Vol-au-vent: met deze tips krijg je dé klassieker onder de knie
Zo maak je de perfecte videe
Wil je zelf vol-au-vent maken? Bereid je dan voor op een paar relaxte uurtjes in de keuken. Ideaal voor in het weekend!
What's in a name?
- De oorspronkelijke naam 'vidée' (Frans voor 'geledigd'), verwijst naar het uitgeholde bladerdeegvormpje. Wist je trouwens al dat je de bladerdeegkoekjes makkelijk zelf kan maken?
- De benaming vol-au-vent hebben we te danken aan de Franse kok Marie-Antoine Carême, die begin negentiende eeuw een keertje bladerdeeg in plaats van kruimeldeeg gebruikte. Hij zag zijn luchtige gebak haast in de lucht vliegen en schreeuwde verbaasd: "Il vole au vent!" Zijn woorden kleven zoveel jaar later nog steeds aan het gerecht.
- De echtgenote van Lodewijk XV was verzot op het gevulde pasteitje, waardoor het gerecht al snel de bijnaam 'bouchée à la reine' kreeg. Vandaar dus: koninginnenhapje.
Net zoals de chef
Wil je er echt een sterrenmaal van maken? Serveer het met krokant gebakken kalfszwezeriken en een luchtig geklopte hollandaisesaus. Voor meer pit voeg je wat cayennepeper toe.
Ga voor kwaliteit: de juiste kip?
De kwaliteit van de ingrediënten is cruciaal. Kies een goede kip, zoals een Bresse-, zwartpoot- of hoevekip. Ook Mechelse koekoek is een goed idee.
Balletjes voor iedereen
Iedereen weet hoe je de balletjes van oma maakt: je neemt gemengd gehakt, voegt er een eidooier en paneermeel aan toe en kruid het met peper en zout. Zeker met deze 5 tips lukt het altijd. Maar hoe maak je het als je geen gluten, ei of vlees eet?
- Zonder gluten: Maak balletjes met fijngemalen havermout of glutenvrij paneermeel.
> Ontdek hier meer klassiekers zonder gluten. - Zonder ei. Een eitje dient voor extra smeuïgheid en om het mengsel goed samen te houden. Als het vleesmengsel voldoende vet bevat (bv. door een hoger percentage varkensgehakt), kun je ook lekkere balletjes maken zonder ei.
> Wist je al dat je ook kan bakken zonder ei? - Zonder vlees. Maak een mengsel met linzen, ui, fijngemalen brood en olijfolie. Of probeer ook deze balletjes eens!
> Hier vind je alle vleesvervangers op een rij.
Hagelwitte champignons: het kan!
De smaak is intenser wanneer je de champignons eerst bakt, maar wil je een prachtig witte vol-au-vent? Dan kun je de champignons ook 10 minuten in water gaar koken alvorens ze in de saus te doen.
> Lees hier hoe je champignons schoonmaakt.
Bewaar de bouillon
Giet een overschotje bouillon niet weg. Het is puur goud! Vries de bouillon in en gebruik 'm later in een van je soepen, sauzen of stoofpotjes. Weinig plaats in je diepvries? Laat hem dan inkoken tot fond. Die is intenser van smaak en je hebt er dus minder van nodig. Vries de fond in in kleine ijsblokvormpjes om je sauzen meteen een boost te geven.
Smaaktips
- Een klein beetje citroensap in de saus zorgt voor een subtiele frisse toets.
- Het rijke aromatische karakter van maderawijn maakt hem ideaal om toe te voegen aan sauzen of dressings. Z'n beste compagnons? Paddenstoelen en kip. De gedroomde match dus voor een ragout!
- Vergeet gemalen nootmuskaat, dat poeder verliest snel haar smaak. Koop liever hele muskaatnoten: de smaak is veel intenser en ze blijven beduidend langer goed. Bovendien komt er een lekkere kruidige geur vrij tijdens het raspen.
Bladerdeegkoekjes maken
Wist je al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf bladerdeegkoekjes te maken? Wij tonen hoe het moet.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Hoe warm je vol-au-vent opnieuw op?
Verhit een beetje room in een pannetje. Laat kort inkoken en warm hierin je saus op. Als je de ragout gemaakt hebt op basis van een roux, zal die op deze manier niet schiften.
De lekkerste recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!