Meest recente artikelen

Zo veel verschillende soorten zout: wat moet ik kopen?

Want er is zout, en zout…

Zo veel verschillende soorten zout: wat moet ik kopen? Artikel

Opnieuw keuzestress in de supermarkt… Keuken-, tafel- en zeezout, met kruiden of uit de Himalaya? Met al die verschillende soorten zout is het niet meer zo duidelijk wat je nu precies in je winkelmandje moet droppen. Wij klaren het uit!

Met een smaakje, een kleurtje, uit de zee, de Himalaya of Hawaii. Ontdek hier de verschillen tussen al die soorten zout in de winkelrekken. Het juiste zout gevonden? Ga dan aan de slag met onze 20 hartige én zoete recepten met zout in de hoofdrol.

Hoe zit het met die vele soorten zout?

Tafel-, keuken- of zeezout

Er is wel degelijk een verschil tussen het zout dat wij op onze aardappelen strooien en zeezout. Thuis gebruik je vooral tafelzout. De korrel is fijner van structuur en strooit dus makkelijker. Ideaal om je gerechten mee af te kruiden. Chefs zullen eerder kiezen voor keukenzout. Dat heeft een iets grovere structuur. Zeezout of grof zout heeft dan weer een mildere smaak. Het is geschikt voor vrijwel alle recepten omdat het makkelijk oplost. Dat is niet gezonder dan gewoon keukenzout. Het is minder geraffineerd en bevat meer mineralen en magnesium.

Soorten zout met een kleurtje

Zout kan ook gekleurd zijn. Himalayazout wordt in de Himalaya gewonnen uit 200 miljoen jaar oude, opgedroogde binnenzeeën. Het kleurt subtiel roze dankzij de ijzerhoudende bodem. Zeezout uit Hawaï is dan weer zwart. Er wordt namelijk zwarte lava toegevoegd aan het zeewater in de zoutbekkens. Origineel en decoratief, bijvoorbeeld bij coquilles of op gepocheerde vis. Er bestaat ook een rode variant, mooi op de rand van een cocktailglas. Sel gris de Guérande is een mineraalrijke zoutsoort uit de Atlantische Oceaan met een grijze kleur.

De lekkerste soorten zout

Fleur de sel is volgens velen het lekkerste, maar ook het duurste zout ter wereld. De fijne kristallen ontstaan aan het oppervlak van de zoutpannen. Ze worden voorzichtig opgeschept voor ze de kans krijgen om naar de bodem te zakken. Fleur de sel komt vooral uit Frankrijk, maar ook uit Madagaskar.

Kruidenzout is zout met een smaakje, denk aan selderij- of knoflookzout. Je maakt het makkelijk zelf door smaakmakers zoals kruiden of specerijen in de vijzel met grof zout te mengen. Ook met gekonfijte citroenschil maak je smaakvol zout.

20 hartige én zoete recepten met zout in de hoofdrol (of een belangrijke bijrol)

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen