Meest recente artikelen

Op hoeveel graden moet de oven? En hoe zit het met heteluchtovens?

180°C traditioneel, is dat hetzelfde als hetelucht?

Op hoeveel graden moet de oven? En hoe zit het met heteluchtovens? Artikel

Soms hangt het van je oven af of je een gerecht op 200°C moet laten bakken of toch op iets meer. Maar hoe zit dat nu juist? Wat is het verschil tussen een heteluchtoven en een traditionele oven?

Help, op hoeveel graden moet de oven?

Als je je afvraagt op hoeveel graden je de oven moet instellen, en of er verschillen zijn tussen een traditionele oven en een heteluchtoven, stel je je best het volgende scenario voor. Als het buiten 15°C is, voelt dat aangenaam aan. Wanneer er echter een windje blaast, geeft het al een veel kouder gevoel. Als je naar de woestijn zou gaan, zou je dat gevoel ook hebben maar dan met een warme wind. Denk maar aan sirocco’s.

Met heteluchtovens is dat net zo: ze geven warmte af die over de volledige ovenruimte verspreid wordt. Airfryers werken overigens ongeveer op dezelfde manier. De gerechten die in een heteluchtoven gebakken worden, moeten daarom bij een lagere temperatuur klaargemaakt worden. De warmte wordt immers langs alle kanten aangevoerd. Bij een standaard oven komt de warmte alleen langs boven (en/of onder).

Hoeveel lager moet de heteluchtoven nu precies?

Algemeen zouden we zeggen dat je je oventemperatuur ongeveer 10% lager moet zetten. Maar om je het rekenen te besparen, maakten we er een lijstje van. Handig om bij de hand te hebben in de keuken!

Heteluchtoven Traditioneel
40°C 50°C
80°C 100°C
100°C 125°C
135°C 160°C
155°C 180°C
170°C 200°C
195°C 225°C
210°C 240°C
240°C 250°C
260°C 275°C
275°C 300°C

 

Wist je dit al?

  • In een heteluchtoven kun je gerust twee verschillende gerechten tegelijkertijd klaarmaken. De lucht die er in circuleert is namelijk zo krachtig dat dat kan. Bij een traditionele oven zou het kunnen dat er door het gebrek aan luchtstroming dampen ophopen waardoor het ene gerecht smaak kan overdragen aan het andere gerecht.
  • Op heteluchtovens vind je ook een stand om de oven als een traditionele oven te gebruiken. In dat geval heb je de tabel dus niet nodig, maar het resultaat zal ook iets anders zijn.
  • Heteluchtovens verbruiken minder energie doordat je de temperatuur niet zo hoog hoeft te zetten. Mooi meegenomen!

 

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen