Meest recente artikelen

Het antwoord op jouw ovenvragen!

De experts van Miele weten raad

  • Deel dit artikel:
Het antwoord op jouw ovenvragen! Artikel
Libelle Lekker & Miele

Libelle Lekker & Miele

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de experten van Miele. Of je nu houdt van grote stukken vlees bereiden in de oven, groenten stomen of taart bakken, Miele heeft voor iedereen wel een oven aangepast aan z’n wensen.

Klik hier voor meer info over de ovens van Miele

Waar moet je op letten als je een nieuwe oven koopt? En bak je nu best traditioneel of op hetelucht? Wij stelden jullie vragen over de oven aan de experten van Miele.

Mevr. Raets: “Hoe bak je best muffins: op hetelucht of traditioneel? Bij mij hebben ze dikwijls de neiging heel hoog te komen om daarna weer in te zakken.”

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “Muffins bak je best op hetelucht, maar begin met een koude (niet voorverwarmde) oven en bouw geleidelijk aan de temperatuur op.”

Miranda:”Wat zet je waar in de heteluchtoven? Wat moet in het midden, onderaan, bovenaan?”

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “Als je de heteluchtfunctie gebruikt, maakt het niet uit of je iets boven- of onderaan in de oven plaatst: de warmte circuleert in de oven rondom je gerecht.”

Tim: “Welke gerechten kun je beter maken met de boven-onderfunctie en waarom? Ik gebruik enkel de warmeluchtfunctie van mijn oven.”

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “Boven- en onderwarmte kun je het oude bakprogramma noemen, het enige wat oude ovens – de ovens van onze bomma – hadden. Voor brood en voor het bakken van degen die tijdens het bakken rijzen, kan dit een interessante functie zijn.”

Lydia: “Hoe reinig ik het best het ovenpaneel boven het grillrooster? In mijn oven is dat grillrooster niet neerklapbaar.”

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “Verwarm je oven voor en zet er een vuurvast schaaltje in met water en citroen. Laat 15 à 30 minuten in de oven staan. De stoom die vrijkomt, maak de meeste vlekken los. Gebruik daarna een schuursponsje om je oven schoon te maken. Handiger is natuurlijk een oven met  pyrolysefunctie – dat is een zelfreinigende functie om je oven schoon te maken.”

Sofie: “Wij gaan onze keuken vernieuwen. Is de ovenfunctie van een combimagnetron voldoende voor gewoon gebruik, of halen we toch best ook nog een gewone oven in huis?”

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “Een oven met microgolffunctie heeft een ruim aanbod aan ovenprogramma’s. Voor bakken en grillen is dit toestel zeker compleet. Daarnaast is het wel een trend om in de keuken meerdere toestellen te voorzien zodat je twee toestellen op hetzelfde moment kunt gebruiken. Vaak wordt bijvoorbeeld een combi magnetron gecombineerd met een combi stoomoven, waardoor je meerdere technieken (stomen, microgolf…) in huis hebt.”

Magda: “Mijn oude oven is aan vervanging toe. Waarop moet ik letten bij de aankoop van een nieuwe oven? Er is zoveel keuze en ovens hebben tegenwoordig zoveel verschillende functionaliteiten, dat ik door de bomen het bos niet meer zie.”

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “Kijk in de eerste plaats naar jezelf en de manier waarop je wilt koken. Kies je voor de gezonde en makkelijke technologie van een stoomoven? Heb je nood aan het comfort van een microgolfoven? Bak je graag en veel? Jouw voorkeuren bepalen welke functies je oven nodig heeft. Zo kun je de keuze maken die het best bij jou past.”

Carine: “Waarvoor staan al die verschillende symbooltjes op mijn oven?”

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “De symbooltjes verklaren hoe de warmte in een oven wordt opgebouwd. Een rechte lijn is bijvoorbeeld traditioneel verwarmen, een ventilator staat voor hetelucht plus, golfjes voor microgolf en driehoekjes bovenaan voor grillen. Deze symbolen kunnen ook in verschillende combinaties voorkomen. In de handleiding van je oven staan ze allemaal verklaard.”

Veerle: Moet je een oven altijd voorverwarmen?

Anniek, Culinary Advisor van Miele: “Nee, je hoeft je oven niet altijd voor te verwarmen. Voor ovenschotels of afbakbroodjes is dat bijvoorbeeld niet nodig, voor brood, gebak of een soufflé dan weer wel want die hebben meteen veel warmte nodig. Voorverwarmen stamt uit de tijd dat ovens er lang over deden om de juiste temperatuur te bereiken. Met de moderne technologieën is je oven veel sneller op temperatuur en is voorverwarmen niet meer nodig.”

Is je oven aan vervanging toe of plan je binnenkort een nieuwe keuken?

Neem dan deel aan één van de workshops bij Miele. Schrijf je hier in.

In de workshop Kies uw Miele-keuken wordt uitgelegd welke keukentoestellen er allemaal zijn en helpt Miele je een keuze te maken die perfect bij jou past. In de Miele bakworkshop wordt ingezoomd op het oven-gamma. Er wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn van de verschillende ovens en aan de hand van recepten en proevertjes leer je wat je er allemaal in kan klaarmaken.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen