Meest recente artikelen

De Japanse voorraadkast van Loïc

Heerlijke Aziatische smaken

De Japanse voorraadkast van Loïc Artikel

Loïc is dol op Japan, waar hij zes maanden woonde met vriendin Ella. Deze Japanse producten heeft Loïc standaard in z’n kast staan.

Gember

Naast ingelegde gember bij sushi wordt in Japan ook veel verse gember gebruikt. Heel lekker bij ramengerechten en bovendien ideaal voor wanneer je misselijk bent of griep hebt.

Wakame

Dit bruingroene zeewier vind je zowel vers als gedroogd en is met z'n zoet-zilte smaak lekker in soep of als salade. Wakame is volgens de oosterse geneeskunde goed voor je bloedsuikerspiegel en cholesterol. Deze 12 recepten met zeewier moet je zeker eens proberen.

Gedroogde shiitake

Shiitake betekent letterlijk: 'paddenstoel die groeit op dood hout'. Vooral de gedroogde variant is met z'n umamismaak de ultieme smaakmaker in onder meer soepen en sauzen. Zelf paddenstoelen drogen? Zo doe je het!

Katsuobushi

Beter bekend als bonitovlokken. Bonito is een soort tonijn die in Japan gerookt, gefermenteerd en gedroogd wordt. Daarna wordt de vis geschaafd tot vlokken, waarmee je dashi kunt maken, een typische Japanse bouillon die gebruikt wordt als basis voor soepen, sauzen en stoofpotjes.

Tamari-sojasaus

Sojasaus wordt gemaakt met gefermenteerde sojabonen, gerst en een beetje zeewater. Tijdens de fermentatie wordt koji gebruikt, een lokale schimmel. Japanse sojasaus wordt onderverdeeld in vijf categorieën, naargelang de productiemethode. Deze tamari is rijk en donker en wordt vooral gemaakt van sojabonen en een beetje gerst. Sojasaus is heerlijk in wokgerechten, maar je kunt er nog veel meer mee doen.

Mirin

Deze Japanse rijstwijn wordt op dezelfde wijze gemaakt als sake, maar heeft een lager alcoholpercentage. Daardoor blijft mirin veel zoeter. Sommige soorten mirin lijken zelfs meer op siroop en drink je daarom beter niet. Mirin is een aanrader in stoofgerechten en vormt een elegante smaakmaker wanneer je mengt met evenveel sake en sojasaus. Meng je het met zoute sojasaus dan maak je teriyakisaus, een heerlijke marinade voor onder meer kip.

Rijstazijn

Deze azijn van gefermenteerde kleefrijst of goede sake gebruik je onder meer om sushirijst te bereiden. (Zelf sushi rollen, doe je zo!) 

Ponzu

Een traditionele saus, die je verkrijgt door mirin te koken met rijstazijn, kombu (Japans zeewier) en bonitovlokken. Vervolgens wordt die op smaak gebracht met Japanse citrusvruchten zoals yuzu. Heel lekker in een marinade of als dipsaus bij sashimi.

Sake

Sake is Japanse rijstwijn, waarbij alcohol verkregen wordt door rijst te fermenteren. Sake drink je zoals wijn of gebruik je in gerechten. Vergis je niet, er bestaan enorm veel soorten sake. Een tip: de beste flesjes drink je niet warm.

Sesamolie

Zoals de naam al laat vermoeden, wordt deze kleurloze olie gemaakt van sesamzaadjes. Je gebruikt 'm om vinaigrettes, marinades en dips een elegante toets te geven, dus niet om te bakken. Soms wordt de olie gemaakt op basis van gegrilde sesamzaadjes: dat zorgt voor extra smaak en een mooie diepbruine kleur.

Sushigember

Sushigember of gari is jonge ingelegde gember, die roze kleurt door een mengsel van zout, azijn en suiker. Je eet het niet samen met de sushi, maar wel tussen de gangen door om je smaakpapillen te neutraliseren.

Somennoedels

Deze fijne tarwenoedels zorgen voor een extra beet in soepen of slaatjes.

Sobanoedels

Ook deze noedels hebben een fijne textuur, maar zijn gemaakt van boekweit, bevatten dus geen gluten en hebben een nootachtige smaak. Lees hier meer over verschillende soorten noedels.

Ramennoedels

Deze noedels voeg je natuurlijk toe aan je ramenbowl, een krachtige vis- of vleesbouillon. Hoe je ramen maakt, lees je hier.

Shiro-sojasaus

In tegenstelling tot de tamari-sojasaus behoort de shiro-sojasaus tot een andere categorie van sojasauzen. Deze delicate sojasaus wordt vooral van gerst gemaakt en met slechts een beetje soja. Daardoor heeft die wel de smaak van soja, maar niet de typische donkere kleur.

Miso

Miso is een dikke pasta op basis van gegiste rijst, gerst, zout en koji en is een zalige smaakmaker in zowat alle Japanse gerechten. Het bekendste voorbeeld is misosoep, bomvol smaak en rijk aan proteïnen, mineralen en vitaminen. Miso vind je in vier varianten: wit, rood, zwart of gerookt.

Japanse rijst

Rijst is nooit zomaar rijst in Japan: het is er zowat hét belangrijkste product. In een meergangenmenu krijg je het vaak pas op het einde geserveerd, echt als apart een gerecht dus, in plaats van als bijgerecht. Voor elk gerecht gebruik je een andere soort rijst. Voor sushi is dat bijvoorbeeld een witte, gepolijste soort met een ronde korrel en veel zetmeel. Dat zorgt ervoor dat de rijst aan elkaar kleeft na het koken, zodat je die makkelijk in een noriblad of sesamzaadjes kunt rollen.

Kewpie

Mmm, Japanse mayonaise: zijdezacht van textuur en iets pittiger dan onze Belgische mayonaise. Perfect om je sushi of okonomiyaki, hartige Japanse pannenkoeken, mee af te werken.

Togarashi

Deze mengeling bestaat uit zeven (!) kruiden: szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad, gember, geroosterde sinaasappelschil, nori en hennepzaad. Pittig, zout, zuur, bitter en zoet tegelijk. Fantastisch bij zowat álles.

Furikake

Furikake bestaat uit een mengeling van bonitovlokken, zeewier en gedroogde groenten en strooi je als een topping over warme rijst of noedels extra veel smaak.

Zelf aan de slag

Zelf Japans koken? Ga voor de ingrediënten zeker eens een kijkje nemen in een Aziatische supermarkt. Fan van Loïc? Zijn recepten vind je hier!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Loïc Van Impe

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen