Meest recente artikelen

Al je vragen over de airfryer beantwoord

Wat kun je erin maken? En is het echt energiezuiniger?

Al je vragen over de airfryer beantwoord Artikel

De airfryer heeft op korte tijd onze keukens veroverd. Maar wat kun je er nog mee behalve frietjes bakken? En hoe maak je 'm het beste schoon? Martin Senders, airfryer-expert bij Philips, beantwoordt jullie vragen.

Wat is dat eigenlijk, een airfryer?

Martin: "De airfryer of heteluchtfriteuse is een toestel waarmee je 'frituurt', grilt, bakt en braadt op basis van hete lucht in plaats van vetstof. Daardoor heb je maar een minimale hoeveelheid olie nodig, wat maakt dat je gerechten altijd lekker licht zijn. Een extra voordeel is dat je geen last hebt van onaangename geurtjes, die soms met traditioneel frituren gepaard gaan."

Wat kun je allemaal maken in een airfryer?

Martin: "Alles wat je in een traditionele friteuse maakt, zoals frietjes, kroketten en frituursnacks, én de gerechten die je in een braadpan of oven zou klaarmaken. Je kunt een airfryer vergelijken met een miniheteluchtoventje. Je kunt er dus ook frittata, granola en zelfs cake in maken, en nog veel meer! Het grote voordeel is dat door de speciale technologie alles een knapperige bite krijgt, wat geroosterde groenten, kip en vlees extra lekker maakt. Net als bij een oven is een airfryer heel makkelijk in gebruik: je hoeft er niet bij te blijven staan en kunt dus ondertussen iets anders doen."

Is een airfryer voordeliger in gebruik?

Martin: "Een airfryer hoef je niet voor te verwarmen en warmt sneller op dan een klassieke oven. Bovendien verwarm je een compactere ruimte. Dat maakt dat het koken tot 40 procent sneller gaat én je tot 60 procent minder energie verbruikt dan met een traditionele oven. Plus: je gebruikt weinig tot geen vet, wat ook een mooie besparing is, want kwalitatieve olie is vaak prijzig."

Nu gebruiken wij een dubbele frituurpot met twee manden. Is een airfryer haalbaar met stevige eters?

Martin: "Er bestaan kleine en grote airfryers. In een XXL-model krijg je best veel in. Maar wil je grote hoeveelheden frieten op tafel zetten, dan kun je net zoals bij traditioneel frituren gaan voorbakken. Je bakt de frieten in porties voor en hoeft ze nadien enkel in porties nog kort af te bakken. Zo kun je met één XXL airfryer zelfs voor tien personen frieten bakken."

Is koken met een airfryer gezond?

Martin: "Eerst en vooral: olie is niet ongezond. Er zitten zelfs veel vitamines K, A, D, en E in. Alleen is een teveel aan vet niet goed. Het mooie aan een airfryer is dat je nooit te veel olie kunt gebruiken omdat het teveel door de mand in het daartoe bestemde bakje valt. Een handige tip: gebruik een oliespuit. Zo kun je de olie beter doseren en voorkom je dat je te veel toevoegt. Wanneer je groenten gaat roosteren in de airfryer, is het een goed idee om één lepel olie over je groenten te sprenkelen om ze een waterdichte coating te geven. Zo blijven al het vocht en de smaak goed bewaard. Sowieso is een beetje olie altijd een goed idee om alles lekker knapperig te krijgen."

Mag je bakpapier gebruiken in de airfryer?

Martin: "Bakpapier is totaal overbodig. Meer nog: het zal de kwaliteit van het bakken verminderen, omdat het vocht afsluit. De accessoires van je airfryer hebben trouwens een antiaanbaklaag."

Hoe maak je een airfryer schoon?

Martin: "Net als je potten en pannen maak je ook de airfryer het best onmiddellijk na gebruik schoon. Maak de airfryer binnenin altijd schoon met een vochtige doek en een vleugje citroensap. Accessoires kun je in een sopje wassen of in de vaatwas doen. De buitenkant hou je glanzend en vetvrij door er na het koken met glasspray over te gaan."

Welke frietjes kies ik voor de airfryer?

Martin: "Diepvriesfrietjes voor de oven of de airfryer zijn al voorgebakken, verse frieten nog niet. Zo maak je verse frieten in de airfryer: snij ongeveer 1 kilo (geschilde) aardappelen in gelijkvormige frieten. Kook ze in een pan met water om het voorbakproces in olie te kopiëren. Laat de frieten een beetje uitdampen en meng er één à twee lepels olie door. Bak de frieten in de airfryer terwijl ze nog warm zijn, dat verkort de baktijd. Het mooie aan verse frietjes bakken is dat je zelf kunt bepalen hoeveel olie je eraan toevoegt én welke smaak je ze geeft. Varieer bijvoorbeeld eens met truffel- of rozemarijnolie voor een extra twist."

Kun je bevroren vlees in een airfryer doen?

Martin: "Het is nooit een goed idee om bevroren vlees meteen te verhitten. Vlees is immers een spier, die door de hitte samentrekt en taai wordt. Je laat vlees dus het best voor elke bereiding langzaam ontdooien om het nadien te bereiden. Het voordeel aan een airfryer is wel dat het vlees niet onmiddellijk een grote temperatuursverandering ondergaat. Zo komt het vlees vaak malser uit een airfryer dan wanneer je het zou bakken in een normale bakpan met contactwarmte."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen