Meest recente artikelen

5 soorten room: welke variant gebruik je voor welk gerecht?

Ken jij de verschillen?

5 soorten room: welke variant gebruik je voor welk gerecht? Artikel

In recepten kom je heel wat verschillende soorten room tegen: crème fraîche, volle room, zure room, lightroom ... En nee, die zijn niet zomaar onderling inwisselbaar! Wij vertellen wat de verschillen tussen de soorten zijn en in welke bereidingen je welke soort gebruikt.

Volle room/slagroom

Deze room bevat minstens 35% vet en is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam 'slagroom'. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.

Gebruik slagroom in …

Crème fraîche

Dit is room waar nog melkzuurfermenten aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt ‘m op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.

Gebruik crème fraîche in …

Koksroom/kookroom/culinaire room

Het vetgehalte van deze room is opvallend lager: 20%. Om te vermijden dat de room zal schiften in warme sauzen of soepen, wordt bij kookroom verdikkingsmiddel toegevoegd. Je kunt koksroom dus ook vervangen door lightroom en zelf bindmiddel zoals maïszetmeel toevoegen.

Gebruik kookroom in …

Zure room

Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom. Gebruik zure room in koude bereidingen. Als je het toch wilt gebruiken voor het binden van soep of saus, zorg er dan voor dat die niet meer kookt.

Gebruik zure room in …

Lightroom

Deze room kan verschillende vetpercentages hebben en is magerder dan gewone room. Er worden bijna altijd extra bindende stofjes toegevoegd om te vermijden dat je bereidingen gaan schiften.

Tip voor de quicheliefhebbers: Hou je het sowieso graag wat lichter? Vervang de room in je quiche door (Griekse) yoghurt of ricotta. Je kunt hem ook vervangen door een extra eitje en wat halfvolle melk.

Gebruik lightroom in … 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen