Meest recente artikelen

Zo serveer je zelf de beste kaasplank

Al je favorieten op één plankje

Zo serveer je zelf de beste kaasplank Artikel

Een kaasplankje is altijd een verwennerij. Nog leuker dan er eentje te bestellen in de kaaswinkel of op restaurant is zelf een kaasplank samenstellen met je favoriete kazen. Zo serveer je zelf de beste kaasjes...

Het is best mogelijk dat je een voorkeur hebt voor zachte of harde kazen. Maar de perfecte kaasplank is een combinatie van vijf soorten kaas: hard en zacht maar ook mild en pittig. Kies van elke soort twee verschillende kaasjes uit.

  • Witschimmelkazen: brie en camembert.
  • Geiten- en schapenkazen: harde manchego en zachte geitenkaas of feta.
  • Harde en half harde kazen: van cheddar over gouda tot parmezaan.
  • Rode korstkazen: Chaumes, Reblochon, Port Salut…
  • Blauwschimmelkazen: Roquefort, gorgonzola, Blue Stilton…

Ga je voor een serieuze kaasschotel als hoofdmaaltijd? Tel dan 200 gram per persoon. Is het een bescheiden kaasplank als knabbel bij de apero of kaas als dessert? Dan volstaat 100 gram kaas per persoon.

De smaak van kaas evolueert en daarbij speelt de temperatuur een belangrijke rol. Bewaar kaas daarom altijd in de koelkast maar haal ze er een uurtje voor het serveren al uit. Ze smaken namelijk op hun best op kamertemperatuur. Dek kaas ook altijd af zodat hij niet uitdroogt.

Kaas snijden

Leg bij elke kaas het juiste mes. Voor zachte kazen kies je een draadmes. Om harde en halfharde kazen te snijden is een plat kaasmes of een steakmes ideaal. Om harde kazen – zoals parmezaan – te schaven, neem je een kaasschaaf.

  • Ronde en vierkante kazen doe je in spiesjes.
  • Ook een driehoekige kaas als brie snij je in spiezen. Aan elk stuk moet een stuk van de korst zitten.
  • Een cilindervormige kaas leent zich het best tot schijfjes.
  • Halfharde en harde kaas in een rechthoekige vorm snij je in staafjes of serveer je in sneetjes.

Neem ook steeds een nieuw mes voor elke kaas zodat de smaken niet vermengen.

Creatief met kaasplank

Er horen natuurlijk ook wat extra's bij je kaasplank. Denk aan brood, vruchten en noten, chutneys en confituur, opgelegde groenteLees hier je wat je nog kunt serveren bij zo'n lekkere kaasschotel.

En dacht je dat een kaasplank niet goed matcht met zomers weer? Lees dan dit artikel: 'Welke kazen horen op je zomerse kaasschotel'.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen