Gewoonlijk is er op een zomerse barbecue een overvloed aan hamburgers, worsten, stokbrood, sausjes... Lekker, maar geen ideaal scenario wanneer je op je lijn let. Dankzij deze tips hoef je de barbecues niet uit je agenda te schrappen én kun je genieten terwijl je je lijntje behoudt.
1. Ga voor vis!
Vis is gezond, goed voor de lijn én het kan perfect op de barbecue. Leg je favoriete visje op de rooster of maak een heerlijke papillot gevuld met vis, groenten en verse kruiden. Extra slank, want in een papillot hoef je geen olie of boter te gebruiken. Daar kan geen enkel stukje vlees tegenop!
2. Kies mager vlees
Toch zin in vlees? Barbecuetoppers als hamburgers en worstjes bevatten veel vet. Kies daarom voor mager vlees als kip, kalkoen, biefstuk, hamburgers van mager rundvlees… Zo’n vleesje kun je trouwens ook in een papillot stoppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een papillot met kipfilet, tomaten, feta en olijven of een côte à l’os met chimichurrisaus?
3. Opgelet met de sausjes
Sausjes zijn meestal heel vet en bevatten veel calorieën. Laat ze daarom beter staan en vervang ze door slanke marinades of rubs. Door je vis of vlees op voorhand te marineren, krijgen ze namelijk een heerlijke, kruidige smaak en worden sausjes overbodig. Toch zin in een sausje? Ga dan voor rode sauzen zoals ketchup of Provençaalse saus, of maak zelf een slanke dip. Denk aan tzatziki, guacamole of chili-koriandersaus.
4. Doe meer met groenten
Op een barbecue mogen groenten en salades niet ontbreken. Extra lekker en krokant zijn gegrilde groenten. Prik ze op een spiesje of rooster ze in hun geheel. Wij houden vooral van gegrilde maïs, groentebrochettes en champignonsatés. Serveer ook een knapperige salade. Pas wel op met calorierijke dressings en kant-en-klare salades. Maak ze liever zelf zodat je de controle houdt over wat je eet.
5. Heerlijke dessertjes op de grill
Voor een dessertje is er altijd nog wel wat plaats … en dat is met een barbecue niet anders! Grill wat fruit op de barbecue en geniet van een gezond dessert. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke gegrilde perziken met meringue of gegrilde ananas met honing. Een extra portie is toegelaten!