Meest recente artikelen

Italiaans, Belgisch of Brits: kaas graag!

Wereldkaasjes

Italiaans, Belgisch of Brits: kaas graag! Artikel

Belgen zijn gek op kaas, maar ook de Engelsen en de Italianen smullen van een goed gevuld kaasplankje. Met alles erop en eraan!

Italiaans, Belgisch of Brits: kaas graag!

La Bella Italia

1: Robiola di Roccaverano

Een verse DOP-geitenkaas die 4 weken heeft gerijpt en daardoor niet die typische zure smaak heeft.

2: Taleggio latte crudo

Meestal is de bekende Taleggio uit Lombardije gepasteuriseerd, maar de rauwe melk geeft ’m meer smaak.

3: Blu61

Een gepasteuriseerde blauwschimmel uit Veneto, gerijpt in zoete rode wijn, met fruitige veenbessen erbovenop.

En voor erbij

Eet de kazen met mostarda: opgelegde vruchten in suikersiroop met mosterdessence en citroen voor extra pit. Ga ook voor witte wijn in plaats van rode, want de tanines in de laatste vechten met de kaasvetten.

België boven

4: Cyriel geitenkaas

Een volledig biologische rauwmelkse kaas van geitenboerderij Karditsel uit Lummen. Het aslaagje in het midden moest de kaast beschermen tegen vliegen.

5: Westmalle abdijkaas

Kleinschalig gemaakt door slechts twee mensen en van melk van koeien die grazen binnen de omwalling van de abdij. De belegen versie rijpt zes maanden en smaakt extra intens.

6: Le Palet du Vieux Moulin

Een kaas met een uitgesproken smaak uit de Plateau de Herve in Luik, waarvan de korst gewassen wordt met bier.

En voor erbij

Een stuk donker boerenbrood en kweepeergelei. Die laatste is typisch Belgisch en zowel een tikkeltje zuur als zoet, waardoor het heerlijk past bij alle kazen. Qua drank ga je best voor oor bieren met een hoge gisting, en dus geen pils. Door de krachtige en fruitige smaak is Triple d’Anvers een ideaal passe partout-bier voor deze kazen. De pareling van het bier doorbreekt het vet van de kaas waardoor je beter proeft.

British please!

7: Tymsboro

Kaasje van een melkmengeling van drie verschillende geitenrassen. Van Tricht: “Eet bij geitenkaas ook de korst. Daarin zit het smaakverschil.”

8: Keen’s Cheddar Farm House

Een kwaliteitsvolle cheddar. Bij alle cheddars worden er lagen wrongel op elkaar gestapeld: cheddaring. Maar deze kaas rijpt in een neteldoek, waardoor hij droger wordt. Bovendien komt er door de opeenstapeling lucht in de kaas en krijg je natuurlijke blauwschimmel.

9: Shropshire Blue

Een geel-blauwe variant van Stilton, de koning van de Engelse kazen. De mooie kleur komt van de natuurlijke kleurstof anatto.

Voor erbij

Engelse crackers met lijnzaad en een chutney van ui.

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!