Meest recente artikelen

Al jouw BBQ vragen beantwoord

SOS Sofie

Al jouw BBQ vragen beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt ze al je BBQ vragen. Bekijk zeker ook de video!

Elk jaar belanden er heel wat vragen in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt in dit artikel al jullie vragen over barbecue. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Video: het antwoord op al jouw BBQ vragen

Meer video’s? Check dan zeker ons Youtube-kanaal.

Hoe weet ik eigenlijk wanneer mijn barbecue warm genoeg is?

Met een gasbarbecue of een elektrische barbecue is het makkelijk: die hebben meestal een temperatuuraanduiding. Een houtskoolbarbecue is moeilijker. Zorg ervoor dat er geen vlammen meer zijn, dat de kooltjes gloeien én bedekt zijn met een wit laagje assen. Dan pas is je barbecue warm genoeg om te beginnen met bakken.

Ik vind het moeilijk om te zien wanneer vlees op de barbecue gaar is. Soms is het vanbuiten mooi bruin en vanbinnen nog niet gaar genoeg.

De fout die de meeste mensen maken bij het barbecueën, is dat ze het vlees op een te warme plek leggen. Leg aan de ene kant een dikke en aan de andere kant een dunne laag kooltjes: op de dunne laag is er meer afstand tussen de kolen en het vlees en is de temperatuur lager, boven de dikke laag hoger. Schroei het vlees eerst dicht boven de dikke laag kolen, en laat het daarna langzaam verder garen aan de kant van de dunne laag. Om zeker te zijn kun je altijd de kerntemperatuur van het vlees checken met een vleesthermometer. In dit artikel lijsten we de juiste temperaturen per vleessoort voor je op.

Hoeveel vlees of vis moet ik nu écht voorzien per persoon op een barbecue?

Reken op 3 stuks vis of vlees of drie veggie gerechtjes per persoon. Sommige mensen eten meer, andere minder maar als je drie stuks per persoon rekent, heb je zeker voldoende. Daarnaast eet je ook nog veel groenten.

Waarom mag een kalfsbrochette nog rosé zijn en een kipbrochette niet?

Rauw voedsel kan bacteriën en virussen bevatten. Vooral kip en vleesbereidingen zoals gehakt zijn daar gevoelig aan. Daarom moet je deze volledig doorbakken. Rundvlees is minder gevoelig dan andere vleessoorten, daarom kan dat ook rosé gegeten worden. Tenzij het gaat over gemalen rundvlees: dat kun je beter niet rauw eten. Je hamburger eet je dus toch beter doorbakken.

“Kan alles gewoon op de barbecue, of zijn er dingen die minder geschikt zijn?”

Vrijwel alles kan op de barbecue bereid worden, maar sommige ingrediënten lenen zich er beter toe dan andere. Vooral vis kan een probleem zijn: kies altijd voor stevige of hele vissen om te bakken op de rooster. Vis met vlees dat snel uit elkaar valt verwerk je beter in een papillot. Bij vlees kun je beter geen al te dunne lapjes gebruiken. Zo is minuutsteak bijvoorbeeld minder geschikt dan een dikker stuk vlees. Kaas op de barbecue? Ja, als je kiest voor grillkazen zoals halloumi en manouri.

Ik heb altijd al eens camembert willen op de barbecue willen maken. Maar hoe doe ik dat juist? Laat ik die in het houten bakje?

Ja, dat is inderdaad een goed idee, anders loopt de kaas tussen de grill. Koop camembert in een houten doosje. Haal de kaas uit het doosje, verwijder de plasticfolie als die errond zit, en week het houten doosje een halfuur in water. Dit voorkomt dat het straks vlam vat. Leg de kaas terug in het doosje, snij bovenaan de witte korst eraf en voeg eventueel wat smaakmakers toe (kruiden, witte wijn…). Zet het – met of zonder deksel – op de barbecue op een minder warme zone. Laat de kaas zo zachtjes smelten. Geef er dipgroentjes bij of stukjes brood om in de warme kaas te dippen.

Kun je mosselen klaarmaken op de barbecue?

Heel goed zelfs! Gebruik een oude kookpot, een oude wok of twee aluminium bakjes op elkaar, en zet ze op het rooster of rechtstreeks in de kolen.

Groenten grillen op de bbq: wat zijn de do’s en don’ts?

Ga je groenten grillen, kies dan voor stevige exemplaren zoals paprika, maïs, aardappeltjes, champignons, dikke plakken aubergine of courgetteHarde groenten zoals bloemkool of broccoli worden moeilijk gaar op de barbecue, heel zachte groenten zoals tomaat worden snel plat en bereid je beter in een bakje. Wrijf de groenten altijd in met wat olijfolie zodat ze niet aan het rooster gaan plakken. Aan de olie kun je kruiden naar smaak toevoegen.

Mag mijn pizzasteen op de bbq?

Ja, dat mag, maar je gebruikt best een barbecue met deksel zodat de temperatuur mooi constant blijft. Zorg ervoor dat je steen zeker goed droog is en laat ‘m 20 minuten voorverwarmen, maar niet direct boven de kolen. Indirecte warmte is beter – dus je legt de kooltjes rondom je steen, die op het rooster ligt. Leg ‘m zeker niet direct op de vlammen, van te plotse temperatuurschommelingen kan je steen barsten. Bak je pizza 5 à 10 minuten met het deksel op de barbecue, en laat als je klaar bent de steen volledig afkoelen op de barbecue – een pizzasteen kan namelijk héél warm worden en je zou je lelijk kunnen verbranden.

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen