Meest recente artikelen

Kabeljauw bereiden: zo doe je het

Alles wat je moet weten over deze vis

Kabeljauw bereiden: zo doe je het Artikel

Kabeljauw is ongetwijfeld een van de populairste vissoorten. Vast wit vlees, een fijne smaak: veel mensen houden ervan. Maar wanneer is hij nu het lekkerst en hoe maak je 'm het beste klaar? Ontdek er hier meer over.

Familie van…

… de schelvis, wijting, pollak, leng, steenbolk en koolvis. Al deze vissen zijn kabeljauwachtigen. Ook skrei is kabeljauw: het is  winterkabeljauw die gevangen wordt voor de kust van Noorwegen en die nog fijner smaakt dan de gewone kabeljauw. Skrei is maar een heel beperkte periode verkrijgbaar. En je hebt vast ook al gehoord van stokvis: dat is gedroogde kabeljauw. Klipvis is dan weer gezouten en gedroogde kabeljauw – de lekkernij die in Portugal bacalhau genoemd wordt.

In seizoen

Kabeljauw is het lekkerst tussen juni en oktober. Het paaiseizoen loopt van februari tot mei, dan is de vis van mindere kwaliteit. Je kunt dan natuurlijk wel kabeljauw eten, maar kies dan voor de diepgevroren variant in plaats van de verse.

Hoe maak je kabeljauw klaar?

Met kabeljauw kan niet veel mis gaan. Je kunt 'm bakken, stomen, pocheren, in papillot bereiden… Kabeljauw is een grote vis (tot wel anderhalve meter lang!). Een enkele keer wordt hij in z'n geheel verkocht, maar meestal koop je moten of filets. Die verwerken het makkelijkst. Probeer als je verse vis koopt, deze altijd nog dezelfde dag te bereiden. Kabeljauw vind je ook diepgevroren in elke supermarkt: laat de vis dan in de koelkast ontdooien alvorens 'm te bereiden.

Let er wel op dat je vis nooit overgaar maakt: dan verliest hij z'n mooie structuur en valt hij uit elkaar. Een trucje om te zien of vis gaar is, is kijken naar het vlees: wanneer er witte eiwitdeeltjes zichtbaar worden, is de vis gaar. Je kunt natuurlijk ook prikken met een vork, maar dan loop je het risico dat je de vis beschadigt.

Bereidingen in de oven en in papillot zijn het makkelijkst: de vis zal niet uit elkaar vallen. Ook stomen levert prima resultaten op. Ga je kabeljauw bakken, kies dan voor filets met vel en bak de vis eerst op de velkant, daarna aan de andere kant. De vis paneren met bloem kan helpen om 'm mooi bij elkaar te houden. Gebruik om vis te bakken steeds een pan met antiaanbaklaag.

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Aan de slag met deze recepten

>>ontdek al onze recepten met kabeljauw hier

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen