Meest recente artikelen

Welke soort gehakt is het meest gezond of slank?

Dit zegt voedingsdeskundige Lynn De Merlier

Welke soort gehakt is het meest gezond of slank? Artikel

Ook met gehakt kun je gezond en slank koken. Maar wat is nu het beste gehakt voor slanke gerechten? Wij vroegen het aan voedingsdeskundige Lynn De Merlier.

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige. Wij vroegen haar waar je op moet letten als je gezond wil koken met gehakt.

Welk gehakt is het meest slank en gezond?

Lynn: “Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen vetgehalte en calorieën. Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling. Het is zonder twijfel ook een betere keuze dan gemengd, lams- of varkensgehakt.”

Welk gehakt vermijd je het best als je op je lijn let?

Lynn: Varkensgehakt heeft een vetpercentage van 24,6 gram vet per 100 gram, dus dat is sowieso een no go. Alle gehaktsoorten moeten wettelijk onder de 25% vet per 100 gram blijven. Varkensgehakt zit net onder die grens.”

Waarop moet je letten als je gehakt koopt?

Lynn: “Natuurlijk kruiden slagers en supermarkten hun gehakt quasi altijd, waardoor het caloriegehalte moeilijk te berekenen is. Maar met mager kalfsgehakt of 100% puur rundergehakt zit je altijd goed.”

Hoe kun je gehakt gezond bereiden?

Lynn: “Maak het gehakt klaar met niet te veel vetstof, een beetje olijfolie volstaat. Combineer het met veel groenten en kruiden voor veel smaak én weinig calorieën.”

 

Welke soort gehakt is gezondWie is Lynn De Merlier?

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige. Haar doel? Mensen helpen om zich vitaal en fit te voelen. Ze gelooft niet in traditionele diëten die alleen maar gefocust zijn op gewichtsverlies. Daarom ontwikkelde ze een eigen gezondheidsmodel met als pijlers osteopathie, gezonde voeding en mentale rust. Lynn heeft naast haar praktijk ook nog een blog en organiseert online workshops rond gezonde voeding. Ze schreef er tevens een boek over: ‘Goesting in gezondheid: gezond eten voor rustige darmen en een energiek leven’.

Op zoek naar een gezond gerecht met gehakt?

Probeer deze gerechten dan eens uit. Wil je de recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen