Meest recente artikelen

Scoren met sushi: alle soorten op een rij

Sashimi, maki, nigiri...

Scoren met sushi: alle soorten op een rij Artikel

Ken jij het verschil tussen sashimi, maki en nigiri? Wij zetten alle soorten sushi op een rij en vertellen ineens ook wat je erbij eet.

Sushi is superlekker. Dat komt door de zogenaamde vijfde smaak umami – een hartige, bouillonachtige smaak Je hoeft trouwens niet met stokjes te worstelen. De meeste soorten sushi mag je gewoon met je vingers eten.

Soorten sushi

Nigiri

soorten sushi

Nigiri

Bij nigiri kneed je de sushirijst met de hand in een ovaalvorm. Daarop leg je het mooiste stuk van de vis. De rijst serveer je altijd op lichaamstemperatuur, om 'm te laten kleven.Een sushi-chef past de grootte van de nigiri aan je mond aan, zodat je 'm in één keer in je mond kunt stoppen.

Sashimi

Sashimi bestaat uit dun gesneden plakjes rauwe vis of zelfs vlees. Strikt genomen is sashimi geen sushi omdat er geen rijst in zit. Dit gerecht eet je uiteraard wél met stokjes in plaats van je vingers. De sashimi wordt vaak versierd met daikon, nori en shiso.

Maki

soorten sushi

Maki

De bekendste sushi is maki. Het is een sushirol, waarbij je de sushirijst en de vis of groenten met behulp van een bamboematje oprolt in een norivel. Nori betekent 'eetbaar wier' en is een soort zeewier. Die rol snij je in zes of acht hapklare stukken. Futomaki is de grote broer van maki met meerdere vullingen. Hosomaki heeft maar één vulling.

Gunkan maki

sushi temaki

Temaki

Deze combineert beide sushisoorten. Rond een nigiri komt een vel nori, waardoor het een soort maki wordt. Voor temaki rol je een noriblad tot een grote kegel, die je vult met rijst en vis.

Uramaki

Uramaki

Uramaki

Een omgekeerde maki: rijst en nori wisselen van plaats. De dragon roll (gevuld met tempura van garnaal en bekleed met avocado) is de bekendste versie. Het verhaal wil dat een Japanse chef in L.A. geen goede tonijn vond en met avocado dezelfde textuur kon nabootsen. Toch wat verwesterd, die sushi! Zo is de California roll is zelfs helemaal geen traditionele Japanse sushi.

Temari

Soorten sushi

Sushi temari

Deze hapklare balletjes, gemaakt van sushirijst, heten temari. Er kunnen verschillende soorten toppings bovenop deze sushi liggen. Denk aan groente, vis of schelp- en schaaldieren.

 

Soorten extra's bij sushi

  • Sojasaus. In Japan is het een doodzonde om sojasaus bij je sushi te vragen. En dat geldt voor alle soorten sushi. Toch zin? Dompel enkel de viskant lichtjes in de sojasaus, nooit de rijst. Dan valt je sushi immers uit elkaar.
  • Wasabi. Doe in geen geval wasabi bij je sushi. Enkel op sashimi kun je – na het dippen in de sojasaus – een stukje wasabi leggen.
  • Opgelegde gemberGember is wél helemaal oké. Je eet het tussen twee stukjes sushi in om je smaakpapillen te reinigen. Zo kun je een nieuw stuk vis beter proeven. Oorspronkelijk was het ook bedoeld om eventuele bacteriën te doden.

Wist je dat…

  • Sushi 'zure rijst' betekent? Gefermenteerde rijst wordt al sinds de 9de eeuw gebruikt om vis langer te bewaren. Vandaag wordt sushirijst gemaakt op basis van gekookte rijst, rijstazijn en suiker.
  • In een goed Japans restaurant sushi à la minute wordt gemaakt? Je krijgt je pas een nieuw stuk sushi als je het vorige hebt opgegeten.
  • Een van de meest bijzondere soorten sushi – fugu – giftig kan zijn? Fugu wordt gemaakt van de uiterst giftige kogelvis. De kok moet daarom een speciale opleiding volgen om de vis juist te fileren. Om te bewijzen dat de vis perfect gefileerd is, moet de kok dikwijls voorproeven.
  • Nog meer weetjes over sushi vind je in dit artikel.

Zelf sushi rollen? Zo doe je het

Aan de slag met verschillende soorten sushi

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen