Recept

Pastinaakrisotto met griet en vongole in champagnesaus

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Een risotto kan echt deels op voorhand gemaakt worden: je houdt 1/4 van de bouillon apart en stelt de laatste stap van het garen gewoon even uit. Dat laatste deel bouillon warm je op de dag zelf weer op en voeg je dan toe. Zijn de rijstkorrels nog wat taai, roer er dan gerust wat extra bouillon door. Ook de bouillon en de schelpjes kun je vooraf maken. Bewaar de schelpjes in het kookvocht in de koelkast. Werk de saus de dag zelf af.

bereiding
 1. 1

  Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pastinaken en snij ze in kleine stukjes. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Kruid met de gedroogde tijm, peper en zout en sprenkel er olijfolie over. Gaar de pastinaak 20 minuten in de oven, roer de stukjes regelmatig om.

 2. 2

  Pel en snipper 1 sjalot en de knoflook. Stoof ze aan in wat olijfolie. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels met een laagje olie bedekt zijn. Blus met de witte wijn, zet het vuur iets zachter en roer met een houten lepel tot al het vocht door de korrels opgenomen is.

 3. 3

  Warm de gevogeltebouillon op en schenk hem soeplepel per soeplepel bij de risotto. Roer telkens tot al het vocht opgenomen is voor je een nieuwe lepel vocht toevoegt. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

 4. 4

  Pel en snipper de resterende sjalot. Fruit ze in wat boter, voeg de schelpjes en 200 milliliter champagne toe en breng aan de kook. Schud met de pan tot alle schelpjes open zijn. Zeef het kookvocht en haal de vruchtjes uit de schelpen.

 5. 5

  Voeg de pastinaak toe aan de risotto. Laat nog 5 minuten al roerend goed warm worden. Roer er de parmezaan en een klontje boter door.

 6. 6

  Dep de grietfilets droog en bak ze in een mengsel van olijfolie en boter aan beide kanten en kruid ze met peper en zout.

 7. 7

  Verhit het kookvocht van de schelpjes opnieuw in een pannetje en haal het van het vuur. Voeg al roerend de eidooiers toe. Zet weer op het vuur en klop luchtig tot de saus begint te binden. Voeg de room en de rest van de champagne toe en breng de saus op smaak met peper en zout.

 8. 8

  Verdeel de risotto over de borden, leg er de gebakken grietfilet bij en werk af met de champagnesaus, de schelpjes en de waterkers.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Pastinaakrisotto met griet en vongole in champagnesaus

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!