Scoren met sushi
De lekkerste soorten op een rij
Sushi is he-le-maal hip, maar ken jij het verschil tussen sashimi, maki en nigiri? Wij zetten ze allemaal op een rijtje en vertellen je wat je erbij eet.
Nigiri
Bij nigiri kneed je de sushirijst met de hand in een ovaalvorm. Daarop leg je het mooiste stuk van de vis. De rijst serveer je altijd op lichaamstemperatuur, om ‘m te laten kleven.Een sushi-chef past de grootte van de nigiri aan je mond aan, zodat je ‘m in één keer in je mond kunt stoppen.
Sashimi
Sashimi bestaat uit dun gesneden plakjes rauwe vis of zelfs vlees. Hoewel je het bijna overal op een sushikaart aantreft, is sashimi strikt genomen geen sushi omdat er geen rijst in zit.
Maki
Maki is een sushirol, waarbij je de sushirijst en de vis of groenten met behulp van een bamboematje oprolt in een noriblad. Die rol snij je in zes of acht hapklare stukken. Futomaki is de grote broer van maki met meerdere vullingen, hosomaki heeft maar één vulling.
Gunkan maki
Deze combineert beide sushisoorten. Rond een nigiri komt een vel nori, waardoor het een soort maki wordt. Voor temaki rol je een noriblad tot een grote kegel, die je vult met rijst en vis.
Uramaki
Een omgekeerde maki: rijst en nori wisselen van plaats. De dragon roll (gevuld met tempura van garnaal en bekleed met avocado) is de bekendste versie. Het verhaal wil dat een Japanse chef in L.A. geen goede tonijn vond en met avocado dezelfde textuur kon nabootsen. Toch wat verwesterd, die sushi!
Voor erbij: sojasaus
In Japan is het een doodzonde om sojasaus bij je sushi te vragen. Toch zin? Dompel enkel de viskant lichtjes in de sojasaus, nooit de rijst, want dan valt je sushi uit elkaar. Doe er in geen geval wasabi bij. Enkel op sashimi kun je – na het dippen in de sojasaus – een stukje wasabi leggen.
Opgelegde gember
Gember eet je tussen twee stukjes sushi om je smaakpapillen te reinigen. Zo kun je een nieuw stuk vis beter proeven. Oorspronkelijk was het ook bedoeld om eventuele bacteriën te doden.
Wist je dit al?
- Sushi betekent ‘zure rijst‘. Gefermenteerde rijst wordt al sinds de 9de eeuw gebruikt om vis langer te bewaren. Vandaag wordt sushirijst gemaakt op basis van gekookte rijst, rijstazijn en suiker.
- In een goed Japans restaurant wordt sushi à la minute gemaakt en krijg je pas een nieuw stuk sushi als je het vorige hebt opgegeten.