Meest recente artikelen

Nog lekkerder én gezonder: deze 8 groenten moet je niet schillen

Laat zitten!

Nog lekkerder én gezonder: deze 8 groenten moet je niet schillen Artikel

Iedereen weet dat véél groenten eten goed is voor de gezondheid. Maar het wassen en schillen kan er na een drukke werkdag soms net iets te veel aan zijn. Goed nieuws: sommige groenten worden lekkerder en nog voedzamer als je de schil gewoon laat zitten. Ontdek de 8 groenten die je niet moet schillen...

Sommige groenten moet je helemaal niet schillen. Prima, want veel groenteschillen zitten boordevol extra voedingsstoffen en antioxidanten. Die komen helaas al te vaak vaak bij het compost terecht. Als je deze groenten goed wast, mag je de schil er gewoon aan laten.

Extra's in en onder de schil

Groenten zitten sowieso vol vezels. Door de schil eraan te laten kan je daar echter optimaal van profiteren. Zo zijn er oplosbare en onoplosbare vezels. De meeste onoplosbare vezels (bevorderlijk voor de stoelgang) zitten in de schil. Daarnaast bevat de schil vaak de meeste vitaminen en andere gezonde stofjes.

De schil geeft meer smaak

Rauwe komkommer zou maar saai en smaakloos zijn zonder de knisperende groene schil. Het beste aan aardappelen in de schil is juist het contrast tussen de knapperige pel en het zachte eronder. Soms doet de schil helemaal niets met de smaak. Nog een reden te meer om ze gewoon te laten zitten. Denk aan de flinterdunne, smaakloze schil van jonge worteltjes.

Of toch maar schillen?

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Voor een fluwelige aardappelpuree gaat de pel er inderdaad beter af. Stomen kan de schil van groenten dan weer hard maken. Dan kan je wortelen en rapen dus beter wel schillen. Soms zijn groenten ook gewoon té vuil. Zo zijn bietjes uit volle grond vaak echt niet schoon te krijgen. Koop je geen biologische groenten? Dan is het misschien verstandiger om rekening te houden met pesticiden op en in de schil.

Deze 8 groenten moet je niet schillen

Elke dag lekker met aardappelen

1. Aardappelen

Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur. Bakken is immers een goede manier om al die goede antioxidanten en co in de aardappel te houden. Het koken in de schil voorkomt dat de voedingsstoffen in het water verdwijnen. Schrob de aardappel eerst voorzichtig met een groenteborstel voor je ermee aan de slag gaat.

2. Aubergines

Fruit en groenten met blauwe, rode en paarse schil bevatten krachtige antioxidanten die de bloeddruk verlagen. Ze verbeteren bovendien het zicht en kunnen kankercellen afremmen. De vlezige auberginehuid bevat nog veel andere stoffen. Ze kunnen bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes type verlagen. Zelfs gewichtsverlies, minder pijn en een beter humeur zijn mogelijk. Hoe ouder de aubergine, hoe taaier de schil. Probeer dus jongere (en kleinere) exemplaren uit te kiezen.

3. Courgettes

Courgettes zijn op zich al supergezond, zeker rauw. Nog een reden om de schil van aubergines én courgettes eraan te laten, is om het vochtgehalte te bewaren. Courgettes bestaan voor 95 procent uit water. Een aubergine is 92 procent water. Daardoor bevatten ze zeer weinig calorieën. De oplosbare vezels in de courgetteschil vertragen de spijsvertering. Prima voor de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte, dus. De schil bevat onder meer ook bètacaroteen, een wapen tegen celbeschadiging.

4. Zoete Aardappelen

De meeste voedingsstoffen vind je in de schil van paarse en oranje zoete aardappelen. Ze bevat vitamine C, kalium en betacaroteen. De schil geeft ook meer smaak aan je gerechten. Ze wordt zacht tijdens het koken, langzaam garen is voldoende om de schil eetklaar te maken.

7 redenen om komkommer in je eetpatroon op te nemen

5. Komkommers

De groene komkommerschil zit boordevol antioxidanten en vezels. Omdat komkommers voor het grootste deel uit water bestaan, hebben ze weinig voedingswaarde. De zaden en de schil zijn eigenlijk het voedzaamst. Laat deze zitten als je meer vezels en vitamines wilt opnemen.

6. Wortels

Als je ze goed wast, hoef je wortels niet te schrapen. Alle antioxidanten zitten namelijk in of direct onder de schil. Ook het bèta-caroteen, dat omgezet wordt in vitamine A. Die vitamine is goed voor het immuunsysteem en vecht tegen vrije radicalen en hartaandoeningen. Ook de witte wortel – pastinaak – bevat trouwens veel voedingsstoffen net onder de schil. Voor een stoofpotje volstaat een beurt met het groenteborsteltje. Tijdens het koken kunnen ongeschilde wortels echter bitter worden.

7. Tomaten

We eten tomaat vaker met schil dan zonder, en maar goed ook. Daar zit namelijk een hoge concentratie van een ontstekingsremmend stofje dat ons ook beschermt tegen sommige ziekten. Het koken van tomaten mét schil verhoogt bovendien de werking van bepaalde voedingsstoffen.

8. Uien en pompoen

Ook bij pompoenen en ajuinen zit de schil vol gezonde voordelen. Alleen zijn ze rauw niet zo smakelijk. De schil van ajuin kan je meekoken in bouillon of stoofschotels. Zo zorgt ze zelfs voor meer smaak. De schil van pompoen kan je enkel eten als je ze zacht maakt. Doe ze bijvoorbeeld mee in de soep.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen