Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte risotto in vijf stappen

Zoals de Italianen 'm maken

Zo maak je de perfecte risotto in vijf stappen Artikel

Risotto is hét perfecte eenpansgerecht. Je kunt er elke richting mee uit, maar wij houden ons aan de op-en-top Italiaanse basisbereiding in vijf stappen.

1 Sofrito: smaakmakers aanstoven

Begin je risotto altijd met een mengsel van gestoofde groenten, dat noemen de Italianen sofrito. Voor 4 personen stoof je 1 grote ui (en eventueel nog wat andere smaakmakers zoals selder of knoflook) glazig in boter, op een zacht vuurtje.

2 Tostatura: het bakken van de rijst

Zet het vuur wat hoger en voeg 200 g risottorijst toe. Laat kort stoven, tot de rijstkorrels glazig zijn en lichtjes doorzichtig. Gebruik arborio- of carnarolirijst. Die laatste soort is wat duurder, maar wel de favoriet van de beste Italiaanse chefs.

3 Sfumare: het bevochtigen van de rijst

Giet 1 glas witte wijn in de pan. Gebruik geen wijn die je niet zou drinken: je risotto wordt maar zo smaakvol als je wijn.

4 Brollo: het garen van de rijst

Verwarm 600 ml groentebouillon. Schep eerst een flinke hoeveelheid bouillon bij de rijst. Als al dat vocht door de rijst is opgenomen, voeg je steeds kleine schepjes warme bouillon toe. Wacht telkens tot het vocht is opgenomen om nog een lepel toe te voegen. En dan de grote vraag: roeren of niet roeren? Het antwoord is… roeren! Hierdoor komt het zetmeel vrij en wordt je risotto romiger.

5 Mantecatura: boter toevoegen

Tot slot volgt de finishing touch: het lekker romig maken van je risotto. Als de rijst gaar is, roer je er een klontje boter en 25 g versgeraspte parmezaan door. Laat nog even smelten onder deksel en serveer. De risotto wordt daarna vaak nog afgewerkt met groenten, stukjes vlees of vis…

Wie weet beland je met met je zelfgemaakte risotto wel in de Guida Gallo, een soort Michelingids met 101 restaurants die risotto serveren zoals het hoort. 53 van die restaurants liggen in (wat dacht je?) Italië.

Video: risotto maken

De werkwijze zoals uitgelegd hierboven is de basis, maar natuurlijk zijn er zoveel risottorecepten als er koks zijn. In dit filmpje wordt een variant gemaakt met lente-ui en mascarpone.

Probeer ook deze recepten voor risotto

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen