Meest recente artikelen

Deze dingen mag je nooit doen met aluminiumfolie

Wist jij dit al?

  • Deel dit artikel:
Deze dingen mag je nooit doen met aluminiumfolie Artikel

Je hebt ongetwijfeld wel een rol aluminiumfolie in de keukenkast liggen. Het kan dan ook erg handig zijn, maar voor deze 4 dingen gebruik je toch maar beter iets anders.

Deze 4 dingen doe je beter niet met aluminiumfolie:

1. Er koekjes op bakken

Handig toch, zo’n velletje zilverpapier als antikleeflaag op je bakplaat? In theorie misschien wel, maar in de praktijk zorgt de folie ervoor dat de onderkant van je koekjes sneller gaart dan de rest. Niet ideaal! Gebruik liever herbruikbare siliconen matjes of bakpapier.

2. Het in de microgolfoven gebruiken

Deze wist je waarschijnlijk al: aluminiumfolie en de microgolf gaan niet samen. De golven ketsen er namelijk op af, waardoor er ernstig brandgevaar kan ontstaan. Goede oude microgolfbestendige bewaarpotjes zijn een pak veiliger (én ecologischer).

3. Het in contact laten komen met zure producten

Van een tip die vrij bekend is naar eentje waar minder mensen van weten: zure producten voor een lange tijd verpakken in aluminiumfolie is geen goed idee. Als de zuren in bepaalde groenten en fruit (denk bijvoorbeeld aan citroen, appel, tomaat, druiven, …) in contact komen met de het zilverpapier, kan de reactie tussen de twee stoffen ervoor zorgen dat de folie afgebroken wordt. Niet bepaald gezond, dus.

Voeding verpakken in zilverpapier is trouwens sowieso geen goede keuze; je gebruikt beter een potje dat je luchtdicht kunt afsluiten als je producten langer wilt bewaren.

4. Een vel maar 1 keer gebruiken

Aluminiumfolie is op zijn zachtst gezegd niet de meest ecologische keuze die je kunt maken in de keuken. Als je ‘t toch gebruikt, ga er dan voorzichtig mee om zodat je een velletje meerdere keren kunt gebruiken.

Absoluut de moeite als je weet dat het produceren van 1 ton zilverpapier 80% meer energie kost dan het produceren van dezelfde hoeveelheid plasticfolie.

Alternatieven voor aluminiumfolie

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.