Groene tomaten: mag je ze eten en wat doe je ermee?
Weet wat je eet
Groene tomaten gespot in je moestuin of supermarkt en benieuwd of je deze mag eten? Goed nieuws: dat mag absoluut – als je weet hoe! Ontdek wat het verschil is tussen onrijpe en rijpe groene tomaten én hoe je ze op een smakelijke (en veilige) manier in de keuken gebruikt.
Mag je groene tomaten eten? Jawel, maar met een kleine ‘maar’! Hier lees je hoe je ze toch kunt gebruiken in de keuken. Zo haal je het meeste uit je tomatenoogst, of geef een originele draai aan je zomerse gerechten met tomaat.
Mag je groene tomaten eten?
Je hebt misschien ooit gehoord dat groene tomaten giftig zijn. En dat klopt deels: onrijpe tomaten bevatten namelijk solanine, een natuurlijke stof waar je bij grote hoeveelheden buikpijn van kunt krijgen.
Maar laat dat je niet afschrikken! Wanneer je ze op de juiste manier klaarmaakt – bijvoorbeeld in een warm gerecht – zijn ze 100% veilig én megalekker.
Zijn je tomaten onrijp of gewoon groen?
Niet alle tomaten die groen gekleurd zijn, zijn onrijp. Er bestaan namelijk ook tomatensoorten die groen blijven als ze rijp zijn. Denk aan de mooie zebratomaat of andere variëteiten die perfect rijp kunnen zijn terwijl ze hun groene kleurtje behouden. Die soorten zijn ook geschikt om rauw te eten – bijvoorbeeld in een zomers slaatje of als kleurrijke afwerking van je gerecht. Je vindt ze tegenwoordig in veel supermarkten.
Wat doe je met onrijpe groene tomaten?
Onrijpe tomaten die het einde van het seizoen niet gehaald hebben en de tijd niet gehad hebben om mooi rood te kleuren onder de zon, hoef je niet weg te gooien. Integendeel: ze zijn ideaal om te verwerken in warme gerechten. Zo zijn fried green tomatoes een echte klassieker in het zuiden van de VS: plakken onrijpe tomaat die gepaneerd en gebakken worden tot ze heerlijk krokant zijn. Ook chutney of confituur is een prima manier om groene tomaten te verwerken – en meteen je voorraadkast te vullen!
Zo maak je fried green tomatoes
Zelf aan de slag met onrijpe tomaten? Dit heb je nodig:
- 4 onrijpe groene tomaten
- 2 eieren
- een flinke scheut melk
- bloem, gekruid met peper en zout
- paneermeel
- olie om te bakken
Bereiding
- Snij de tomaten in dikke plakken.
- Klop de eieren los met melk in een diep bord. Zet ook een diep bord met gekruide bloem klaar, én eentje met paneermeel.
- Haal de tomaten eerst door de bloem, dan door het eimengsel, en tot slot door het paneermeel.
- Bak de plakken in hete olie aan beide kanten goudbruin.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer met een frisse dip of homemade ketchup.
Probeer deze recepten met groene tomaten
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!