Meest recente artikelen

Muy picante! 10 dingen die je moet weten over chorizo

+ 40 creatieve recepten

Muy picante! 10 dingen die je moet weten over chorizo Artikel

Wat is Chorizo? Meer dan zomaar een pittig worstje. Dit zijn de 10 dingen die je moet weten over chorizo. Van de verschillende soorten tot wat je er allemaal mee kan doen. Inclusief 40 lekkere gerechtjes. Olé!

Chorizo is een pittige worst van kruidig varkensvlees. We kennen het best de Spaanse versie maar er bestaan er nog meer. Zo wordt het veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. Chorizo is een populaire tapa maar kan net zo goed verwerkt worden in een pasta of salade. Het is ook een echte smaakmaker in gerechten. Daarnaast zijn er vast nog wel een paar dingen die je wil weten over chorizo…

10 dingen die je moet weten over chorizo.

  1. De basis: varkensvlees

Chorizo ​​wordt gemaakt van stevig gekruid varkensvlees. Mexicanen gebruiken gemalen vlees, Spanjaarden meestal grof gehakt. De Portugese chouriço is dan weer donkerder, zwaarder en minder pittig. Dit omdat de Portugezen het gehakt anders kruiden.

  1. Ay ay picante!

De Mexicaanse versie is bovendien pikanter. Zij ruilen het Spaanse paprikapoeder in voor lokale chilipepers. Mexicaanse chorizo ​​wordt doorgaans gekruid met azijn en chilipepers. Spaanse chorizo ​​wordt gemaakt met knoflook en pimentón. Deze Spaanse gerookte paprika kan zoet of spicy zijn. Het poeder geeft de worst haar dieprode kleur en rokerige smaak.

  1. Gekookt of droog?

Spaanse chorizo wordt gedroogd of gerookt verkocht. Je kan ze dus meteen opeten. De Mexicaanse ligt vers in de winkel. Ze moet nog gebakken worden voor het serveren. De worst wordt in haar geheel gebakken of als gehakt, zonder het vel.

  1. Mexicaans of Spaans?

Mexicaanse chorizo ​​en Spaanse chorizo ​​hebben een andere smaak. Ze kunnen elkaar dus niet helemaal vervangen in een recept. De vettere Spaanse chorizo ​​wordt vaak gebruikt in gekookte gerechten om smaak toe te voegen. Denk aan paella of stoofpotjes. Minder vette chorizo gaat op de tapasplank. Mexicaanse chorizo ​​gaat als worst op de barbecue. Het gehakt is dan weer populair in taco's, burrito's, chili, hamburgers en eiergerechten.

  1. Creatief met chorizo

Denk verder dan de combi met Manchego en olijven. Je kunt chorizo ​​knapperig bakken en in een salade serveren. Lekker met spinazie! Of pimp er je pasta en boerenkoolpuree mee. Als smaakmaker kan je er van alles mee kruiden, van gestoofde sperziebonen tot gebakken kabeljauw.

  1. Met of zonder vel?

Bij de Mexicaanse chorizo haal je het vel weg als je er gehakt van wil maken. Ook rond de gedroogde Spaanse worsten zit echter een velletje. Dat mag je zeker opeten. Om te koken is het wel handiger als je het weghaalt.

  1. Houdbaarheid

In de koelkast blijft chorizo tot twee weken houdbaar. Eenmaal aangesneden, vermindert de houdbaarheid van het pikante worstje met een week.

  1. Niet zo gezond

Caramba! Hoe lekker en authentiek ook, chorizo ​​blijft een caloriebom en is rijk aan vet en zout. Goed nieuws voor de keto-adepten: de worst is wél koolhydraatarm en past binnen een keto dieet.

  1. Koloniaal product

Chorizo heeft zich vanaf het Iberisch schiereiland verspreid naar de overzeese kolonies. Pas dan leerden de Spanjaarden paprika kennen. Zo kwam het ingrediënt in de worst terecht. Ook in Puerto Rico, Panama, Zuid-Amerika en de Filippijnen vind je chorizo.

  1. Ook voor vegans

De smaak van de pittige varkensworst is zo populair dat zelfs veganisten om zijn. Ook bij ons ligt er vegan chorizo in de supermarkt. De plantaardige worst imiteert de textuur, kleur en smaak ervan. Je kan zelf veganistische chorizo maken van bijvoorbeeld tofu of seitan.

 

Onze 40 favoriete recepten met chorizo ​​

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen