Meest recente artikelen

Vakantieland: Portugal

Van bacalhau tot caldo verde

Vakantieland: Portugal Artikel

De Portugese keuken staat bekend om zijn rijke, vullende en smaakvolle gerechten. Welke wil jij zeker proberen tijdens je vakantie in Portugal?

De Portugese keuken is geen ingewikkelde keuken: de traditionele recepten zijn eenvoudig, maar wel erg smaakvol. Portugezen gebruiken graag veel kruiden en specerijen. Dat komt onder andere door het koloniale verleden van Portugal: door de handel met overzeese gebieden kon er makkelijk aan allerhande specerijen geraakt worden.

Op het Portugese menu

Een Portugese menukaart zonder gedroogde, gezoute kabeljauw oftewel bacalhau zul je amper tegenkomen. De vis wordt verwerkt in allerhande gerechten zoals kroketjes van bacalhau of bacalao á brás, gezouten kabeljauw met ui, olijfolie en koriander. Ook verse sardines zijn heel populair, vooral gegrild als sardinhas assads. Nog een populair visgerecht is cataplana de marisco, een stoofpotje met allerhande soorten vis en wijn. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Algarve, maar staat tegenwoordig in heel Portugal op de kaart.

Er wordt natuurlijk niet alleen vis gegeten in Portugal. Zo tref je op zowat elke menukaart cozido aan, een Portugese stoofpot met vlees en groenten die erg verschilt van regio tot regio. Chanfana de cabra is dan weer een traditioneel gerecht van langzaam gegaard geitenvlees uit de houtoven.  Ook caldo verde is een klassieker: het is een soep van aardappelen, boerenkool en worst. En je reis is niet compleet zonder dat je frango piri piri hebt gegeten: kip in een pikant sausje.

Sla zeker ook het dessert niet over. Je hebt vast al gehoord van pasteis de nata, bladerdeeggebakjes gevuld met pudding en bestrooid met bloemsuiker en een beetje kaneel. Heerlijk! En proef als je de kans hebt ook eens van arroz doce: een lekkere rijstpudding.

In het glas

Als je in Portugal bent, moet je zeker proeven van frisse vinho verde en van de lokale wijnen uit de Douro-vallei, maar ook van port. Een bezoek aan een porthuis in Porto mag niet op je reisplanning ontbreken.

Zelf aan de slag

Wil je Portugal naar je eigen keuken halen? Probeer dan eens een van deze recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen