Meest recente artikelen

Ovenschotel? Dat moet met een lekker korstje zijn!

Tips voor een perfect resultaat

Ovenschotel? Dat moet met een lekker korstje zijn! Artikel

Hmmm... wie houdt er niet van een heerlijke gratin met een knapperig goudgeel korstje! Wij geven je enkele tips om zelf dé ultieme korst te maken.

Met kaas

Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals emmentaler, gruyère of parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak. Wil je scoren bij echte kaasfans? Probeer dan eens te werken met raclettekaas. Lees hier meer over welke kaas er op jouw ovenschotel past.

  • Mozzarella zorgt voor een zachte korst met een zachte smaak. Koop in een bolletje of geraspt.
  • Emmentaler en gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan onder je kaas (lees hier waarom je nooit parmezaan moet kopen die al geraspt is).
  • Kant-en-klare gratinkaas is vaak een mengeling van drie kaassoorten die samen voor de perfecte korst en smaak zorgen.
  • Echte kaasliefhebbers voegen nog wat blauwgeaderde kaas of geitenkaas toe voor een lekker afsmakende gratin.

 

Met brood

Wil je een ovenschotel afwerken met een lichte korst, dan kun je kiezen voor vers gemalen broodkruim, paneermeel of panko (dat is Japans paneermeel). Bestrooi de ovenschotel rijkelijk met het broodkruim en werk af met enkele vlokjes boter. De boter zal wegsmelten onder de grill en hierdoor krijg je een heerlijk goudgeel korstje. Zonder de boter loop je het risico dat het broodkruim te snel zal verbranden.

Een origineel noten- of kruidenkorstje

Een lichte kruidenkorst is niet alleen beter voor de lijn dan een kaaskorst, je kunt er ook alle restjes kruiden in kwijt. Gebuik hiervoor bijvoorbeeld een mix van peterselie, bieslook, basilicum of de fijne naaldjes van rozemarijn en tijm en maal ze fijn in de blender. Voeg wat broodkruim toe en klaar is je zelfgemaakte mix. Heerlijk bij vis.

Met een notenkorstje kun je uitpakken tijdens feestjes. Hak de noten grof in de blender en voeg wat broodkruim toe.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen