Meest recente artikelen

Het antwoord op jullie vragen over ovens

Libelle Lekker weet raad

Het antwoord op jullie vragen over ovens Artikel

Waar moet je op letten als je een nieuwe oven koopt? En bak je nu best traditioneel of op hetelucht? Het antwoord op de meest gestelde vragen over ovens.

Wat zet je waar in de heteluchtoven? Wat moet in het midden, onderaan, bovenaan?
Miranda

Als je de heteluchtfunctie gebruikt, maakt het niet uit of je iets boven- of onderaan in de oven plaatst: de warmte circuleert in de oven rondom je gerecht.

Welke gerechten kun je beter maken met de boven-onderfunctie en waarom? Ik gebruik enkel de warmeluchtfunctie van mijn oven.
Tim

Boven- en onderwarmte kun je het oude bakprogramma noemen, het enige wat oude ovens hadden. Voor brood en voor het bakken van degen die tijdens het bakken rijzen, kan dit een interessante functie zijn.

Hoe reinig ik het best het ovenpaneel boven het grillrooster? In mijn oven is dat grillrooster niet neerklapbaar.
Lydia

Verwarm je oven voor en zet er een vuurvast schaaltje in met water en citroen. Laat 15 à 30 minuten in de oven staan. De stoom die vrijkomt, maak de meeste vlekken los. Gebruik daarna een niet krassend sponsje om je oven schoon te maken. Handiger is natuurlijk een oven met  pyrolysefunctie – dat is een zelfreinigende functie om je oven schoon te maken. Bij pyrolyse wordt de oven zeer warm verhit, waardoor vuildeeltjes verbranden. Wanneer je oven na het reinigingsprogramma afgekoeld is, kun je deze vuildeeltjes gewoon samenvegen en weggooien.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een nieuwe oven? Er is zoveel keuze en ovens hebben tegenwoordig zoveel verschillende functionaliteiten, dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
Magda

Kijk in de eerste plaats naar jezelf en de manier waarop je wilt koken. Kies je voor de gezonde en makkelijke technologie van een stoomoven? Heb je nood aan het comfort van een microgolfoven? Bak je graag en veel en is een klassieke oven eerder iets voor jou? Jouw voorkeuren bepalen welke functies je oven nodig heeft. Zo kun je de keuze maken die het best bij jou past. Schrijf op welke gerechten je vaak in de oven maakt en wat je goed en minder goed vindt aan je huidige oven. De verkopers in een speciaalzaak voor keukentoestellen zullen je graag helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wij gaan onze keuken vernieuwen. Is de ovenfunctie van een combimagnetron voldoende voor gewoon gebruik, of halen we toch best ook nog een gewone oven in huis?
Sofie

Veel ovens met microgolffunctie hebben een ruim aanbod aan ovenprogramma's. Voor bakken en grillen is dit zeker voldoende. Daarnaast is het wel een trend om in de keuken meerdere toestellen te voorzien zodat je twee toestellen op hetzelfde moment kunt gebruiken. Vaak wordt bijvoorbeeld een combimagnetron gecombineerd met een combistoomoven, waardoor je meerdere technieken (stomen, microgolf en hetelucht) in huis hebt.

Waarvoor staan al die verschillende symbooltjes op mijn oven?
Carine

De symbooltjes verklaren hoe de warmte in een oven wordt opgebouwd. Een rechte lijn is bijvoorbeeld traditioneel verwarmen, een ventilator staat voor hetelucht, golfjes voor microgolf en driehoekjes bovenaan voor grillen. Deze symbolen kunnen ook in verschillende combinaties voorkomen. In de handleiding van je oven staan ze allemaal verklaard.

Moet je een oven altijd voorverwarmen?
Veerle

Nee, je hoeft je oven niet altijd voor te verwarmen. Voor ovenschotels of afbakbroodjes is dat bijvoorbeeld niet nodig, voor brood, gebak of soufflé dan weer wel want die hebben meteen veel warmte nodig. Voorverwarmen stamt uit de tijd dat ovens er lang over deden om de juiste temperatuur te bereiken. Met de moderne technologieën is je oven veel sneller op temperatuur en is voorverwarmen niet meer nodig.

Heb jij ook een vraag over je oven? Stuur ze naar lekker@libelle.be.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen