Meest recente artikelen

Op hoeveel graden moet de oven? En hoe zit het met heteluchtovens?

180°C traditioneel, is dat hetzelfde als hetelucht?

Op hoeveel graden moet de oven? En hoe zit het met heteluchtovens? Artikel

Soms hangt het van je oven af of je een gerecht op 200°C moet laten bakken of toch op iets meer. Maar hoe zit dat nu juist? Wat is het verschil tussen een heteluchtoven en een traditionele oven?

Help, op hoeveel graden moet de oven?

Als je je afvraagt op hoeveel graden je de oven moet instellen, en of er verschillen zijn tussen een traditionele oven en een heteluchtoven, stel je je best het volgende scenario voor. Als het bij ons buiten 15°C is, voelt dat aangenaam aan. Wanneer er echter een windje blaast, voelt de temperatuur kouder aan. Als je in een woestijn zou staan, zou je die wind ook voelen maar als warme wind, en voelt de temperatuur warmer aan.

Met heteluchtovens is dat net zo: ze geven warmte af die over de volledige ovenruimte verspreid wordt. De gerechten die in een heteluchtoven gebakken worden, moeten daarom bij een lagere temperatuur klaargemaakt worden. De warmte wordt immers langs alle kanten aangevoerd. (Airfryers werken overigens ongeveer op dezelfde manier.)

Bij een standaard oven komt de warmte alleen langs boven (en/of onder).

Hoeveel lager moet de heteluchtoven nu precies?

Algemeen zouden we zeggen dat je je oventemperatuur ongeveer 10% lager moet zetten als je bakt op hetelucht. Maar om je het rekenen te besparen, maakten we er een lijstje van. Handig om bij de hand te hebben in de keuken!

Heteluchtoven Traditioneel
40°C 50°C
80°C 100°C
100°C 125°C
135°C 160°C
155°C 180°C
170°C 200°C
195°C 225°C
210°C 240°C
240°C 250°C
260°C 275°C
275°C 300°C

 

Opgelet, die cijfers zijn met een korrel zout te nemen

Oventemperaturen en -tijden zijn telkens richttemperaturen en -tijden. Dat komt doordat elke oven een beetje anders werkt. Je moet je oven dus leren kennen en het recept eventueel een beetje aanpassen. De beste manier is: de eerste keer als je iets maakt, exact het recept volgen en kijken wat er gebeurt. Moet je cake een beetje langer bakken? Noteer dat bij je recept. Of was hij te snel bruin? Volgende keer de temperatuur een beetje lager zetten.

Je kunt ook een oventhermometer in de oven leggen en controleren of de temperatuur op het schermpje van je oven overeenkomt met de reële temperatuur in de oven.

Wist je dit al?

  • In een heteluchtoven kun je gerust twee verschillende gerechten tegelijkertijd klaarmaken. De lucht die er in circuleert is namelijk zo krachtig dat dat kan. Bij een traditionele oven zou het kunnen dat er door het gebrek aan luchtstroming dampen ophopen waardoor het ene gerecht smaak kan overdragen aan het andere gerecht.
  • Op heteluchtovens vind je meestal ook een stand om de oven als een traditionele oven te gebruiken. In dat geval heb je de tabel dus niet nodig, maar het resultaat zal ook iets anders zijn.
  • Heteluchtovens verbruiken minder energie doordat je de temperatuur niet zo hoog hoeft te zetten. Mooi meegenomen!
  • Hetelucht is prima voor allerlei ovenschotels en ovenbereidingen, maar minder geschikt voor gebak dat moet rijzen in de oven. De hetelucht kan ervoor zorgen dat je brood of gebak ongelijkmatig bakt (scheef, of aan de ene kant bruiner dan aan de andere kant) of uitdroogt (dat is vooral bij cake en biscuit een issue). Voor deze bereidingen kun je dus beter boven- en onderwarmte gebruiken.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen