Meest recente artikelen

Zo maak je een tapasschotel: allemaal hapjes op z'n Spaans

Vamos tapear!

Zo maak je een tapasschotel: allemaal hapjes op z'n Spaans Artikel

Een goed gevulde tapasschotel is altijd een feestje. Maar hoe begin je aan zo’n buffet van kleine hapjes? En welke tapas mogen echt niet ontbreken? Alle tips voor een geslaagde 'fiesta de tapas'!

Tapas kennen we natuurlijk allemaal. De kleine bordjes met hapklare snacks worden in Spanje vaak geserveerd als je een drankje bestelt. Ze zijn meestal kleiner dan een voorgerecht, soms om te delen, soms als individuele portie. Er zijn dan ook geen echte regels over wat een tapa kan zijn en hoe je 'm moet eten. Je kunt dus alvast weinig fout doen bij het samenstellen van je tapasschotel …

Enkele tips voor je tapasschotel

  • Zowel te veel als te weinig hapjes zijn nefast voor de feestvreugde. Dient je tapasschotel als apero of voorgerecht, dan zijn drie of zelfs twee hapjes per persoon ruim voldoende. Als hoofdmaaltijd voorzie je er vijf à zes per persoon.
  • Kijk naar het weer en kies je tapas slim. Bij echt warm weer, vermijd je best hapjes die niet (lang) tegen hoge temperaturen kunnen. En in de winter kunnen frisse zomerhapjes dan weer minder in de smaak vallen.
  • Serveer de hapjes in kleine schaaltjes en kommetjes van aardewerk. Zo blijven zowel de koude als warme tapas vrij goed op temperatuur. Moet het echt superfris blijven? Serveer je hapjes dan op ijs.
  • Waar eet je de tapas? Aan tafel kun je voor gerechten gaan die om bestek vragen. Daarbuiten ga je beter voor makkelijkere hapjes die je kunt prikken of met één hand eten.
  • Zorg voor balans op je tapasschotel, zeker als het de hoofdmaaltijd betreft. Denk aan zowel groenten, vis/vlees, kaas, een patatje, en een afwisseling van smaken.
  • Durf het jezelf ook makkelijk maken met enkele simpele tapas als stukjes manchego, chorizo, ibericoham, een blikje sardines of olijven. Ook zo'n smakelijke tortilla kun je eenvoudig vooraf bereiden en is ineens goed voor vele porties.

Populaire hapjes op een Spaanse tapasschotel

In Baskenland worden vooral pintxos geserveerd: tapas op een stukje brood met een prikker. Maar ook een simpel kommetje chips geldt als tapa. Of omgekeerd: gehaktballetjes in een heerlijk sausje, een mooi hapje in een glaasje, knapperige taco of een ander meer doordacht gerecht. Er zijn dus geen echte richtlijnen over wat tapas precies mogen en kunnen zijn.

Verzamel je favoriete hapjes, zet de cava koud en geniet er vooral van. Wil je het op en top Spaans houden, put dan uit de cocina española. Dit zijn de meest populaire hapjes voor een echte Spaanse tapasschotel.

1 Tortilla

2 Croquetas

3 Patatas bravas

4 Calamares

5 Gambas

6 Pa amb tomàquet

7 Pulpo

8 Albondigas

9 Mejillones

10 Pimientos rellenos

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen