Meest recente artikelen

Cannelloni maken: zo doe je dat

Testkeuken

Cannelloni maken: zo doe je dat Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we geregeld een klassieker. Deze keer cannelloni maken.

Buisjes of vellen?

Als je buisjes gebruikt, kun je ze vullen met een klein lepeltje of een spuitzak (zie ook de video hieronder). Dan leg je de buisjes in de saus en garen ze zo in de oven. Je kunt ook verse (eventueel zelfgemaakte) lasagnevellen koken en de vulling erin oprollen. Dat vergt iets meer werk, maar omdat de pasta gekookt is, hoeft hij minder lang te garen in de oven. Kook de lasagnevellen al dente in kokend water. Doe dit in porties, anders zullen de vellen aan elkaar kleven. Laat de lasagnevellen uitlekken op een handdoek, maar leg ze niet op elkaar, om plakken te vermijden. Schep telkens wat vulling onderaan op een lasagnevel en rol op. De cannelloni hoeven dan maar 15 minuten in de oven.

Leve ricotta!

Ricotta is een lichte, witte, zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en wat zoete smaak. Ricotta heeft een laag zout- en vetgehalte (13%) en stijft op wanneer het verwarmd wordt. De naam betekent 'opnieuw gekookt' en verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt wordt: de wei die tijdens het parmezaan maken van de wrongel wordt gescheiden, wordt opnieuw opgewarmd. Strikt genomen is ricotta dus geen kaas, wel een bijproduct ervan. Maar wat voor een! Je kunt dit veelzijdige kaasje gebruiken in koude, warme, zoete en hartige gerechten, van ontbijt tot avondmaal. 's Zomers is ricotta met rijpe abrikozen een heerlijk dessert, in de herfst kun je ricotta grillen met verse vijgen. Met pasta of (gerookte) vis is ricotta het hele jaar door lekker!

Half-half

Heb je graag cannelloni met een iets meer uitgesproken smaak? Vervang de helft van de ricotta door evenveel verse geitenkaas. Voor een romigere versie gebruik je een helft ricotta en een helft mascarpone.

Spice it up!

Ricotta heeft geen erg uitgesproken smaak, dus goed kruiden is de boodschap. Nootmuskaat en een snuifje cayennepeper zijn onontbeerlijk.

Vegan versie

Vegan ricotta kun je zelf maken. Laat 200 gram cashewnoten weken in water. Mix ze vervolgens tot een gladde pasta met 200 gram zijden tofoe, 1 eetlepel olijfolie, het sap van 1 citroen, een goede snuif zout en 2 koffielepels edelgistvlokken. Deze vegan versie kun je op dezelfde manier gebruiken als echte ricotta.

Snel-klaar-tip

Je kunt het spinazie-ricottamengsel op voorhand maken, overscheppen in een spuitzak en tot twee dagen in de koelkast bewaren tot je het nodig hebt.

Kun je ook diepvriesspinazie gebruiken?

Als je verse spinazie gebruikt, kies dan stevige grote bladeren en laat de jonge spinazieblaadjes links liggen. Diepvriesspinazie is een prima alternatief en handig in gebruik. Koop volledig ingevroren bladeren, niet de fijngehakte versie. Die is soms wat waterachtig en heeft meestal minder smaak.

Succes met de saus

Bechamel- en tomatensaus zijn de meest courante sauzen voor cannelloni. Omdat de pasta in de saus moet garen, is het belangrijk dat de saus niet te veel verdampt. Neem dus een ovenschaal waar de buisjes exact in passen zodat het gerecht niet uitdroogt. Bedek het gerecht de eerste 20 minuten met aluminiumfolie. Daarna mag de kaas een korstje krijgen.

Lekker restje

Ziet je restje cannelloni er de volgende dag een beetje droog uit? Voeg net voor het opwarmen een scheutje melk toe.

Extra crunch

Voor een extra smaaktoets én crunch serveer je de cannelloni met een groen slaatje met knapperig geroosterde walnoten. Walnoten en spinazie gaan prima samen!

De spuitzak: zo doe je dat

Hang een spuitzak over een maatbeker om die te vullen zonder veel te morsen. Heb je geen spuitzak? Snij dan een punt van een diepvrieszakje en vul het zakje. Draai de spuitzak bovenaan toe, en je kunt beginnen te spuiten.

Cannelloni 5x anders

Probeer eens deze varianten op de Italiaanse klassieker.

  • Met vlees: voeg gebakken spek– of pancettablokjes, stukjes gebakken kip of rul gebakken gehakt toe aan het spinaziericottamengsel.
  • Liever vis? Voeg dan rauwe blokjes zalm toe aan het spinazie-ricottamengsel. Tip: voeg eventueel wat extra ricotta toe, anders
    wordt de vulling te droog.
  • Met paddenstoelen: bak 250 gram gehakte bospaddenstoelen bruin in boter en kruid met peper,zout en verse tijm. Voeg de champignons toe aan het ricottamengsel.
  • Met andere bladgroenten: wissel de spinazie af met andere, soms verrassend vergeten bladgroenten. Denk aan boerenkool, warmoes, andijvie, brandnetel…
  • Met pompoen en salie: voeg in plaats van spinazie gestoofde blokjes of gepureerde pompoen en enkele salieblaadjes toe aan de ricotta. Werk af met geroosterde zonnebloem- of pompoenpitten.

Nog meer lekkere cannelloni recepten

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen