Meest recente artikelen

Het kookboek dat je móét hebben!

Het Libelle Basiskookboek

Het kookboek dat je móét hebben! Artikel

Libelle bestaat tachtig jaar en dat vieren we met een volledig herwerkt basiskookboek. Dit kookboek neemt je mee naar de smaken van vroeger, maar zet tegelijk heerlijke nieuwe tradities op tafel.

De tachtigste verjaardag van Libelle vonden we hét moment om ons iconische Libelle Basiskookboek opnieuw uit te brengen.

Het nieuwe Libelle Basiskookboek

Libelle Basiskookboek

Culiredacteur Natalie dook vol enthousiasme in het oude Libelle Basiskookboek, maar ontdekte al snel dat recepten als tong in madeirasaus en kaasterinne niet meer aansluiten bij hoe we vandaag koken. Dus begon ze te schrappen… "Tot er bijna niets meer overbleef", lacht ze. "Ik heb gekozen voor gerechten die we vandaag klaarmaken. Echt álles wat erin staat, wil ik op tafel zetten."

De smaken van vroeger

Maar dat betekent niet dat de klassiekers verdwenen zijn. Integendeel: een goeie vol-au-vent, een pot zelfgemaakte tomatensoep met balletjes, een lekker gebraad uit de oven… Ze vormen nog altijd het hart van dit boek.

Dat hoeft niet te verbazen. Ook in de restaurantwereld is de klassieke keuken aan een revival bezig. Chefs serveren opnieuw kalfsfricassee, tarte tatin en boeuf bourguignon. Gerechten zonder schuimpjes, maar met de volle smaken van vroeger. "In onzekere tijden grijpen mensen terug naar wat ze kennen, naar wat troost biedt," verklaart culinair historica Lizet Kruyff.

Het ambacht centraal

Toch draait dit boek niet om nostalgie alleen. "Het gaat om het ambacht van koken", benadrukt Natalie. "Een goeie bearnaisesaus kloppen, frietjes perfect goudbruin bakken, een kippenbouillon trekken voor je vol-au-vent: dat leer je in dit boek stap voor stap. Het is helemaal niet moeilijk als je de instructies volgt, maar het geeft enorm veel voldoening." Koken wordt zo opnieuw iets om met aandacht, tijd en liefde te doen. Net zoals oma dat vroeger deed.

De nieuwe klassiekers

Libelle Basiskookboek

Het resultaat is een boek met meer dan tweehonderd onmisbare recepten voor de thuiskok van nu. Want naast de echte klassiekers zoals stoofvlees, kaaskroketten en rijstpap, vinden ook onze nieuwe favorieten een plek in het boek, denk maar aan zoeteaardappelfrietjes, lasagne of taboulé. Logisch, onze smaakpapillen lijken de afgelopen jaren wel op wereldreis vertrokken.

En dus vind je in dit basiskookboek ook inspiratie uit andere keukens, van Midden-Oosterse kruiden tot Italiaanse ovenschotels.

Recepten om door te geven

"Eigenlijk zijn het gewoon allemaal recepten die ik wil meegeven aan mijn kinderen", bekent Natalie.

Dat vinden wij alvast niet erg, want de recepten van haar hand – zoals de jachtschotel met kalfsgehakt en zoete aardappel (bekijk de video met Natalie hieronder) – zijn intussen favoriet op de redactie.

Met overzichtelijke hoofdstukken van soepen tot desserts, handige labels zoals veggie en recepten die variëren van doordeweeks tot feestelijk, is dit kookboek niet alleen mooi, maar ook praktisch.

"Het Libelle Basiskookboek is het perfecte cadeau voor wie net op kot gaat of trouwt. Of gewoon voor jezelf, omdat je zin hebt om écht lekker te koken," glimt Natalie van trots. "Eigenlijk is het heel eenvoudig: als er één kookboek is dat je in huis moet halen, dan is het dit. Niet omdat het hip is, maar omdat het blijft."

Meer ontdekken? Libelle Basiskookboek, € 29,99, is uitgegeven bij Lannoo en shop je ook via deze link.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen