Meest recente artikelen

Welke olie gebruik je wanneer?

Wegwijs in olie

Welke olie gebruik je wanneer? Artikel

Welke olie past bij welk recept? Met de ene maak je een heerlijke dressing, terwijl de andere beter is om te wokken. Bij elk gerecht gebruik je de juiste olie.

Een lekkere olie is altijd een goede investering. Maar welke olie kies je dan? Elke olie heeft een specifieke smaak en toepassing. Met een verfijnte walnotenolie bijvoorbeeld til je een eenvoudig slaatje naar een hoger niveau. Sommige olieën zijn niet geschikt om te verhitten, anderen dan weer wel. Met wat olie-kennis weet je welke olie te kiezen.

Olie voor koude bereidingen

 • Sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen en is dankzij de bonensmaak ideaal bij slaatjes of groene groenten. Sojaolie zit bomvol onverzadigde vetten en eiwitten en gebruik je het best koud. Tip: maak er eens mayonaise mee!
 • De beste olijfolie wordt koudgeperst en komt onder meer uit Spanje, Italië of Griekenland. Doordat die olie zo delicaat van smaak is, proef je hem optimaal koud. Pascale Naessens haalt haar olijfolie in Spanje, waar hij koudgeperst wordt van duurzaam geteelde olijven. Wil je olijfolie kopen, dan kan je kiezen tussen vierge of extra vierge. Die laatste heeft de meeste smaak. Gebruik olijfolie op slaatjes, in dressings, op pasta, in tapenades of in koude sauzen.
 • Olie van avocado's is donker van kleur, maar kun je op net dezelfde manier gebruiken als olijfolie. Verrukkelijk op salades met avocado uiteraard, maar ook verrassend lekker bij meloen.
 • Koolzaadolie bevat gigantisch veel omega-3 en is heerlijk bij koude bereidingen. De olie wordt gewonnen uit koolzaad en is dus iets anders dan raapzaadolie, want die wordt gemaakt van raapzaad. Om verwarring te vermijden: de Duitse olie Rapsöl, die je al eens in natuurwinkels spot, wordt gemaakt van koolzaad. Koolzaadolie mag je niet verhitten, en bewaar je best in de koelkast.
 • De lekkerste walnootolie wordt koudgeperst en gebruik je het best koud of lauw. Verrukkelijk op salades of – hoe kan het ook anders – bij kazen.
 • Hazelnootolie valt op door z'n okergele kleur… én de verslavend lekkere geur. Deze olie is ideaal om een dessert naar een hoger niveau te tillen en is verrassend lekker bij aardpeer of camembert. Gebruik hem koud of lauw.

Lees verder na de artikels

Olie om te bakken en braden

 • Arachideolie barst van de onverzadigde vetten en omega 6, een gezonde olie dus. Je kunt ’m verhitten tot zeer hoge temperaturen. Ideaal om te wokken en te frituren!
 • Druivenpitolie zit bomvol onverzadigde vetten en heeft een lichte notensmaak.
 • Sesamolie wordt gewonnen uit sesamzaadjes en heeft een nootachtige smaak. Zachtjes opgewarmd combineert de olie subliem met oosterse gerechten.
 • Zonnebloemolie is ook een goede bron aan omega 6. Deze is vrij neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen.
 • Kokosolie op kamertemperatuur is gestold, maar eens boven de 25°C is hij vloeibaar. Het is ideaal om te bakken en te frituren. Op zoek naar een gezond alternatief voor boter in gebak? Dan is kokosolie ideaal.

Hou je van de smaak van boter?

Dan is voorzichtigheid geboden. Boter heeft een lager rookpunt en brandt sneller aan. Meng de boter daarom met olie. Laat de olie eerst warm worden en voeg daarna de boter toe. Ze zal zo minder snel verbranden en je hebt toch de lekkere botersmaak.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen