebraad lekker mals te houden

Slimme tips

  • Deel dit artikel:
10 vuistregels om gebraad lekker mals te houden Artikel

Een gebraad bereiden duurt even, maar het is superlekker. Hoe zorg je ervoor dat je vlees mals en sappig blijft? Met deze tien tips lukt het zeker!

  1. Koop je gebraad niet te klein, het risico op uitdrogen is dan groter. Voor 4 personen volstaat een stuk van 800 g à 1 kg.
  2. Het vlees dat je gebruikt is best in één stuk. Bind het vlees eventueel op, zodat het gelijkmatig van vorm is. Laat vetrandjes zitten: die zorgen juist voor meer smaak!
  3. Breng je vlees voor het bakken of braden op kamertemperatuur. Als je koud vlees in een hete pan legt, schrikt het, spant het zich op en wordt het taai.
  4. Schroei je vlees eerst rondom dicht in een braadpan met vetstof op hoog vuur. Zo hou je de meeste sappen in je vlees.
  5. Het geheim van braden is de manier van garen. Dat moet op een lage temperatuur en voor lange tijd. Draai het vuur dus, nadat je het vlees hebt dichtgeschroeid, lager of laat het gebraad verder garen in de oven. Afhankelijk van het stuk gebraad (kalfsgebraad, varkensgebraad, …) varieert de gaartijd op lage temperatuur tussen de 20 à 45 minuten. Een oventemperatuur tussen 150°C en 200°C is het best – gebruik een oventhermometer om zeker te zijn! Braad je vlees liefst op de stand boven- en onderwarmte. Hetelucht is minder geschikt, doordat het je gebraad kan uitdrogen.
  6. Handig: braden kan ook in de pan. De pan moet wel een dikke bodem hebben, een gietijzeren braadpan is bijvoorbeeld heel geschikt. Doe het deksel op de pan en zet het vuur niet te hoog. Zorg dat je pan niet té groot is, want op plekjes waar geen vlees ligt kan de vetstof verbranden. Kun je niet de hele bodem bedekken met vlees, leg dan wat grof gesneden groenten (prei, sjalot, wortel…) rond je gebraad: die geven later ook nog extra smaak aan je saus.
  7. Om te voorkomen dat het vlees uitdroogt, bedruip je het geregeld met braadvocht.
  8. Als er een touwtje rond het vlees zit, haal dat er dan 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd af. Zo kan het vlees nog even uitzetten.
  9. Laat het vlees een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie als het uit je oven of braadpan komt. Op die manier kunnen de vleessappen zich herverdelen en wordt je vlees extra sappig en mals.
  10. Gebruik altijd een scherp mes om het vlees te snijden. Niet alleen is dat gemakkelijker, ook duw je met een bot mes te hard op het vlees, waardoor je het vocht eruit perst.

Probeer deze recepten voor gebraad een keer

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Iets moeilijker

Gevulde kalkoenrollade met kastanjes en pistaches

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Rosbief met kruidenkorst

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Kalfsrollade met appel en champignons

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Varkenskroon met ciderjus en karnemelkpuree

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Reegebraad met portosaus

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Varkensgebraad met zwarte pens

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Hertenkalf met bramensaus

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Kalkoengebraad met granaatappelsaus

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Kalkoenrollade met gedroogd fruit en aardpeergratin

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen