Meest recente artikelen

Raclette: dit heb je nodig voor je gezellige avondje

Feeling cheesy

Raclette: dit heb je nodig voor je gezellige avondje Artikel

Van een gezellig winters avondje met vrienden tot je kerst- of nieuwjaarsfeest: raclette is altijd een gezellig idee. Haal het toestel al maar uit de kast, vul je tafel met lekkers en smelten maar!

En dan is het tijd voor raclette! Schuif aan voor een avond vol klassieke Zwitserse gezelligheid… Natuurlijk hoort er meer bij raclette dan gesmolten kaas alleen. Wij leggen uit wat je precies nodig hebt voor een gezellige avond rond het raclettetoestel.

Wat is raclette?

Wist je dat raclette afgeleid is van 'racler', wat letterlijk schrapen betekent?

  • De klassieke Zwitserse raclette vindt zijn oorsprong in het kanton Wallis (Valais). Een half kaaswiel wordt horizontaal op een speciaal grilltoestel of boven open vuur gemonteerd en de bovenste, gesmolten kaaslaag wordt er met een speciale spatel telkens afgeschraapt.
  • Thuis kun je dit met een houten spatel doen, maar gebruik zeker geen gekarteld mes, want dan zal je de kaas beschadigen. De directe warmte van het grilltoestel – of het open vuur – karamelliseert de bovenste laag van de kaas, waardoor de kaas een beetje rokerig geurt en best intens van smaak is.
  • Ben je op skivakantie? Dan zie je dat er niet alleen in de Zwitserse Alpen, maar ook aan de Franse kant kaas wordt gegeten. Zij gebruiken dezelfde methode, maar met lokale Franse bergkazen in plaats van Zwitserse.

Wie heeft het bedacht?

Geniaal, een maaltijd die enkel en alleen op kaas gebaseerd is…. De eerste vermeldingen van de traditionele Zwitserse raclette vinden we terug in de middeleeuwen.

Het was een typisch gerecht dat door herders werd gegeten als ze hun vee in het hooggebergte lieten grazen en er zelf in typische bergschuurtjes verbleven. Met een homp brood erbij was het een voedzame, stevige maaltijd.

Welk toestel kies je voor raclette?

Zo'n half kaaswiel bleek niet altijd even handig, dus deden de voorgesneden plakjes raclettekaas hun intrede. Smelten doe je in een klassiek gourmettoestel met pannetjes, waarin je ook vlees en groenten bakt. Veel praktischer en budgetvriendelijker, maar je mist een beetje het spektakel en de authenticiteit van het klassieke raclettewiel.

Welke kaas gebruik je voor raclette?

  • Om te racletten gebruik je een halfharde bergkaas met eetbare korst én met een vetgehalte van minstens 45%. Te magere kazen smelten niet goed en te vette kazen geven te veel olie, die dan van je bord loopt.
  • De Raclette du Valais AOP is de enige raclettekaas met AOP, een beschermde oorsprongsbenaming en afkomstig uit het kanton Wallis waar de raclette ontstaan is. Licht pittig, tikkeltje fruitig van smaak en heerlijk om te smelten.
  • De bergkazen uit andere Zwitserse kantons worden verzameld onder de naam Raclette Suisse. Ze zijn aromatisch en milder van smaak.
  • Ook een klassieke Le Gruyère AOP of Appenzeller lenen zich uitstekend voor een avondje raclette.
  • Een kaas die je beter niet gebruikt om te racletten, is de Emmentaler AOP: met z'n gaten onhandig in gebruik en nét een tikkeltje te vet.

Wat serveer je erbij?

  • Kleine gekookte krieltjes, in de schil. De neutrale smaak van patatjes is perfect in balans met de rijkelijk gesmolten kaas.
  • Tafelzuurtjescondimenten met een zuurtje – geven frisheid. Een avondje gesmolten kaas valt stevig op de maag. Zure augurkjes en uitjes bieden een fris tegenwicht en maken de maaltijd minder zwaar.
  • Charcuterie: een klassieker is flinterdun gesneden gezouten vlees zoals Viande des Grisons, ook gekend als Bündnerfleisch, of bresaola.
  • Een groene salade of witloofsalade, die dankzij de bittere toets heerlijk combineert met de gesmolten kaas.
  • Versgemalen zwarte peper is onmisbaar.

Hoeveel raclettekaas heb je nodig?

  • Voorzie ongeveer 200 à 250 g bergkaas per persoon. Voor kleinere gezelschappen tot 6 personen is een kwart wiel het beste formaat, vanaf 7 personen kies je beter voor een halve bol.
  • Bestel – zeker buiten het seizoen – de kaas op voorhand.
  • Wat je over hebt, snij je mét korst in plakjes. Vries deze in en gebruik ze op een later moment om een heerlijke winterse ovenschotel mee af te werken.

Weg met geurtjes

Tips om de kaasgeur te verwijderen…

  • Halveer een halve sinaasappel en prik 'm in met kruidnagel. De kruidnagel neutraliseert de kaasgeur binnen enkele uren.
  • Vul wat kommetjes met baking soda en verdeel ze over de woning.
  • Vul een bord met wijnazijn en laat dat de hele nacht verdampen.

Wijntje erbij?

In Zwitserland drinkt men liever thee bij raclette dan water, om maagproblemen te vermijden. Wil je er een wijntje bij serveren, dan kan zowel wit als rood. Enkele suggesties.

  • Frisse droge witte wijnen passen er heel goed bij, zoals een sauvignon blanc, chardonnay (het liefst zonder houtrijping) en pinot grigio. De frisse zuren en het fruit in de wijn moeten goed door de rijke raclette smaken kunnen 'snijden'. De pinot grigio uit het Libelle-wijnpakket is een prima keuze, net als de frisse viognier en de prosecco –  bubbelslove cheese!
  • Heb je graag rode wijn, ga dan voor een lichte, fruitige rode wijn, zoals een pinot noir of gamay. Ook de minervois-wijn van Chateau Canet uit het Libelle-wijnpakket past bij raclette, dankzij z'n fruitige karakter.
  • Zwaardere houtgerijpte rode wijnen met veel tannines vermijd je beter, de kaas an sich is al zwaar genoeg.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen