Meest recente artikelen

Deze dingen mag je nooit doen met aluminiumfolie

Wist jij dit al?

Deze dingen mag je nooit doen met aluminiumfolie Artikel

Je hebt ongetwijfeld wel een rol aluminiumfolie in de keukenkast liggen. Het kan dan ook erg handig zijn, maar voor deze 4 dingen gebruik je toch maar beter iets anders.

Deze 4 dingen doe je beter niet met aluminiumfolie:

1. Er koekjes op bakken

Handig toch, zo’n velletje zilverpapier als antikleeflaag op je bakplaat? In theorie misschien wel, maar in de praktijk zorgt de folie ervoor dat de onderkant van je koekjes sneller gaart dan de rest. Niet ideaal! Gebruik liever herbruikbare siliconen matjes of bakpapier.

TIP: Is je bakplaat toe aan een poetsbeurt? Zo maak je ze makkelijk schoon.

2. Het in de microgolfoven gebruiken

Deze wist je waarschijnlijk al: aluminiumfolie en de microgolf gaan niet samen. De golven ketsen er namelijk op af, waardoor er ernstig brandgevaar kan ontstaan. Goede oude microgolfbestendige bewaarpotjes zijn een pak veiliger (én ecologischer).

TIP: Als je genoeg hebt van plastic bewaardoosjes die rondvliegen in de vaatwasser, ontdek dan snel hier onze gouden tip om ze op hun plaats te houden.

3. Het in contact laten komen met zure producten

Van een tip die vrij bekend is naar eentje waar minder mensen van weten: zure producten voor een lange tijd verpakken in aluminiumfolie is geen goed idee. Als de zuren in bepaalde groenten en fruit (denk bijvoorbeeld aan citroen, appel, tomaat, druiven, …) in contact komen met de het zilverpapier, kan de reactie tussen de twee stoffen ervoor zorgen dat de folie afgebroken wordt. Niet bepaald gezond, dus.

Voeding verpakken in zilverpapier is trouwens sowieso geen goede keuze; je gebruikt beter een potje dat je luchtdicht kunt afsluiten als je producten langer wilt bewaren.

4. Een vel aluminiumfolie maar 1 keer gebruiken

Aluminiumfolie is op zijn zachtst gezegd niet de meest ecologische keuze die je kunt maken in de keuken. Als je ‘t toch gebruikt, ga er dan voorzichtig mee om zodat je een velletje meerdere keren kunt gebruiken.

Absoluut de moeite als je weet dat het produceren van 1 ton zilverpapier 80% meer energie kost dan het produceren van dezelfde hoeveelheid plasticfolie.

Alternatieven voor aluminiumfolie

  • Bewaarwraps met bijenwas
  • Rekbare vershouddeksels (ook wel ‘food huggers’ genoemd)
  • Glazen potjes
  • Een bord (op een kom met restjes)
  • Siliconen bakmatjes

Wat kun je dan wél doen met aluminiumfolie?

Mag die rol zilverpapier dan linea recta de prullenmand in? Natuurlijk niet! Voor sommige dingen kan het erg nuttig zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld je barbecuerooster mee schoonmaken of er een hittebestendige papillot mee vouwen. Of gebruik een vel om een ovenschotel af te dekken waarvan je niet wilt dat de bovenkant verbrandt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!