Wat is het verschil tussen al die soorten room?
Welke variant gebruik je voor welk gerecht?
Lekker in saus, als afwerking van een kommetje soep of royaal opgeklopt bij een portie aardbeien: room gebruik je erg vaak in de keuken. Kookroom, zure room, slagroom: wat is nu het verschil tussen al die soorten en wanneer gebruik je welke room het best?
Als je melk machinaal centrifugeert, ontstaan er twee producten: room en melk zonder room (= afgeroomde melk). De verschillende soorten room onderscheiden zich qua vetpercentage.
Soorten room, van licht tot vet
- Room met een lager vetgehalte, zoals kookroom met 10 à 20% vet, is perfect voor warme bereidingen, omdat die dankzij het toegevoegde maïszetmeel minder snel schift.
- Room met een hoger vetgehalte, zoals slagroom met 30% vet, is ideaal voor koude bereidingen, zoals vullingen, toppings en desserts.
Wat doet room?
- Room maakt je gerecht luchtig: met opgeklopte slagroom breng je bijvoorbeeld lucht in een chocolade- of fruitmousse.
- Room geeft een rijkere, volle smaak aan een bereiding zoals een soep, stoofpotje of feestelijke (pasta)saus.
- Room zorgt voor een zachte of net een stevige structuur. Een taartvulling wordt extra stevig dankzij opgeklopte room, een aardappelpuree krijgt met een scheutje room dan weer een zijdezachte textuur.
Liever plantaardig?
- Room moet wettelijk verplicht van een dierlijk product afkomstig zijn en minstens 10% vet bevatten. Plantaardige alternatieven van bijvoorbeeld soja, kokos en haver mogen niet de benaming room op de verpakking zetten, maar krijgen dus een andere naam.
- Het was lang moeilijk om een plantaardig alternatief te vinden voor opgeklopte room, maar de laatste jaren is dat veranderd.
- Je kunt trouwens zélf plantaardige 'room' maken met bijvoorbeeld kokosmelk. Zet een blik kokosmelk een nacht in de koelkast, schep het dikke, romige deel van de bovenkant en gebruik het in warme bereidingen.
Vijf soorten room
Clotted cream
De winnaar in de categorie 'rijkelijk', met een vetpercentage van minstens 55%, is clotted cream: een klassieker uit de Britse keuken. Clotted cream wordt gemaakt door volle melk eerst te verhitten en daarna langzaam te laten afoelen. Het vet stijgt, waardoor er een stevig, rijkelijk, romig deel ontstaat dat perfect schepbaar is.
Clotted cream is 'the best of both worlds'. Het is even romig als opgeklopte slagroom en heeft de smaak van ongezouten boter. Let wel: je kunt het niet verhitten. Je koopt het in de grotere supermarkten.
Slagroom
Slagroom bevat minstens 30% vet. Dit vetpercentage maakt de room stevig genoeg om luchtig op te kloppen en om dan zijn structuur en stevigheid perfect te behouden. Slagroom is enorm veelzijdig. Je gebruikt het bijvoorbeeld om taart te decoreren, een mousse de nodige luchtigheid te geven en soezen te vullen.
Als je zelf slagroom klopt, kun je het best zowel de kom als de garde of mixer even in de diepvriezer zetten. Ook de room moet koelkastfris zijn. Gebruik een beetje poedersuiker om de room te zoeten, maar ook om hem extra stevigheid te geven. In poedersuiker zit namelijk maïszetmeel, wat voor een stevig resultaat zorgt.
Als je de room té lang opklopt, zal hij schiften en geel van kleur worden. Zo krijg je boter: ook lekker, maar niet meteen wat je in gedachten had. Serveer zelf opgeklopte slagroom meteen. Slagroom in een spuitbus bevat altijd suiker en stabilisatoren. Deze slagroom is spuitklaar en kun je meteen in mooie toefjes spuiten.
Crème fraîche
Crème fraîche – 'Frans voor verse room' – heeft net zoals slagroom een vetgehalte van 30 tot wel 40%, maar is friszuur van smaak. Aan deze room wordt tijdens het productieproces namelijk een extra melkzuurbacterie toegevoegd. Die zorgt ervoor dat de room in 12 tot 18 uur fermenteert en dus lichtjes zuur van smaak wordt.
Crème fraîche kun je op dezelfde manier gebruiken als slagroom. Het is vaak de basis voor lichtere desserts, zoals een koude cheesecake. In tegenstelling tot zure room is crème fraîche ook geschikt voor warme bereidingen.
Zure room
Zure room is net als crème fraîche een aangezuurde room, met extra melkzuurbacteriën dus. Het verschil is wel dat bij zure room het fermentatieproces niet versneld wordt. Het is een natuurlijker product dan crème fraîche en daardoor is het ook langer houdbaar.
Zure room heeft een vetgehalte van 10 tot 20% en is een populaire keuze voor lichtere desserts of om als topping te gebruiken bij soepen, taco's of curry's. Dit lage vetgehalte heeft ook een keerzijde: zure room gebruik je beter niet in warme bereidingen, omdat hij kan schiften. Kies in plaats van zure room dan liever voor crème fraîche of zelfs roomkaas.
Kookroom
Kookroom (culinaire room) bevat 15 tot 20% vet en is speciaal bedoeld voor warme gerechten. Er wordt maïszetmeel aan toegevoegd, waardoor hij niet schift bij verhitting en zelfs voor een lichte binding zorgt. Perfect dus voor sauzen, vullingen en quiches. Je voegt kookroom het liefst op het einde van de bereiding toe.
Zorg er wel voor dat de kookroom op kamertemperatuur is zodat het verschil niet te groot is. En let op met de hoeveelheid vet. Een te vette bereiding zal schiften als je kookroom toevoegt. Voor een perfecte romige vleessaus schenk je dus eerst het overtollige vet weg.
Probeer deze recepten met room…
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!