Meest recente artikelen

De testkeuken: zo maak je de ultieme clubsandwich

Sandwich met vijf sterren!

De testkeuken: zo maak je de ultieme clubsandwich Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: de sandwich. Heerlijk als snack, lunch of ontbijt, zo maak je de typische clubsandwich van drie etages hoog.

De ultieme combinatie van knapperig, zacht, pittig en zout, de typerende vorm, de drie etages én de prikkertjes… Niets zo belangrijk als een perfecte clubsandwich!

De Franse krant Le Figaro riep de 'm in 2010 dan ook uit tot 'de Rolls-Royce van de sandwiches'. En wist je dat er zelfs zoiets bestaat als de ClubSandwich-Index? De prijzen van steden wereldwijd wordt jaarlijks afgemeten van de prijs van de clubsandwich in de hotels. Omdat hij op zowat elke kaart staat, is hij de ideale barometer voor prijsstijgingen of -dalingen.

Zo maak je de ultieme clubsandwich

Alles wat je nodig hebt is spek, mayo en brood. Streef naar mooie, gelijk verdeelde laagjes. Overdrijf niet met de hoeveelheden per ingrediënt: alles moet netjes op z'n plaats blijven zitten als je je tanden in de sandwich zet. Een restje gebakken kip in de koelkast? Ook dit past perfect in een clubsandwich. Als je er geen mooie sneetjes van kunt snijden, kun je er met mayonaise een kipslaatje van maken en 'm daarmee beleggen.

Creatief met mayonaise

Varieer met soorten mayonaise voor je clubsandwich. Voeg een snuifje kerriepoeder of gerookt paprikapoeder toe of maak een truffelmayonaise door er enkele druppeltjes truffelolie door te mengen. Meng er verse tuinkruiden onder of doe er een kneepje sriracha bij voor wat extra pit. Je kunt ze ook vervangen door cocktailsaus of tartaar. Lust je geen mayonaise, vervang 'm dan door geplette avocado of hummus.

Spek voor je bek

Ook knapperig gebakken ontbijtspek is natuurlijk essentieel voor je clubsandwich. Het spek moet niet alleen gaar worden, het vocht dat in het spek zit, moet ook kunnen verdampen. Pas dan kan het spek krokant worden. Zet het vuur dus niet te hoog en neem de tijd. Bijkomend voordeel is dat bij een lagere tempe-ratuur het vet rustig kan smelten. Zo bak je het spek in z'n eigen vet, verbrandt het niet en krijgt het meer smaak.

Spek bakken op 4 manieren

1 De vetste: bak de spekreepjes in een antiaanbakpan zonder vetstof, je spek is heus vet genoeg. Doe dat rustig op een laag tot middelhoog vuur. Haal de reepjes uit de pan en laat ze afkoelen op keuken-papier tot ze krokant worden.

2 De makkelijkste (en zonder bakgeur of vetspatten!): leg de spekreepjes naast elkaar op het ovenrooster en bak ze krokant in een oven van 180°C. Let erop dat het druppende vet onderaan wordt opgevangen op een vel aluminiumfolie. Laat de spekreepjes afkoelen op het rooster tot ze knapperig zijn.

3 De netste: in de airfryer. Stel de temperatuur in op 200°C. Plaats een bakje spek in de airfryer en bak het 4 minuten. Draai de reepjes om en bak ze nog eens 4 minuten.

4 De snelste: in de microgolfoven. Leg de spekreepjes plat op een bord tussen twee vellen keukenpapier. Zet het bord met spek in de microgolfoven en zet die 90 seconden op volle kracht. Je zult het spek horen sissen en de reepjes zien opkrullen. Haal het spek eruit als je tevreden bent met het resultaat. Dankzij het keukenpapier is het teveel aan vet al geabsorbeerd.

Voorbereiding is alles

De clubsandwich kun je helaas niet op voorhand maken, maar je kunt wel voor een goede voorbereiding zorgen.

  • Spekreepjes kun je tot enkele dagen vooraf krokant bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos in de koelkast.
  • Mayonaise kun je ook op voorhand maken. Verse mayonaise bewaar je een week in een afgesloten pot.
  • Geroosterd brood blijft – áls het vochtvrij bewaard wordt! – een halve dag goed.

De clubsandwich 4x anders

1 Italiaans met vitello tonnato

Besmeer een getoaste boterham met tonijnmayonaise, beleg hem met sneetjes kalfsgebraad en schijfjes hardgekookt ei en schik er waterkers op. Maak zo een driedubbeldekker.

2 Japans met vis

Vervang het vlees door sneetjes gerookte of rauwe zalm en werk de sandwich af met wasabimayonaise. Geef een crunchy toets met knapperige noriblaadjes of -sprinkle.

3 Heerlijk veggie

Maak een clubsandwich met krokant gebakken tempeh-bacon en werk hem af met schijfjes komkommer en groene asperges. Vegans kunnen de mayonaise vervangen door plantaardige mayonaise of avocado.

4 Lekker luxueus

Vervang de kalkoen of ham door kreeft en de mayonaise door cocktailsaus.

Het ultieme recept voor de perfecte clubsandwich

Wil je dit recept bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.

Een gezonde clubsandwich?

Deze sandwich is niet meteen de gezondste snack, en met zowat 480 calorieën is hij aan de zware kant. Je maakt ‘m gezonder door volkorenbrood te gebruiken in plaats van witbrood, kalkoenfilet in plaats van ham en yoghurtmayonaisein plaats van gewone mayonaise. Als je dan ook het vlees halveert en de groenten verdubbelt, wordt hij nog gezonder.

Clubsandwich de wereld rond

  • Frankrijk is natuurlijk het land van de croque-monsieur. Maar ken je de pan bagnat? Een rond broodje met tonijn, ei, olijfolie, tomaat, sla en reepjes ansjovis. Je vindt ‘m vooral rond Nice. Het is een van de weinige broodjes die lekkerder zijn als ze op voorhand klaargemaakt zijn.
  • Vietnamese bánh mì is een fusion sandwich uit de Franse koloniale tijd, die bestaat uit een krokante baguette met verse kruiden, knapperige (gepekelde) groenten zoals (mieriks)wortel en vlees zoals paté of gekaramelliseerd spek of kip.
  • Italië heeft z’n warme panini, maar probeerde je al tramezzini? Dat zijn heerlijke driehoekige of balkvormige boterhammetjes zonder korst, belegd met de heerlijkste Italiaanse ingrediënten zoals kaas, prosciutto, artisjok en olijven.
  • Turkije heeft döner kebab: brood gevuld met aan het spit geroosterd lamsvlees, ui, rauwkost en een romige witte knoflooksaus.
  • In Japan vind je sando, zacht witbrood zonder korst dat belegd is met vlees (kip of varkensvlees in een krokant jasje), vis of ei, altijd verzorgd en stijlvol, zoals sushi. Japan zou Japan niet zijn, mochten ze er geen originele variant op hebben: de fruit sando bestaat uit keurige stukjes fruit tussen het brood, op een dikke laag slagroom.
  • Proef in Israël zeker van falafel, een warm pitabroodje gevuld met krokante kikkererwtenballetjes, afgewerkt met tahin en knapperige verse groenten. Dit moet een van de gezondste sandwiches zijn.
  • In Engeland zijn de driehoekige cucumber en egg and cress sandwiches een onmisbaar onderdeel van de high tea. Eenvoudig, maar verfijnd!

20x variëren met de clubsandwich

Probeer ook deze recepten voor een variatie op de clubsandwich. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.

Weetjes voor tijdens het eten van je clubsanwich

  • De clubsandwich is waarschijnlijk eind negentiende eeuw bedacht in de VS. Hij zou voor het eerst geserveerd zijn in 1894 in The Saratoga Club House tijdens de paardenrace in Saratoga Springs in de staat New York.
  • De benaming ‘sandwich’ zelf komt dan weer uit Engeland. Lord John Montagu, de vierde graaf van het graafschap Sandwich en notoir gokker, gaf de keuken in 1762 opdracht om sneetjes brood belegd met vlees te voorzien, zodat hij en zijn vrienden konden blijven kaartspelen. De sandwich was geboren.
  • De populaire clubsandwich is sinds de jaren 1920 een vast onderdeel van de menukaart in hotels wereldwijd. Volgens kenners is het de combinatie van knapperig, zacht, pittig en zout, maar ook de typerende vorm, de drie etages én de prikkertjes die er een icoon van maken. Roomservice, please!
  • De Amerikaanse frequent traveller Evan Saunders trakteerde zichzelf op reis graag op een clubsandwich en besloot er een heuse blog aan te wijden. Op clubsandwichreviews.com kun je zijn recensies vinden van honderden clubsandwiches in hotels, restaurants en cafés wereldwijd. De állerbeste tot nog toe at de club-kenner in het InterContinental Hotel in Hongkong. De duurste vond hij in het Cliveden House Hotel in het Engels Taplow: de sandwich met ibericoham en witte truffel kostte hem daar 150 euro.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen