Meest recente artikelen

Mosselen klaarmaken: zo doe je het

Mmmosselen

Mosselen klaarmaken: zo doe je het Artikel

Zelf mosselen klaarmaken is helemaal niet moeilijk. Als hapje, voorgerecht of met lekkere frietjes; dankzij deze tips maak jij keer op keer de lekkerste mosselgerechten.

Schone mosselen

Zorg ervoor dat je mosselen mooi schoon zijn. Koop je ze in een vacuüm verpakking? Dan zijn ze vaak al goed voorgekuist. Koop je ze op de markt of bij de visboer? Haal dan je keukenmesje boven en verwijder de baarden en andere onzuiverheden van de schelpen. Niks zo vervelend als losse stukjes of zand in je mosselpot. Spoel je mosselen het liefst twee keer in koud gezouten water. Door het zout gaan ze al het zand uitspuwen.

Selecteren

Slechte mosselen eruit halen? Check openstaande mosselen door erop te duwen: sluiten ze weer, dan leeft de mossel nog en kun je ze opeten. Mosselen die extra zwaar wegen, laat je het best links liggen. Die zitten vaak vol slib of zand. Mosselen die gesloten blijven na het koken, hebben meestal gewoon een sterke sluitspier en zijn wel nog goed. Omdat het openen geen koud kunstje is, laat je ze beter voor wat ze zijn.

Mosselen klaarmaken

Mosselen hebben al vrij veel smaak van zichzelf, maar knoflook en ui brengen die smaak extra naar voren. Ook witte wijn, bladpeterselie en heel wat andere groenten en kruiden zijn zalig in combinatie met mosselen. Gaar de mosselen in een hoge pot op een hoog vuur onder een deksel. Schud de mosselen een paar keer op. Als ze allemaal open zijn, zijn ze gaar. Dit is slechts een kwestie van enkele minuten. Gooi het mosselvocht nadien zeker niet weg, maar gebruik het als basis voor een soep of vissaus. Je kunt het mosselvocht ook invriezen in ijsblokjesvormpjes. Zo heb je altijd een snelle smaakmaker in huis.

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

 

Mosselen: Zeeuwse trots

Wist je dat Zeeuwse mosselen tien dagen lang in de Oosterschelde gelegd worden? Daar zijn de natuurlijke omstandigheden ideaal om het aanhangende zand weg te spoelen. Vlak voor ze verpakt worden, worden ze nog eens gespoeld. Natuurlijk is het een goed idee om mosselen thuis ook nog even te spoelen voor ze de pot in gaan.

De lekkerste mosselen

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen