Meest recente artikelen

Italiaanse charcuterie om van te smullen!

La deliziosa Italia

Italiaanse charcuterie om van te smullen! Artikel

Italië staat vooral bekend om haar lekkere pasta’s en pizza’s, maar voor hun charcuterie verdienen de Italianen evenzeer een grote pluim!

1. Pancetta

Wat: Italiaans spek, afkomstig van de varkensbuik, dat gemiddeld 3 maanden aan de lucht wordt gedroogd. Het vlees wordt gekruid met verschillende specerijen, zoals nootmuskaat, jeneverbes, kruidnagel en kaneel.

Smaak: mild, zacht kruidig, met een zoete toets.

Hoe serveren: rauw, bij het aperitief, of als smaakmaker in pasta’s, op pizza’s of om vlees en gevogelte extra smaak te geven.

Italiaanse charcuterie om van te smullen! Italiaanse charcuterie om van te smullen! 1

–> Ontdek hier alle recepten met pancetta.

2. Coppa

Wat: malse hamsoort afkomstig van de nek en schouder van het varken, die wordt droog gepekeld en gekruid. Je herkent coppa aan zijn mooie rode vlees dat doortrokken is met witte vetaders.

Smaak: vrij sterke, kruidige smaak.

Hoe serveren: in dunne plakjes als antipasto, op bruschetta met artisjokharten en zongedroogde tomaten of, in dunne reepjes, verwerkt in een pasta.

3. Bresaola

Wat: een Noord-Italiaanse specialiteit van gezouten en gedroogd rundvlees. De manier van pekelen en drogen is gelijk aan die van salami, maar bij bresaola wordt in plaats van gekruid gehakt een heel stuk vlees, meestal ossenhaas, gebruikt. Om het vlees op smaak te brengen worden specerijen zoals jeneverbessen, kaneel en nootmuskaat toegevoegd.

Smaak: rijk en zacht.

Hoe serveren: als carpaccio met wat citroensap en olijfolie, als rolletjes gevuld met geitenkaas of ricotta of op pizza.

4. Prosciutto

Wat: gezouten en aan de lucht gedroogde achterpoot van een varken. De Parmaham, uit de provincie Parma, is de meest bekende prosciutto. Deze ham moet minstens 12 maanden rijpen, mag geen bewaar-, smaak- of kleurstoffen bevatten en moet afkomstig zijn van varkens geboren in de regio. De dieren worden deels gevoed met de wei die overblijft na het maken van Parmezaanse kaas.

Smaak: zacht en subtiel omwille van het langzame droogproces.

Hoe serveren: puur of in combinatie met een plakje meloen of verse vijgen. Haal de ham 1 uur voor het serveren uit de koelkast. Dan is de smaak optimaal.

–> Ontdek hier alle recepten met prosciutto.

5. Mortadella

Wat: een specialiteit uit Bologna. Het is een grote worst die voornamelijk uit varkensvlees bestaat. Het vlees wordt meerdere keren gemalen waardoor het een gladde structuur krijgt. Vroeger werd dit gedaan met een vijzel, de mortaio. Wat meteen zijn naam verklaart. Mortadella bevat witte stukjes vet en vaak worden peperkorreltjes, pistachenootjes, knoflook of olijven toegevoegd.

Smaak: zacht en delicaat.

Hoe serveren: heerlijk op een knapperig stukje ciabatta of als voorgerecht met plakjes buffelmozzarella en een lepeltje pesto.

–> Ontdek hier alle recepten met mortadella.

6. Salame Abruzzese

Wat: droge worst, afkomstig uit de Abruzzen, die bereid wordt met uitsluitend mager halfgemalen varkensvlees. De vulling gaat in een natuurlijke darm en ondergaat een rijpingsproces van 5 weken. Tijdens dat proces ontstaat er een witte schimmelachtige, eetbare buitenkant.

Smaak: intens, licht pittig door de rijkelijke toevoeging van knoflook, witte en zwarte peper.

Hoe serveren: dun gesneden bij het aperitief met wat geroosterd brood.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!