Meest recente artikelen

Wist je deze dingen al over olijven?

Olijvenweetjes!

Wist je deze dingen al over olijven? Artikel

Olijven: kun je er ook niet afblijven wanneer ze op restaurant een potje olijven voor je neus zetten? Wij delen enkele leuke weetjes over deze vrucht.

De olijf is een vrucht. Net zoals perziken, nectarines en kersen behoort ze tot de groep van het steenfruit (wat dat juist is, lees je hier).

Waar komen ze vandaan?

De thuis van de olijf is het Middellandse Zeegebied. Het grootste deel van de olijven is bestemd voor de productie van olie, maar de olijf wordt natuurlijk ook gewoon als vrucht gegeten. Een olijfboom geeft pas na vijf jaar olijven en levert per oogstseizoen ongeveer 25 kg olijven op.

Wat is het verschil tussen groene en zwarte olijven?

Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom, de Olea. Het verschil zit 'm in de plukperiode. Groene olijven zijn eigenlijk nog niet rijp, zwarte olijven hangen al wat langer aan de tak. Een natuurlijk gerijpte olijf heeft een donkerbruine, paarse kleur. Er bestaan trouwens meer dan 2600 soorten olijven!

Hoe smaakt een olijf?

Olijven kun je niet van de boom plukken en meteen opeten. Eerst worden de olijven gespoeld, waarbij het water meerdere keren ververst wordt. Dan worden ze nog één à twee maanden gepekeld. Een olijf die niet bewerkt is, smaakt erg bitter. Door ze een paar maanden in een pekelbad te stoppen worden olijven minder bitter van smaak. Groene olijven smaken iets bitterder dan zwarte olijven. Die zijn zachter, voller en zelfs een beetje zoet van smaak. De meeste olijven worden geperst tot olijfolie. Je hebt zo'n 5 kg olijven nodig om 1 liter olie te maken. Slechts 10% van de totale olijfopbrengst zetten we op tafel als hapje of verwerken we in gerechten.

Extra vierge

De beste olijfolie wordt aangeduid met de term 'extra vierge' en moet aan verschillende eisen voldoen: de olie is koudgepest, heeft een zuurtegehalte onder de 0,8% en heeft een uitstekende smaak en geur. De kleur zegt niets over de kwaliteit van de olie, wel over de rijpheid van de vruchten en de stoffen in de olie. Welke olie je best gebruikt voor welk gerecht, lees je hier.

Olijven bewaren

Olijfolie bewaart het best in een donkere fles op een donkere plaats. Olijven in pot of bokaal kun je -in het vocht – tot wel een maand in de koelkast houden. Verse olijven, die je bijvoorbeeld koopt bij de gespecialiseerde supermarkt, leng je het best eerst aan met olijfolie zodat ze niet uitdrogen. Zo kun je ze nog 10 dagen in de koelkast bewaren. Met olie kun je ze zelfs invriezen in ijsblokjes!

Wist je dat…

  • De olijfboom al sinds de oertijden een religieuze en goddelijke betekenis als voedingsbron en als bron van licht heeft?
  • De Romeinse schrijver Cato de olijf zo belangrijk vond dat hij boeren aanmaande om olijfbomen te telen?
  • Er in de Reconquindaria, een kookboek van meer dan 2000 jaar oud, veelvuldig verwezen wordt naar olijfolie?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen