Meest recente artikelen

Italiaans kerstmenu: verrukkelijk, van antipasto tot dolce

Buon appetito!

Italiaans kerstmenu: verrukkelijk, van antipasto tot dolce Artikel

Italianen weten hoe ze moeten feesten. Laat je voor je feestgerechten inspireren door hun passie voor lekker eten en gezelligheid. Van antipasto tot dolce: dit kerstmenu is Italiaans, feestelijk en overheerlijk.

Eén vast Italiaans kerstmenu bestaat natuurlijk niet. De gerechten variëren per regio. Wel volgen ze het traditionele schema. Antipasti, primo, secundo en dolce… Vast staat dat het allemaal even overheerlijk is, zoals we dat van de Italiaanse keuken gewend zijn. En bij een belangrijk familiemoment zoals het kerstfeest wordt natuurlijk alles uit de kast gehaald.

Het Italiaans kerstmenu start met…

Op kerstavond of kerstdag wordt er voor de maaltijd steeds tortellini en brodo gegeten. Dit is gevulde pasta in een bouillon. De tortellini kunnen gevuld zijn met vlees, kaas of groente. Het echte feestmaal is voorbehouden voor kerstdag. Te beginnen met de antipasti – koude en warme hapjes, met versgebakken brood. Dit kan een kaas- of charcuterieschotel zijn, olijven en groenten, of sharing gerechtjes.

Primo, secundo

Het voorgerecht of primo is een vaak pasta of risotto, polenta of lasagne. Lasagne is een arbeidsintensief gerecht en daarom voorbehouden aan de feestdis of als zondagse primo. Evenals elke andere pasta uit de oven. Ook gevulde pasta vraagt veel werk. Dat maakt van ravioli nog een populair voorgerecht op het Italiaans kerstmenu.

Daarna komt het hoofdgerecht. De secundo is een feestelijk vlees- of visgerecht. Denk aan gegrild lamsvlees, entrecote of een varkenshaasje. Dat wordt geserveerd met contorni of bijgerechten. Dat zijn de groenten – artisjokken, bloemkool, venkel… – en aardappelen.

En dan koffie, met…

Bij een echte Italiaanse koffie hoort vervolgens een dolce. Van amarettikoekjes over lokale desserts tot gebak. En niet te vergeten: een digestivo zoals limoncello. In Sicilië krijg je vast cannoli voorgeschoteld. In Milaan is de panettone het traditionele gebak, Verona heeft de pandoro, Toscane de panforte.

Feest van de 7 vissen

En op kerstavond? Op 'la Vigilia' vieren Italianen het feest van de zeven vissen. Traditioneel is dat de vastendag voor kerst. Vandaag staat er vooral vis, schelp- of schaaldieren op het Italiaans kerstmenu. Er worden die avond zeven verschillende visgerechten geserveerd. Het getal 7 is immers een katholieke symbool. Ook het bannen van vlees en zuivel op de vooravond van een feestdag is zo'n gebruik.

Welke vis je gebruikt en hoe je hem bereidt hangt af van de familietraditie. Er staat met kerst onder meer paling,kabeljauw en inktvis op het menu. Maar ook vele andere visjes en zeevruchten, zoals vongole.

Recepten voor een echt Italiaans kerstmenu

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

De hapjes…

Voorgerecht

Hoofd- en bijgerechten

Dessert en lekkers voor bij de koffie

Recepten voor het feest van de zeven vissen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen