Meest recente artikelen

Waarom is volkorenpasta beter dan witte pasta?

Lekker gezond

Waarom is volkorenpasta beter dan witte pasta? Artikel

Iedereen die iets weet over gezond eten, raadt volkorenpasta aan in plaats van witte pasta. Maar waarom eigenlijk? Karolien Olaerts legt uit.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

“Waarom is volkorenpasta beter dan witte pasta?”

Karolien: “De belangrijkste reden waarom volkorenpasta voedzamer is dan de witte variant is dat die twee tot drie keer meer vezels bevat. Vezels geven ons langer een verzadigd gevoel én spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de darmflora. Een goede darmflora is niet alleen essentieel voor een goede darmwerking, ze speelt ook een grote rol bij een goed functionerend immuunsysteem. Wij kunnen de vezels zelf niet opnemen, maar ze vormen dus wel de belangrijkste voedingsbron voor onze darmbacteriën. Een vezelrijk voedingspatroon wordt ook in verband gebracht met een lagere cholesterol, een lagere kans op diabetes type 2 en minder risico op darmkanker en hart- en vaatziekten. Alleen maar voordelen dus. Toch eet de gemiddelde Belg veel te weinig vezels. Volgens de Hoge Gezondheidsraad moeten we minimaal 25 gram voedingsvezels per dag eten (wat eigenlijk al een heel conservatieve grens is). Belgen eten echter gemiddeld maar 18 gram per dag. Slechts 16 procent van ons haalt die 25 gram-norm. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Kiezen voor volkorenbrood, -pasta en volle rijst is dan ideaal om je vezelinname moeiteloos te verhogen.”

Hier vind je recepten van Libelle Lekker met volkorenpasta

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen